A tej, a sajt, a joghurt és egyéb tejtermékek az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részét képezik. Hozzájárulnak a szükséges kalcium-bevitelhez, vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetünket, a bennük található probiotikumok pedig a bélflóra egészségét szolgálják. Azonban
nem mindegy, hogy mennyit, és milyen minőségben fogyasztunk belőlük.
Ha ezeket a jeleket tapasztalod, jobb, ha elhagyod a tejet
Napi két-három adag kiváló minőségű tejtermék fogyasztása áldásos hatású lehet, de ez alatt nem a cukrozott joghurtokat, túródesszerteket, vagy magas zsírtartalmú sajtokat értik a dietetikusok. A tejtermékek fogyasztásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni a testünk jelzéseit sem: a puffadás, hasfájás, a széklet állagának megváltozása és egyéb kellemetlen tünetek hátterében az egyre gyakrabban előforduló laktózintolerancia, vagy tejfehérje-allergia is állhat. De akár egy antibiotikumkúra után – a bélflóra egyensúlyának megborulásával – is érzékenyebbek lehetünk a tejtermékekre.
A laktózérzékenység világszerte a felnőtt népesség jelentős részét érinti, de ez népcsoportonként eltérő lehet. Kínában és az ázsiai országokban az emberek 90 százaléka laktózérzékeny, míg Európában csak nagyjából a lakosság 15-20 százalékát érinti.
A laktózintolerancia oka, hogy a tejcukrot bontó laktáz enzim mennyisége lecsökken a szervezetben, így a laktóz lebontása nehezebbé válik. A probléma gyakran csak felnőtt vagy fiatal felnőtt korban jelenik meg, de gyerekeknél is előfordulhat, ugyanakkor diétával, illetve a laktáz enzim pótlásával viszonylag jól kezelhető.
Bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására is kialakulhat átmeneti laktázhiány, például a hosszan fennálló bélrendszeri gyulladások, stresszes időszakok, a nem megfelelő táplálkozás (sok tartósított, adalékanyaggal dúsított élelmiszer fogyasztása) szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetünk nehezebben birkózik meg a tej feldolgozásával.
Az emésztési problémák mellett azonban a tejtermékek a szervezetben gyulladások kialakulásához is hozzájárulhatnak.
A tünetek nem korlátozódnak csak a gyomor- és bélrendszer problémáira, hanem egyéb formában is megjelenhetnek.
Ha az alábbi 5 jelet tapasztalod, érdemes csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, vagy egy időre akár el is hagyni ezeket.
1. Ízületi gyulladások
A nagy mennyiségű és nem megfelelő minőségű tejtermékek fogyasztása megterhelheti a bélrendszert és az immunrendszert egyaránt, és felerősítheti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Az ízületi gyulladások igen gyakori állapotok, a fájdalmak és az érintett területek merevsége megnehezíti a mindennapokat. Ízületi problémákkal küzdőknek javasolt csökkenteni vagy egy időre kiiktatni a tejtermékeket, mert ezek fogyasztása hozzájárulhat a tünetek fellángolásához.
2. Vércukorszint-ingadozás
A tejtermékekben található szénhidrátforrás a laktóz, ami egy természetesen előforduló cukor, de nem emeli meg olyan mértékben a vércukorszintet, mint a finomított cukrok. Ugyanakkor kimutatták, hogy hosszú távon a tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása növelheti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. A vércukorszint-ingadozáshoz hozzájárul az is, hogy a tejszeletek, túródesszertek, gyümölcsjoghurtok és egyéb tejtermékek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak a laktóz mellett, így ezek fogyasztása kifejezetten nem ajánlott.
3. Bőrproblémák
Ha az emésztésünket megterheli valami, az a bőrünk állapotán is visszatükröződik: a pattanások, kiütések, ekcémák, a rosacea, de a bőr szárazsága is visszavezethető emésztési problémákra. Miután a tej lebontása jobban megterheli a szervezetet, érdemes ilyenkor egy időre kiiktatni az étrendből, majd ha ennek nyomán csökkennek a bőrtünetek, akkor egy laktózintolarencia vizsgálatot sem árt elvégeztetni.
4. Gyakori fáradtság
Ha krónikus gyulladás van a szervezetben, vagy az emésztés terhelt, akkor az alacsonyabb energiaszintet és gyakori fáradtságot okozhat. A kimerültség hátterében sok más ok is állhat, de ha nem vagyunk kitéve nagy fokú stressznek, és megfelelő mennyiségű alvás mellett is gyakran érezzük enerváltnak magunkat, illetve ehhez társultan emésztőrendszeri tüneteink is megjelennek, akkor érdemes kicsit visszaszorítani a tejfogyasztást.
5. Súlygyarapodás
Bár a tejtermékek alapvetően hozzátartoznak az egészséges étrendhez, ha átesünk a ló túloldalára, és túl sok zsírban gazdag, kalóriadús terméket eszünk, az súlygyarapodást okozhat. Krémsajtokat, vajat, margarint, tejszínt, tejfölt mértékkel fogyasszunk, válasszuk inkább görög joghurtot, vagy sovány tejtermékeket, amelyek jó fehérjeforrást biztosítanak.
Egy elmélet szerint van egy olyan étel, amelyben olyan baktériumtenyészetek élnek, amelyek rémálmokat okozhatnak. Kattints erre a cikkünkre, és tudd meg, melyik az.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés