Ez a világ hat leghalálosabb étele: ha rosszul készítik, nem éled túl

GettyImages-92148829
Olvasási idő kb. 2 perc

Az embernek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy szeret a tűzzel játszani. Legalábbis erre utal, hogy ínyenc különlegességként fogyasztunk egy-két egzotikus növényt és állatot, olyan veszélyes ételeket, amelyek rosszul elkészítve halálos mérget jelentenek szervezetünk számára.

Japánban és Kínában igazi delikát csemege például a szuperóriás nomura medúza. Ez a gyakran az embernél is nagyobbra növő „zseléhal” nem csak a tengerben jelent veszélyt, ha csípni akar, a tányéron is halálos veszedelem, ha azt nem szakértő készíti el. 

Ezek az ételek halálosak is lehetnek

Ha ugyanis nem megfelelően van kezelve a benne lévő toxikus anyag, akkor súlyos egészségügyi kockázatot jelent fogasztása, ahogy halálos paralízist okozhat az ezüst csikóhal, más néven mérgező gömbhal mája, a szaporodásért felelő szervei és a bőre is. Ugyanakkor, ha mindezektől kellő gonddal fosztják meg az ínyencséget, fogyasztása állítólag különleges gasztronómiai élmény.

Aztán ott a manióka, amely gyökerében található a linamarin mérgező vegyület, így a belőle készült tápiókagolyókat csak ott és akkor vásároljuk, ha azokról sejthető, hogy kellő körültekintéssel készítették. 

A „larb”, azaz a hagyományos laoszi és thai darált hússaláta a tatár távol-keleti távoli rokona sem veszélytelen. Kockázati faktorát elsősorban az adja, hogy nyers húsból készül, ráadásul olyan higiéniai körülmények között, amelyek gyakran sodorhatják veszélybe fogyasztóit. 

A kesudió nem csak azoknak okozna ijesztő allergiás tüneteket, akik a mogyoróra is a kelleténél hevesebben reagálnak. A nyers és feldolgozatlan kesu külső rétegén is megtalálható ugyanis az urushiol nevű, allergén tulajdonságokkal bíró szerves vegyület, melyet szerencsére átgőzöléssel eltávolítanak róla, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül.

A rebarbara levele ugyancsak már kis mennyiségben is jelentős bántalmakat tud okozni, nagyobb mennyiségben halálos is lehet. Ezért kizárólag csak a szárával lehet főztünket ízletesebbé tenni.

Nem csak napjaink, elődeink étrendjében is találni bizarr dolgokat. Erről ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mérgező körte, összevarrt disznó – felfordul a gyomrod a 16. századi előkelőségek kedvenceitőlMérgező körte, összevarrt disznó – felfordul a gyomrod a 16. századi előkelőségek kedvenceitől

Az előkelőségek hajdani kedvenceitől ma már nem fut össze a nyál az ember szájában.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek