Életveszélyes ez a fájdalomcsillapító: rettenetesek a mellékhatásai

GettyImages-1218451331

A világ számos országában már betiltották, egyes helyeken azonban még mindig széles körben használják ezt a veszélyes fájdalomcsillapítót.

A gyógyszer egy brit apa, Mark Brooks halálával került a figyelem középpontjába: a férfi mindössze négy nappal azután vesztette életét, hogy vállfájdalmaira Nolotilt írtak fel neki.

Szörnyű mellékhatásokról és az életüket megváltoztató sérülésekről számoltak be azok a betegek, akik egy spanyol orvosok által széles körben alkalmazott fájdalomcsillapítót szedtek. A minden fájdalomra és lázra is alkalmazott Nolotil nevű, metamizoltartalmú gyógyszert noha a világ több mint negyven országában – köztük az Egyesült Királyságban – már betiltották, Spanyolországban még mindig népszerű:

az orvosi ellátások során az oda érkező turistáknak is ajánlják. 

A veszélyes fájdalomcsillapítót a világ több mint negyven országában betiltották
A veszélyes fájdalomcsillapítót a világ több mint negyven országában betiltottákPriscila Zambotto / Getty Images Hungary

Egy Spanyolországban élő brit nő arról számolt be, hogy a kezén és a lábán is amputálni kellett az ujjait az orvosok által egyértelműen a Nolotillal összefüggésbe hozott vérmérgezés következményeként.

Egy Malagában élő ír nő a vállfájdalmaira szedett Nolotil miatt halt meg kis híján.

A gyógyszer használata ellen kampányoló Cristina Garcia del Campo szerint csaknem negyven olyan brit van, aki 2016 óta a gyógyszer beadása után halt meg, ám mint mondta, ez a szám sokkal magasabb is lehet. 

Az Egyesült Királyságban csak gyilkos gyógyszerként emlegetett pirulát az úgynevezett agranulocitózisnak nevezett állapotért teszik felelőssé, amely a fehérvérsejtek elpusztításával növeli a szepszis kockázatát, sőt, szervi elégtelenséget és más szövődményeket is okozhat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek