A vadast van, aki marhanyelvből készíti, van, aki sertéshúsból. Hozzá egyesek tésztát főznek ki, mások zsemlegombóccal kínálják, ami ki tudja pontosan, hogy „tök” ugyanaz-e, mint a szalvétagombóc nevű, szintén gyakori kísérője. A híres bajai halászlében gyufatészta van, azt meg már „számba se vegyük”, mennyiféle halból, alaplével, vagy a nélkül esszük-e. Ellenben, „tátva maradt a szám”, amikor megtudtam, még az egyszerű tejbegríznek is lehet számtalan elkészítési módja. Van köztük igazán egészséges is!
„A tejre sokan érzékenyek, ráadásul több szempontból vitatott, hogy mennyire tej egyáltalán, amit a boltban veszünk, ki ihatja, és mikor árt. A cukorról már csak nem is vitatkoznak a tudományos diskurzusban, vitán felül áll, hogy árt. Rá is szolgált tehát, a nem éppen hízelgő „fehér halál” címkére.
Akkor viszont hogy lehet egy tejbegríz, amelynek csekély számú alapvető összetevői között mindkettő szerepel, kimondottan egészséges?
Haladjunk szépen sorban!
Mi kell a turbó fullos, extra all in tejbegrízhez? Egyesek szerint tojás és vaj, hogy krémesebb és lágyabb legyen, az ideális állagot érje el. Ezenkívül kell még tej ugye és cukor, az öreg király és legkisebbik lányának meséje óta pedig tudjuk, hogy egy csipetnyi só is. És persze kell bele gríz, anyakönyvezett nevén búzadara.
A búzadara
Ahogy a neve is mutatja, a búzadara a búzából, egy a lisztnél kevésbé apró szeműre őrölt „darálék”, mely a búzaszem külső rétegeit és csíráját is tartalmazó, egész búzaszemből őrölt teljes kiőrlésű gabonamagokra jellemző kedvező élettani hatású tulajdonságokkal büszkélkedhet. Ezek közé tartozik, hogy gazdag rostokban, vitaminokban és ásványokban. Tartalmaz:
- A-, B1-, B2- és E-vitamint
- cinket
- magnéziumot
- vasat
- kalciumot
- rostokat
Gazdag beltartalmának köszönhetően a gríz tehát hatékonyan vethető be emésztési panaszok idején, serkenti a bélműködést, gyógyír lehet székrekedés esetén is. Szabályozza a vércukorszintet, javítja a szív egészségét. Az idegek és az immunrendszer erősítésével javítja a szervezet ellenálló képességét.
Kutatási eredmények a búzadara mellett
- Napi 1 gramm élelmiszeri rost bevitele 20 napon át akár 0,25 kg súlyvesztést eredményezhet – derült ki egy 252 nő bevonásával végzett kísérletből.
- Több mint 30 tanulmány eredményeinek vizsgálata után igazolttá vált, hogy a rendszeresen rostokban gazdagon táplálkozóknál akár 24%-kal is alacsonyabb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
- 24 különböző tanulmány támasztja alá, hogy a fehérjedús étrend kedvez a fogyásnak.
- Egy igen jelentős, több mint egymillió ember bevonásával végzett kutatás során kiderült, hogy a napi étrendben a magnéziumszint 100 mg-os emelése már 7%-kal csökkenti a stroke kockázatát, és akár 22 %-kal a szívelégtelenségek rizikóját.
- A magnéziumban gazdag táplálkozás képes akár 14%-kal csökkenteni a cukorbetegség kialakulását is, egyes kutatások szerint.
Könnyű emészthetősége és a bélműködést elősegítő hatása miatt a búzadara diétás, fogyókúrás menü részeként is kifejezetten ajánlott. Teltségérzetet ad az étkezések között, és összetevői révén elősegítheti a súlycsökkenést. Ha ezt nem meleg édesség formájában akarjuk bevinni, vagy nincs idők és lehetőségünk gyerekkorunk egyik kedvencével bíbelődni, keverjük natúr joghurtba gyümölcsdarabokkal, s már sokat tettünk egészségünkért.
Diétás tejbegríz
Meglepő módon azonban maga a tejbegríz is lehet diétás étel. Ehhez kis csalásokat kell csak elkövetnünk, melyektől az ízélmény nem lesz kisebb, csak a térfogatunk. Ennek alapkövei a következők betartása:
- Hagyományos tej helyett használj valamilyen kímélőbb alternatívát, azaz növényi italt. Egyik- másik kicsit eltérítheti a közömbös íztől a végeredményt, de a kókusz- vagy mandulatej esetén a marcipános aroma még igazán jól is tud állni a tejbegríz édeskés jellegének.
- Búzadara helyett, „vesd” be az egészségnagykövet teljes kiőrlésű tönkölydarát! (Ez a cink, a magnézium és a kalcium mellett szelént és káliumot is nagy arányban tartalmaz, vitamintartalmával sem kell szégyenkeznie, és a jótékony rostokat is ugyanúgy szolgáltatja, mint a hagyományos búzadara, így mindenféle emésztést javító és bélműködést segítő funkciója egyaránt megvan, sőt!)
- Felejtsd el a cukrot! Sztíviát használj édesítésre, vagy „szívednek kedves”, egyéb egészséges édesítőszert.
- Ne is álmodj se a vajról, se a tojásról, de ettől még lehet nagyon finom, laktató, viszont annál egészségesebb és kímélőbb a tejbegrízed.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés