Ez a növényi ital csökkenti a gyulladást, és a rák ellen is hatásos lehet

GettyImages-527872922

Kutatások szerint a szójaital növényi vegyületei több krónikus betegséggel szemben is védelmet nyújthatnak.

A tévesen szójatejnek is nevezett szójaitalnak valójában nem sok köze van a tehéntejhez, de remek alternatíva lehet azok számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, vagy egyszerűen növényi alapú étrendet folytatnak – és nem csak azért, mert különféle tápanyagokkal, például kalciummal és D-vitaminnal dúsítják. Íme, a szójaital legfontosabb egészségügyi előnyei.

1. Erősítheti az immunitást

A szójaital rendelkezik mindazokkal az értékes növényi vegyületekkel, mint a szójabab is, így különösen gazdag izoflavonokban és szaponinokban. Egyik legerősebb izoflavonja a genistein, amelyről megállapították, hogy megállíthatja a rákos sejtek terjedését.

A szójában lévő növényi vegyületek kivétel nélkül kiváló gyulladásgátló hatású antioxidánsok.

Ezek erősítik az immunválaszt, és szerepet játszhatnak a krónikus betegségek megelőzésében, kiegészítve a szójaitalban előforduló A-vitamin és cink hasonló hatását.

A szójaital erőteljes, rákellenes hatású antioxidánsokat tartalmaz
A szójaital erőteljes, rákellenes hatású antioxidánsokat tartalmazPeter Dazeley / Getty Images Hungary

2. Növelheti az energiaszintet

A szója azon kevés növényi alapú fehérjeforrások egyike, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, vagyis teljes értékű fehérjének számít, ilyen módon hozzájárulhat a szövetek egészségéhez, valamint a szervezet energiaellátásához.

A dúsított szójaitalok gyakran olyan B-vitaminokat is tartalmaznak, mint a riboflavin, a B6-vitamin, a B12-vitamin és a folsav, amelyek szintén táplálják a szöveteket, növelik az energiaszintet, és javítják az anyagcserét.

3. Megelőzheti a szívbetegségeket

A szójaital több szempontból is támogatja a szív egészségét. Egyfelől a hagyományos tejtermékekkel ellentétben alacsony a zsírtartalma, másfelől káliumot tartalmaz, amely elősegíti a szívritmus és a vérnyomás szabályozását, továbbá K-vitamin-tartalma révén közreműködik a véralvadásban.

A népszerű növényi ital szívbarát tulajdonságait kutatások is alátámasztják. Egy tanulmány például arra jutott, hogy a szójaitalban lévő izoflavonok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, egy 2021-es metaanalízis úgy találta, hogy a szójafogyasztással összefüggésben alacsonyabb lehet a vérnyomás, egy másik vizsgálat pedig megállapította, hogy a heti 4 vagy több adag szóját tartalmazó étrend csökkentheti a szívinfarktusból eredő halálozás kockázatát.

4. Javíthatja a bélrendszer egészségét

A laktózérzékenyek számára is fogyasztható szójaital egy 2020-es tanulmány szerint enyhítheti a bélgyulladás tüneteit, miközben rosttartalmának köszönhetően javíthatja a bélmikrobiom egészségét, ami az általános egészségügyi állapotra is jótékony hatással lehet.

5. Csillapíthatja a menopauza tüneteit

A szójaital növényi vegyületei, köztük az izoflavonok, egyúttal fitoösztrogének is, amelyek a szervezetben található ösztrogént „utánozva” hatásosak lehetnek a menopauza egyes tünetei ellen.

Egy 15 különálló tanulmány eredményét összefogó metaanalízis például megerősítette, hogy a fitoösztrogének enyhíthetik a menopauzával járó hőhullámokat.

6. Erősítheti a csontokat

A dúsított szójaitalok gyakran hozzáadott D-vitamint és kalciumot tartalmaznak, amelyek a K-vitaminnal kombinálva nélkülözhetetlenek a csontozat egészségéhez, illetve a menopauza után álló nőknél a csontvesztés ütemét is csökkenthetik.

A vitaminokkal dúsított szójaital már az összes nagyobb szupermarket kínálatában megtalálható
A vitaminokkal dúsított szójaital már az összes nagyobb szupermarket kínálatában megtalálhatóJackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

7. Védheti az idegrendszert

A szójaitalban található magnézium javíthatja az alvásminőséget, és támogathatja az idegrendszer egészségét, míg a vas létfontosságú a vörösvértest-képződéshez. Egy másik izoflavonja, a daidzein pedig neuroprotektív előnyökkel jár, továbbá hozzájárulhat az agy általános egészségéhez.

A szójaital fogyasztásának kockázatai

Bár korábban felmerült, hogy a szójatermékek károsíthatják a pajzsmirigyet, és hajlamosító tényezőt jelenthetnek egyes ráktípusok kialakulásában, kutatások ezt nem támasztották alá. Sőt, egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy kifejezetten csökkenthetik a mell- és prosztatarák kockázatát. Azzal viszont számolni kell, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a szójaital fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek