Fáj az állkapcsod? Akár csendes szívrohamot is jelezhet

GettyImages-1178747734

A csendes szívinfarktus olyan szívroham, melynek vagy egyáltalán nincsenek, vagy csak nehezen felismerhető tünetei vannak. Kevesen gondolják, hogy az állkapocsfájdalom épp ilyen lehet. A szívroham nem mindig olyan nyilvánvaló panasszal jár, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj és a hideg verejtékezés.

A néma iszkémia néven is ismert szívrohamot a koszorúerek érelmeszesedése miatt bekövetkezett szűkület okozza, miután beáll a szívizom vérellátási zavara. Életkortól függetlenül bárki kaphat szívrohamot anélkül, hogy tudna róla. A néma szívroham nem véletlenül kapta a nevét, alattomos és sokszor „becsapós” tüneteket produkál. 

A fáradtság is lehet az egyik tünet 

Ahogy az elnevezés is sugallja, a csendes szívroham olyan szívinfarktus, amely tünetmentes vagy minimális tünettel jár, illetve egyértelműen be nem azonosítható tünetet okoz. Ám ettől függetlenül ez is ugyanolyan, mint bármely más szívroham, amikor a szív egy részének véráramlása átmenetileg blokkolva van. A végeredmény itt is hegesedés és károsodás a szívizomban.

Akár egy hosszan tartó alvászavar is lehet a csendes szívinfarktus tünete
Akár egy hosszan tartó alvászavar is lehet a csendes szívinfarktus tüneteAxel Bueckert / EyeEm / Getty Images Hungary

A csendes szívinfarktust elszenvedőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek olyan nem specifikus tünetek, mint gyomorrontásra utaló emésztési zavar, influenzás tünetek, állkapocsfájdalom, a hát felső részén vagy a karban jelentkező fájdalom, fáradékonyság, szorongás, alvászavar, szapora pulzus.

A kutatók műszeres, főként MR és EKG segítségével elvégzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy a fáradtságra és a szívbetegséggel kapcsolatos problémákra panaszkodó betegek már hetekkel vagy hónapokkal a tünetek megjelenés előtt átestek egy csendes szívrohamon anélkül, hogy azt észrevették volna.

Mint kiderült, a megmagyarázhatatlanul elhúzódó és túlzott mértékű fáradtság is a szívroham kevésbé specifikus tünetei, melyeket az emberek gyakran figyelmen kívül hagyhatnak, vagy valami másnak tulajdoníthatnak.

A néma szívroham gyakoribb a nőknél

Egyes becslések szerint a szívrohamok közel 50-80 százaléka csendes. Megfigyelések alapján a csendes szívroham gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Egy kutatásban, melyben több mint ötszáz nő számolt be szívrohamról, a leggyakoribb tünetek között egyáltalán nem szerepelt a mellkasi fájdalom.

A nőknél leginkább a fáradtság, az alvászavarok és a szorongás jelei mutatkoztak meg a szívroham előtt. A megkérdezettek 80 százaléka több mint egy hónapon keresztül tapasztalta ezeket, mielőtt valóban szívrohamot kapott. A nőknek csak alig több mint fele kért bármilyen orvosi segítséget szívroham gyanúja miatt.

A nők sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a szívroham tüneteinek
A nők sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a szívroham tüneteinekPovozniuk / Getty Images Hungary

A fent említettek mellett a nők csendes szívrohamának kockázati tényezői ugyanazok, mint a felismert szívrohamé. 

Ez a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a dohányzás, szívbetegség a családban, túlsúly, előrehaladott életkor.

A csendes szívroham ugyanolyan veszélyes lehet, mint az, amit felismernek. Mivel az esemény gyakran hegesedést és károsodást okoz a szívben, nagyobb kockázatot jelent egyéb szívproblémákhoz képest, hiszen a beteg nem tudja, hogy rohama volt, és amiatt esetleg kezelést kellene kérnie. Az is megeshet, hogy a szív véráramlása nem áll helyre idejében, és akár még gyógyszerekre is szükség lehet. Ha ezek elmaradnak, az nagyobb károsodáshoz vezethet. 

Ez a teendő csendes szívroham esetén

Ha a csendes szívroham tüneteit észleljük magunkon, a legfontosabb, hogy próbáljunk meg nyugodtak maradni, és azonnal kérjünk segítséget. Az orvossal vagy a mentőkkel mindenképpen közöljük, hogy úgy gondoljuk, szívrohamunk van. 

Fontos tudni, hogy a csendes szívroham megelőzhető. Mindenekelőtt legyünk tisztában a kockázati tényezőkkel, a vérnyomásunkkal és a koleszterinszintünkkel, és kerüljük a dohányzást. Ha pedig valami szokatlan tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, különösen akkor, ha fennáll a csendes szívinfarktus valamelyik tünete vagy kockázata.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra