Ember is elkaphatja a szívférget: fájdalmas gyulladást okozhat benned a parazita

DSC3262

Minden melegvérű élőlényre veszélyt jelenthetnek a szívférgek. A szúnyogok által terjesztett betegséget akár az emberek is elkaphatják, még kutya sem kell hozzá.

Botorság lenne azt hinni, hogy az elmúlt tíz év során egyre terjedő szívférgesség csak négylábú kedvenceinkre veszélyes. A szúnyogok által terjesztett, kedvenceink esetében akár halálos betegséggel mi magunk is megfertőződhetünk. 

A DOGZ Podcast parazitákról szóló epizódjában dr. Király Péter állatorvos és Schneider Kinga állatjóléti szakember figyelmeztetett a súlyos betegségre. Mint mondták, nemcsak azért kell a kutyákat féregteleníteni, illetve megelőző gyógyszerekkel ellátni, mert ők maguk megbetegedhetnek a fertőzött szúnyogoktól, hanem azért is, mert a szívférgek az emberre is veszélyesek. 

Az embereket is veszélyezteti a szívféreg

Alig tíz éve jelent meg hazánkban az a mediterrán szúnyogfajta, mely az egyre szaporodó szívférges esetekért felelős. A szívférgesség enyhe kezdeti tünetekkel járó, ám annál súlyosabb betegség, a szúnyogok bármely egészséges kutya számára veszélyesek lehetnek, amennyiben nem kezeljük őket rendszeresen. A szívférgesség és egyéb, paraziták által terjesztett betegségek ellen szerencsére könnyen védekezhetünk: számtalan állatgyógyszer áll már a gazdák rendelkezésére a megelőzés érdekében. 

A Dirofilaria immitis nevű fonalféreg okozta halálos betegséget szúnyogok terjesztik kutyáról kutyára szállva, azaz egy egészséges eb is megbetegedhet, ha fertőzött kutya után csípte meg az érintett szúnyog - ugyanígy, szúnyog csípése által közvetítve kaphatjuk el mi, emberek is a betegséget, mely azonban esetünkben nem életveszélyes, de több mint kellemetlen. 

A szívférgesség a világ sok táján régóta ismert megbetegedés. Magyarországon az első orvosilag igazolt eset még 1982-ben történt, de a kutya nem itthon fertőződött meg vele. 2009 óta azonban egyre több a hazai fertőzés is. A féreg terjedéséért a szakemberek a klímaváltozást okolják. 

Egyre több kutya érintett

Schneider Kinga szerint szinte minden, menhelyre bekerülő gazdátlan eb érintett, sok esetben több tíz centiméteres férgeket kell eltávolítani, melyek nemcsak a szívet, de a tüdőt és a bőrt is károsíthatják, hosszú távon akár daganatokat is okozva

Dr. Király Péter állatorvosi praxisában is egyre gyakoribb a betegség, azonban még annyira nem elterjedt, hogy a gazdik tudják, az élősködők ellen is védekezniük kell. A nem kezelt, fertőzött kutyák a szúnyogokon keresztül egymást betegítik meg, ráadásul a féreg minden melegvérű állatra, a macskákra, rágcsálókra, sőt, az emberre is veszélyes. A parazita ugyan az emberben nem képes teljesen kifejlődni és szaporodni, de fájdalmas, gyulladt csomókat okozhat, a tüdőbe kerülve pedig akár a rákos daganatokhoz hasonló tüneteket, véres köpetet eredményezhet. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek