Ilyen szerrel permeteznek most a fél országban: kiderült, milyen hatása van az egészségre

D VAJ20190525011
Olvasási idő kb. 2 perc

Nagy erőkkel zajlik a szúnyogirtás, százkilencvenöt településen vetnek be speciális készítményt.

A csípőszúnyogok lárváinak kedvezett az elmúlt hetekben tapasztalt nagy mennyiségű csapadék, így megkezdődött a szúnyogok elleni védekezés is, amelyhez különleges szereket alkalmaznak – derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. 

Speciális szerrel zajlik a szúnyogirtás 

A szúnyoglárvák állóvizekben, víztározókban, esőzések után kialakuló ideiglenes élőhelyeken, például pocsolyákban, illetve az állandó vizek növényzettel borított szegleteiben fejlődnek ki. Az MTI által idézett közlemény szerint az ellenük alkalmazott különleges készítmény a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így

az emberre nézve sincs egészségügyi kockázata.

A szúnyogirtáshoz használt szer az emberre nézve nem veszélyes
A szúnyogirtáshoz használt szer az emberre nézve nem veszélyes3Dfox / Getty Images Hungary

Ez a speciális szer baktériumok által termelt hatóanyagot tartalmaz, ami az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat, így élővizekben is felhasználható. Az anyagot földi permetezéssel juttatják el a szúnyoggal leginkább fertőzött területekre, a lárvák ártári élőhelyein azonban repülőgépről granulátumot is szórnak.

A gyérítési beavatkozási területei

A gyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elkövetkezendő napokban a Duna mentén, Budapesten, Pest vármegyében földi lárvagyérítést fognak alkalmazni, míg a Kőrösök térségében légi irtást terveznek. A gyérítés pontos helyével és időpontjával kapcsolatban az önkormányzatok és a lakosság is tájékoztatást fog kapni.

A veszélyes betegségek terjedésének kedvező szúnyoginvázió elkerüléséért a lakosság is tehet: fontos, hogy lefedjük a vízgyűjtőedényeket, a fel nem használt vizet öntsük ki, megakadályozva ezzel a lárvák elszaporodását.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek