Ezért nem tudunk takaró nélkül aludni kánikulában

GettyImages-450223139

A pokoli hőségben nemcsak a munka és a hétköznapi teendők elvégzése esik nehezünkre, de még elaludni is nehezebb. Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a legegyszerűbb megoldás a szoba hűvösének megőrzése és a takaró lerúgása lenne. Ennek ellenére, bármennyire is izzadunk és kényelmetlenül érezzük magunkat, mégsem tudunk teljesen megszabadulni a lepedőtől vagy a takarótól. De vajon miért?

A könnyebb elalvás és a pihentető éjszaka érdekében vehetünk egy hideg zuhanyt, mielőtt ágyba bújunk, vagy az egyik lábunkat a takaró tetejére tehetjük, esetleg bekapcsolhatjuk a ventilátort. Még az is lehet, hogy akár a testünk teljes hátsó felét szabadon hagyjuk alvás közben, de teljesen egyáltalán nem tudunk megszabadulni a takarónktól, habár nélküle biztos, hogy jobb lenne az alvás minősége a nagy hőségben.

A takaró praktikus kiegészítő az ágyban

„Cirkadián ritmusunk a hőmérséklethez van kötve, és a test hőmérséklet-csökkenése közvetlenül elalvás előtt következik be” – magyarázta Ellen Wermter amerikai pszichológus és alvásszakértő, hozzátéve: hőmérsékletünk az éjszaka folyamán folyamatosan csökken, ezzel energiatakarékos módba kapcsol a szervezetünk, és egyéb más funkciókra, például az emésztésre összpontosít. Eközben a takaró megakadályozza, hogy testhőmérsékletünk túl alacsonyra csökkenjen, ami miatt felébrednénk. Így megszakítás nélkül pihenhetünk, regenerálódhatunk éjszaka.

A takaró megakadályozza, hogy alvás közben nagyon lecsökkenjen a testhőmérsékletünk
A takaró megakadályozza, hogy alvás közben nagyon lecsökkenjen a testhőmérsékletünkandresr / Getty Images Hungary

A túl nagy meleg éberségre ösztönöz

De vajon akkor is szükséges a takaró, hogy megőrizze testhőmérsékletünket, amikor rekkenő nyári hőség van? Ráadásul, ha nagy melegben betakarózunk, attól még inkább melegünk lesz, hiszen kánikulában még egy könnyű, vékony lepedő is melegíti a testünket, ami, ha felmelegszik, tovább növeli a hőmérsékletünket.

Hőség idején sokkal jobb lenne takaró nélkül aludni
Hőség idején sokkal jobb lenne takaró nélkül aludniFrank Rothe / Getty Images Hungary

Mivel a testhőmérséklet természetes csökkenése közvetlenül elalvás előtt azt jelzi, hogy ideje elaludni, a túl meleg hőmérséklet ráveszi az agyunkat, hogy azt gondolja, ideje aktívnak lenni, nem pedig pihenni.

„És még ha sikerül is elaludni, valószínű, hogy nagy melegben nem tudunk sokáig pihenni, mert a testhőmérsékletünk olyan magasra emelkedik, hogy felébreszt bennünket, miközben a testünk azon dolgozik, hogy lehűtse magát. Ez a folyamat pedig megtöri az alvást” – mondta Wermter. 

Nehezen válunk meg a takarótól

A testhőmérséklet csökkenéséhez hasonlóan az alvásra való felkészülés egyik jele az is, hogy betakarózunk. A szakértők ezeket a jelzéseket „elalvási asszociációknak” nevezik. 

„Ez a mozdulat az esti rutin része, mely nélkül az agy úgy érzi, hogy valami hiányzik, és emiatt nehezen tud ellazulni” – hangsúlyozta Wermter.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy a REM, vagyis az alvás gyors szemmozgásos fázisában csökken a szerotoninszintünk. A szerotonin pedig a legismertebb neurotranszmitter, amely a nyugalom érzésének ösztönzésére szolgál.

A takarók, különösen a nehezebb súlyú takarók használata növeli a szerotoninszintünket, ami azt jelenti, hogy segíthetnek a jobb alvásban.

Az alvásszakértő magyarázata szerint előfordulhat, hogy az ágynemű súlya mélynyomás-stimulációt okoz, amely aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ez pedig potenciálisan növeli egy másik hangulatjavító neurotranszmitter, a dopamin, valamint a szerotonin szintjét. Tehát a takaró elhagyása paradox módon azt eredményezheti, hogy meleg időben betakarózva is ugyanannyit alhatunk, mint ha takaró nélkül hajtanánk álomra a fejünket. A szakértők éppen ezért ránk bízzák a döntést, és azt javasolják, hogy az ágyneműt úgy húzzuk magunkra nyáron, hogy ne melegedjünk túl, ne izzadjunk nagyon, és hogy pihenni is tudjunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra