Ennek a gyógynövénynek az olaja az egyik legjobb természetes hajnövesztő

GettyImages-1141208764

Tanulmányok szerint a rozmaringolaj az egyik legjobb természetes hajnövesztő, ami segíthet, hogy hosszabb és egészségesebb legyen a hajad.

Egy 2015-ös tanulmány, amely az androgén alopeciában, vagyis a férfias típusú hajhullásban szenvedőkre koncentrált, úgy találta, hogy a rozmaringolaj hasonló hatékonysággal ösztönzi a hajnövekedést, mint a hajhullás kezelésére alkalmazott Rogaine nevű gyógyszer, miközben kevésbé irritálja a fejbőrt. De hogyan kell használni, és mennyi idő után jelentkezik a hatása? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Miért a rozmaringolaj az egyik legjobb természetes hajnövesztő?

Ez elsősorban a karnozinsavnak, a növény fenolos kémiai vegyületének köszönhető, amely gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír, ezért elősegíti a sérült idegek és szövetek megújulását a szervezetben.

A fejbőrre kenve olyan környezetet teremt, ami a haj gyarapodásának kedvez.

Mivel a rozmaringolaj fokozza a bőr vérállatását, és fontos tápanyagokkal látja el a hajat, az egészségesebb lehet, ezáltal kevésbé hullik, és képes gyorsabban növekedni.

Ebből a természetes hajnövesztőből néhány csepp is elegendő
Ebből a természetes hajnövesztőből néhány csepp is elegendőleonori / Getty Images Hungary

Vannak más előnyei is?

Amellett, hogy támogatja a hajnövekedést, a rozmaringolajnak két másik fontos jótékony hatást is tulajdonítanak.

Korpásodás elleni védekezés. A rozmaringolaj azon képessége, hogy féken tartja a bőrgyulladást és az irritációt, illetve megnyugtatja a fejbőrt, hatásos lehet a korpásodás kezelésére is.

A korai őszülés megelőzése. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a rozmaringolaj csökkenti a stresszt, ami hajlamosító tényezőként hozzájárulhat a korai őszüléshez. Ennek a hatásnak a megerősítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.

Hogyan kell használni?

Ha életerősebb, dúsabb hajra vágysz, akkor szakemberek szerint a rozmaringolaj használatánál a következőkre kell figyelned.

Koncentrálj a fejbőrödre. Ha a rozmaringolajat a hajadra kened, csak annyit fogsz elérni, hogy zsíros hatású lesz, ezért közvetlenül a fejbőrödbe kell bedörzsölnöd.

Hagyd hatni. A rozmaringolajnak több órára van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását. A legjobb, ha éjszakára a fejbőrödön hagyod, majd reggel megmosod a hajad.

Kerüld az illatosított termékeket. Az illatanyagot tartalmazó termékek csökkenthetik a rozmaringolaj hatékonyságát, és/vagy bőrirritációt okozhatnak.

Kövesd a fokozatosság elvét. A biztonság kedvéért először csak egy kisebb bőrfelületen próbáld ki a rozmaringolajat, hogy biztosan nem okoz-e irritációt.

Keveset használj belőle. A rozmaringolajból elegendő néhány cseppet használnod. Ha úgy kényelmesebb, hozzáadhatod a samponodhoz vagy kondicionálódhoz is.

Légy türelmes. A rozmaringolajat heti 2-3 alkalommal, egy 6 hónapos időszakon keresztül kell használni, hogy látványos javulást érj el.

Közvetlenül a fejbőrbe érdemes bedörzsölni
Közvetlenül a fejbőrbe érdemes bedörzsölniStevica Mrdja / EyeEm / Getty Images Hungary

Minden hajtípusra jó?

Finomabb hajtípus esetén előfordulhat, hogy a rozmaringolaj zsírossá teheti vagy elnehezítheti a hajtincseket. Ilyen esetben érdemes kicsit ritkábban, például heti 1-2 alkalommal használni.

Vannak ismert mellékhatásai?

Bár a rozmaringolaj biztonságosan alkalmazható, egyes 100 százalékos hatóanyag-tartalmú termékek címkéjén arra figyelmeztetnek, hogy terhesség (vagy szoptatás) esetén nem ajánlott, mert károsíthatja a magzatot, vagy vetéléshez vezethet.

Akkor megéri kipróbálni?

Szakemberek szerint a rozmaringolaj valóban segíthet hajhullás esetén, de ne ringasd magad hamis illúziókba. Ha 20 éve küzdesz a problémával, ne számíts arra, hogy néhány nap alatt csodát tesz. De ha csak most kezdődik a hajhullásod, van rá esély, hogy belátható időn belül hozhat javulást. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek