Vannak olyan népszerű szuperélelmiszerek, amelyek meglehetősen kellemetlen tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknek. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezek közül a legtöbbször fogyasztott, legnépszerűbb szuperételeket.
Ettől lesz szuper a legjobb
Szuperélelmiszernek nevezzük azokat a természetes, legtöbbször növényi alapú élelmiszereket, amelyek összetételüknek köszönhetően más ételekhez képest hatékonyabban járulnak hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Mindez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, továbbá rostokban, flavonoidokban és egészséges zsírokban is bővelkednek, valamint minimális kalóriával rendelkeznek, ennek ellenére maximálisan táplálják a szervezetet. Fogyasztásukkal megőrizhetjük az egészségünket, segíthetnek a gyógyulásban, és az öregedést is lassítják.
Ezek a szuperélelmiszerek váratlan mellékhatásokat okozhatnak
Egy közelmúltban végzett elemzés szerint, melyet egy több mint 12 ezer ételérzékenységi teszt elvégzése után készítettek el, megállapították, hogy számos, sokak által kedvelt szuperélelmiszer érzékenységet okozhat.
Ellentétben az ételallergiával, amely súlyos és életveszélyes reakciókat, például anafilaxiát okozhat, az ételérzékenységet az emésztőrendszer zavara okozza. Ez utóbbi esetben a szervezet nem tudja lebontani az ételt. Az ilyen típusú érzékenység oka lehet genetikai, de közrejátszhatnak környezeti tényezők vagy életmódbeli szokások is. Az ételérzékenység számos, változó intenzitású nem specifikus tünetben nyilvánulhat meg, ezért nehezebb lehet diagnosztizálni.
A tünetek közé tartozik a puffadás, a hányinger, a hasfájás, a hasmenés, a székrekedés, a savas reflux, a fejfájás, agyi köd, viszketés és bőrkiütés.
A kutatók emellett azonosították azt az öt szuperélelmiszert is, amely miatt ételérzékenység alakulhat ki.
Chiamag
A chiamag mérsékelt mennyiségű szalicilátot tartalmaz, amely természetes vegyi anyag, több gyümölcsben, zöldséget és fűszerben is megtalálható. Gyakran okozhat gyomor- és bélperforációt, bizonyos esetekben asztmát és allergiaszerű tüneteket.
A chiamag lektineket is tartalmaz, melyek az ételintolerancia másik forrásai lehetnek. A lektin olyan fehérje, amely több növényben, például babban, lencsében, szójában és földimogyoróban is megtalálható. Bár a kutatások még korlátozottak, a szakértők szerint a lektin ételintoleranciát okozhat, miután befolyásolja a fehérjék emésztését a bélben, különösen azoknál, akik már emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.
Goji bogyók
A chiamagokhoz hasonlóan a goji bogyók szintén mérsékelt mennyiségű lektint tartalmaznak. Bár a lektintartalom főzéssel csökkenthető, és a hőkezelés az emészthetőséget segíti, a goji bogyók esetében erre nincs mód, miután ezt a piros bogyós gyümölcsöt szárítva fogyasztjuk.
A goji bogyók szalicilátokat is tartalmaznak, de a chiamagvakkal ellentétben a szalicilátok sokkal nagyobb mennyiségben fordulnak elő a goji bogyókban. Ebből kifolyólag a goji bogyók erős allergének lehetnek, és keresztreakciót okozhatnak. Ezért, aki például allergiás a paradicsomra, a dohányra, a diófélékre, kellemetlen tüneteket tapasztalhat, ha goji bogyót eszik.
Lenmag
A kutatások szerint a lenmag ritkán okoz allergiát. Ha mégis reakciót vált ki, akkor az a lenmagot ért szennyeződés, például a penészgomba és a pollen miatt lehet. A lenmag keresztreakciót idéz elő egyéb allergiát okozó élelmiszerrel, például csillagfürttel, földimogyoróval, szójával, repcével és búzával.
A lenmag akkor is okozhat kellemetlen tüneteket, ha valaki túl sokat fogyaszt belőle víz nélkül, hogy segítse a szervezet emésztését. A lenmagnak magas a rosttartalma, ami bőséges víz fogyasztása nélkül puffadáshoz, gázképződéshez és hasmenéshez vezethet.
Az áfonya egy másik szuperélelmiszer, aminek magas a szalicilsavtartalma, amely megtalálható az az aszpirinben is, és helyileg pattanások eltüntetésére is alkalmazzák. Ha valaki allergiás a szalicilsavra, vagy intoleranciát okoz neki, az áfonyafogyasztás is kellemetlen tünetekkel járhat.
Zöld tea
A zöld tea tannint tartalmaz, amely a vörösborhoz hasonlóan egyeseknél gyomorpanaszokat és fejfájást idéz elő. A tanninok irritálhatják az emésztőrendszert, ami hasmenést és gyomorfájást okozhat.
A kiegyensúlyozott, vitaminokban és más értékes tápanyagokban gazdag étrend gondoskodhat agyunk egészségéről is. Olvasd el cikkünket, hogy agyunk egészséges működéséhez milyen tápanyagokra van szükség.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés