A citrusfélék igazi téli gyümölcsök, kiválóan pótolják a vitaminokat, segíthetnek a fogyásban, és bizony a vérnyomást is csökkenthetik. Most az egyik legizgalmasabb változatukról lesz szó.
Valóban különleges gyümölcs a grépfrút. Nevét ugyan a szőlőről kapta, ugyanis ahhoz hasonlóan, fürtökben nő a fán, magyarul viszont citrancsnak is nevezzük. Még ez sem állja meg a helyét, ugyanis nem a citrom és a narancs, hanem a narancs és a pomeló hibridje. A legifjabb az összes citrusféle közül, ugyanis csak az 1700-as évek közepén fedezték fel először Barbadoson.
Kesernyés, de egészséges
Fanyar íze miatt és viszonylag nehézkes előkészítése okán sokan tartanak tőle, azonban aki ráérzett a pucolás technikájára, gyorsan kibonthatja a héjból a grépfrútot. A narancsnál kétszer nagyobb termés belseje lehet rózsaszín vagy piros. Külseje a sárgától a bíbor árnyalatain keresztül a barnáig terjedhet. Bár a karibi térség az otthona, ma már a trópusi és szubtrópusi területeken mindenütt termesztik.
Magját baktériumölőnek tartják, az ebből készült cseppekhez patikákban és drogériákban is hozzájuthatunk, kiváló immunerősítő. A húsa mellett levét is fogyaszthatjuk, azonban ez a verzió az, amivel vigyázni érdemes, főként, ha valamilyen gyógyszert szedünk. Sok hatóanyaggal reakcióba lép, előfordulhat, hogy semmissé teszi hatásukat, de az is, hogy felerősíti vagy megváltoztatja azt.
Éppen ezért orvosságot szigorúan tilos grépfrút levével bevenni, és a fogyasztást is érdemes felfüggeszteni, ha gyógyszert szedünk.
Van azonban egy olyan hatása is, ami igazán figyelemre méltóvá teszi: csökkenti a vérnyomást. A kutatások szerint képes a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását is felerősíteni – ez ügyben mindenképpen szükséges a kezelőorvossal konzultálni a biztonság kedvéért –, de amennyiben gyógyszermentes, alkalmanként magasabb vérnyomással bírunk, kiaknázhatjuk a citrancsban rejlő lehetőségeket.
A grépfrút ráadásul A- és C-vitaminban is gazdag, kiváló élelmi rostforrás. Glikémiés indexe alig 25, ami a gyümölcsök között rendkívül alacsonynak számít, így cukorbetegek is bátran ehetik rendszeresen. Gazdag B6-vitaminban, folsavban, magnéziumban és kalciumban. Napi egy grépfrút fedezi a szükséges kálium mennyiségének 10 százalékát. Képes szabályozni a már említett vérnyomást és a szívfrekvenciát, illetve segít fenntartani a szervezet folyadéktartalmát is.
Ezért fontos a magyaroknak, hogy a grépfrút a vérnyomást is szabályozza
A vérnyomásproblémával élők listáján a 30 év feletti magyarok körében ugyanis a férfiak 56, a nők 41%-a szenved ettől a betegségtől.
A szakértők szerint az évek előrehaladtával ráadásul egyre nő a vérnyomásproblémák lehetősége. A kutatási eredmények alapján a gyümölcs rendszeres fogyasztása segítség lehet az érintett honfitársainknak is, ugyanis magas káliumtartalmának köszönhetően képes a szervezet nátriumtartalmának ellensúlyozására, ami hozzájárul a vérnyomás megfelelő mederben tartásához.
A Metabolism folyóiratban megjelent, randomizált vizsgálatokon alapuló kutatás túlsúlyos felnőtt önkéntesek esetén vizsgálta a gyümölcs hatásait. A két csoportra osztott résztvevők első csoportja minden étkezés előtt egy fél grépfrútot fogyasztott, a második csoport nem evett ilyen gyümölcsöt. Az eredmények azt mutatták, hogy a citrancs tényleg csökkentette a csoport tagjainak vérnyomását. Elősegítette a fogyást is, csökkent a tagok derékbősége, illetve az LD-koleszterinszintje is. A British Journal of Clinical Pharmacologyban megjelentetett egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a kiegészítő grépfrút fogyasztása kihangsúlyozta a céklalé szisztolés vérnyomást csökkentő hatását is.
Azt már régóta tudjuk, hogy maga a káliumfogyasztás egészséges mértékben képes befolyásolni a vérnyomást, azonban az is kiderült egy, a fentieken alapuló metaanalízis során, hogy a stroke kockázatát is csökkentheti.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés