Fáj az állkapcsod? Akár csendes szívrohamot is jelezhet

GettyImages-1178747734
Olvasási idő kb. 4 perc

A csendes szívinfarktus olyan szívroham, melynek vagy egyáltalán nincsenek, vagy csak nehezen felismerhető tünetei vannak. Kevesen gondolják, hogy az állkapocsfájdalom épp ilyen lehet. A szívroham nem mindig olyan nyilvánvaló panasszal jár, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj és a hideg verejtékezés.

A néma iszkémia néven is ismert szívrohamot a koszorúerek érelmeszesedése miatt bekövetkezett szűkület okozza, miután beáll a szívizom vérellátási zavara. Életkortól függetlenül bárki kaphat szívrohamot anélkül, hogy tudna róla. A néma szívroham nem véletlenül kapta a nevét, alattomos és sokszor „becsapós” tüneteket produkál. 

A fáradtság is lehet az egyik tünet 

Ahogy az elnevezés is sugallja, a csendes szívroham olyan szívinfarktus, amely tünetmentes vagy minimális tünettel jár, illetve egyértelműen be nem azonosítható tünetet okoz. Ám ettől függetlenül ez is ugyanolyan, mint bármely más szívroham, amikor a szív egy részének véráramlása átmenetileg blokkolva van. A végeredmény itt is hegesedés és károsodás a szívizomban.

Akár egy hosszan tartó alvászavar is lehet a csendes szívinfarktus tünete
Akár egy hosszan tartó alvászavar is lehet a csendes szívinfarktus tüneteAxel Bueckert / EyeEm / Getty Images Hungary

A csendes szívinfarktust elszenvedőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek olyan nem specifikus tünetek, mint gyomorrontásra utaló emésztési zavar, influenzás tünetek, állkapocsfájdalom, a hát felső részén vagy a karban jelentkező fájdalom, fáradékonyság, szorongás, alvászavar, szapora pulzus.

A kutatók műszeres, főként MR és EKG segítségével elvégzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy a fáradtságra és a szívbetegséggel kapcsolatos problémákra panaszkodó betegek már hetekkel vagy hónapokkal a tünetek megjelenés előtt átestek egy csendes szívrohamon anélkül, hogy azt észrevették volna.

Mint kiderült, a megmagyarázhatatlanul elhúzódó és túlzott mértékű fáradtság is a szívroham kevésbé specifikus tünetei, melyeket az emberek gyakran figyelmen kívül hagyhatnak, vagy valami másnak tulajdoníthatnak.

A néma szívroham gyakoribb a nőknél

Egyes becslések szerint a szívrohamok közel 50-80 százaléka csendes. Megfigyelések alapján a csendes szívroham gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Egy kutatásban, melyben több mint ötszáz nő számolt be szívrohamról, a leggyakoribb tünetek között egyáltalán nem szerepelt a mellkasi fájdalom.

A nőknél leginkább a fáradtság, az alvászavarok és a szorongás jelei mutatkoztak meg a szívroham előtt. A megkérdezettek 80 százaléka több mint egy hónapon keresztül tapasztalta ezeket, mielőtt valóban szívrohamot kapott. A nőknek csak alig több mint fele kért bármilyen orvosi segítséget szívroham gyanúja miatt.

A nők sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a szívroham tüneteinek
A nők sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a szívroham tüneteinekPovozniuk / Getty Images Hungary

A fent említettek mellett a nők csendes szívrohamának kockázati tényezői ugyanazok, mint a felismert szívrohamé. 

Ez a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a dohányzás, szívbetegség a családban, túlsúly, előrehaladott életkor.

A csendes szívroham ugyanolyan veszélyes lehet, mint az, amit felismernek. Mivel az esemény gyakran hegesedést és károsodást okoz a szívben, nagyobb kockázatot jelent egyéb szívproblémákhoz képest, hiszen a beteg nem tudja, hogy rohama volt, és amiatt esetleg kezelést kellene kérnie. Az is megeshet, hogy a szív véráramlása nem áll helyre idejében, és akár még gyógyszerekre is szükség lehet. Ha ezek elmaradnak, az nagyobb károsodáshoz vezethet. 

Ez a teendő csendes szívroham esetén

Ha a csendes szívroham tüneteit észleljük magunkon, a legfontosabb, hogy próbáljunk meg nyugodtak maradni, és azonnal kérjünk segítséget. Az orvossal vagy a mentőkkel mindenképpen közöljük, hogy úgy gondoljuk, szívrohamunk van. 

Fontos tudni, hogy a csendes szívroham megelőzhető. Mindenekelőtt legyünk tisztában a kockázati tényezőkkel, a vérnyomásunkkal és a koleszterinszintünkkel, és kerüljük a dohányzást. Ha pedig valami szokatlan tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, különösen akkor, ha fennáll a csendes szívinfarktus valamelyik tünete vagy kockázata.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek