4 betegség, amit úszás közben kaphatsz el: így védekezhetsz ellenük

GettyImages-76649404

Akár úszómedencében, akár természetes vizekben fürdesz, vannak bizonyos baktériumok, amelyek komoly veszélyt jelentenek rád.

Egyes úszással összefüggő fertőzések csak enyhe tüneteket okoznak, míg mások miatt hetekre ágynak eshetsz, és ha nem kapod meg időben a megfelelő kezelést, kórházba is kerülhetsz. Ez különösen igaz a terhes kismamákra, a gyerekekre és a legyengült immunrendszerű betegekre, akik a fertőzések szempontjából fokozott kockázatnak vannak kitéve. Lássuk, hogy melyik az a 4 betegség, amellyel a legnagyobb eséllyel találkozhatsz a vízben.

Hasmenés

A hasmenés az egyik leggyakoribb, úszás kapcsán előforduló betegség. Ha a vizet hasmenést okozó baktériumok – mint például a Cryptosporidium, a Giardia, a Shigella, a norovírus és az E. coli – szennyezik be, az egészen kis mennyiségben lenyelve is fertőző lehet. Terjedésükhöz az is elegendő lehet, ha valaki, akinek hasmenése van, vagy egy kéthetes időszakon belül beteg volt, belemegy a medencébe.

A Cryptosporidium különösen fertőzékeny, és akár napokig is képes életben maradni még a klórral vagy más vegyszerekkel kezelt medencékben is.

Ez az oka annak, hogy a nyilvános medencék használata előtt mindig le kell zuhanyozni. A kockázat kiterjed a folyókra és tavakra is, mivel a baktériumokat a vízben élő állatok is átadhatják. A hasmenéssel járó fertőzés ez esetben 2-3 hétig is eltarthat, és súlyos, életveszélyes kiszáradást is okozhat.

Egyes kórokozók a klórral fertőtlenített vizekben is elterjedhetnek
Egyes kórokozók a klórral fertőtlenített vizekben is elterjedhetnekrecep-bg / Getty Images Hungary

Ha a természetes vizekben való fürdést követően az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalod, feltétlenül fordulj orvoshoz:

  • véres vagy gennyes széklet
  • sötét széklet
  • 2 napig vagy tovább tartó hasmenés (felnőtteknél)
  • 24 óránál tovább tartó hasmenés (gyermekeknél)
  • súlyos hasi fájdalom
  • láz
  • a kiszáradás jelei (például szájszárazság, fejfájás és ritka vizelés)

Pezsgőfürdő-kiütés

A betegség elnevezése onnan ered, hogy az olyan baktériumölő vegyszerek, mint a klór, gyorsabban lebomlanak a forró vízben. A fertőzésért felelős Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium ezért bőrirritációt és kiütést okozva könnyen elterjedhet a pezsgőfürdőkben (csakúgy mint a rosszul karbantartott medencékben vagy más szennyezett vizekben).

Minél tovább van kitéve a bőröd a szennyezett víznek, annál valószínűbb, hogy kiütéseket kapsz.

„Az emberek néha azt gondolják, hogy a klóros vízben nincs mitől tartaniuk. De amint kijönnek belőle, ajánlott lezuhanyozni, amilyen hamar csak lehet” – figyelmeztetnek a szakemberek.

Némi öröm az ürömben, hogy a viszkető, vörös, dudoros foltok vagy gennyes hólyagok formájában jelentkező kiütések általában néhány napon belül maguktól elmúlnak. Ha ez mégsem történne meg, indokolt lehet egy orvosi kivizsgálás.

Úszófül

Az otitis externa – vagy közismertebb nevén az úszófül – akkor alakul ki, amikor a víz beszorul a külső hallójáratba, ahol elszaporodnak a gombák és a baktériumok. Ez gyakrabban fordul elő a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, és viszketéssel, fájdalommal, illetve duzzanatok keletkezésével jár. Egyes esetekben a fertőzés annyira elfajul, hogy genny folyik a fülből.

Kezeléséhez antibiotikumos kúrára lehet szükség.

Ahhoz, hogy elkerülhesd az úszófület, fürdés után ajánlott alaposan megszárítani a füled egy puha törülközővel, vagy egy alacsony fokozatra állított hajszárítóval. A kockázatokat azzal is csökkentheted, ha oldalra billented a fejed, és finoman meghúzod a fülcimpád, elősegítve a víz távozását. Alternatív megoldásként a patikákban olyan fülcseppek is kaphatók, amelyek segítenek kiszárítani a hallójáratot az úszás után.

A gyerekekre nézve fokozott kockázatot jelentenek az úszással összefüggő betegségek
A gyerekekre nézve fokozott kockázatot jelentenek az úszással összefüggő betegségekJodie Griggs / Getty Images Hungary

Légiós betegség

A pezsgőfürdőben vagy medencében élő baktériumok azokat is megfertőzhetik, akik belélegzik a vízből távozó gőzt vagy párát. A tüdőfertőzést okozó Legionella baktérium időnként ilyen módon terjed.

A Legionella természetesen megtalálható a vízben, különösen a meleg vízben.

A légiós betegség – amely ellen csak a víz rendszeres tisztításával és fertőtlenítésével lehet védekezni – sokféle tünetet, köztük köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, lázat, izomfájdalmat, fejfájást, hasmenést, hányingert és zavartságot okozhat.

Korai stádiumában a fertőzés antibiotikumokkal kezelhető. Ha ez elmarad, az 50 év felettiek, dohányzók, a krónikus betegségben szenvedők és a legyengült immunrendszerűek számára akár halálos kimenetelű is lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra