Szex a börtönökben: ezek a szabályok világszerte és itthon

GettyImages-153320358

A börtönbüntetésüket töltő embereknek is vannak vágyai: ezt felismerve a világ számos országában a szexuális együttlétek lehetőségeit is megteremtik a fogvatartottak számára.

Van, ahol külön kis lakást bocsátanak a rabok rendelkezésére, de akad olyan ország is, ahol a partnerrel való szexre való jogot alapvető emberi jognak ismerik el. Itthon ehhez képest meglehetősen szigorúak a szabályok: jelenleg kevés esély van arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézeten kívülről érkező partnerrel együtt lehessen egy fogvatartott.

Ez a helyzet a magyar börtönökben

A magyar börtönökben érintésre a családi látogatófogadásokon kerülhet sor. Ezeken az alkalmakon egy szobában, egymást megérintve, a kisgyermekeket ölbe véve lehetnek együtt a fogvatartottak családjaikkal, de például otthon készített ételt még ilyenkor sem fogyaszthatnak. Ezek a találkozások nem az intimitásról szólnak – erre leginkább azoknak van csak lehetősége, akik jogosultak intézeten kívül látogatót fogadni. Ők jellemzően magasabb státuszú, első bűnelkövetők, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt ülnek, és már letöltötték büntetésük egy részét. Az intézeteken belül ugyanakkor az intim együttlétre itthon nem biztosítanak lehetőséget a raboknak.

Az amerikai filmek plexilapjai világszerte megjelentek a börtönökben a Covid-járvány idején, már amikor épp lehetett látogatni
Az amerikai filmek plexilapjai világszerte megjelentek a börtönökben a Covid-járvány idején, már amikor épp lehetett látogatniSouth_agency / Getty Images Hungary

És ahol szabad a szex (is)

Házastársi látogatásra más országokban ugyanakkor bevett gyakorlat van. Kanadában például 

kéthavonta tölthet együtt egy szerettével 72 órát az a fogvatartott, akinek esetében nem áll fenn a családon belüli erőszak veszélye, és magaviselete miatt sem érvényes rá semmilyen korlátozás.

A szövetségi börtönökben elkülönített helyiségben töltheti együtt az időt a rab és a kiválasztott rokon, ez a lehetőség ugyanis bárki részére nyitva áll, aki szoros érzelmi kötelékkel fűződik hozzá. Szülő, gyermek vagy testvér is érkezhet ilyenkor, nem csak feleség. Az ételért ilyenkor fizetni kell a vendégnek is, a helyiséget pedig ki kell takarítaniuk távozás előtt.

Franciaországban szintén 72 órás találkozási lehetőséget biztosítanak az enyhébb büntetésben részesülőknek – erre a célra miniapartmanokat hoztak létre, melyek a házastársi találkozók színterei lehetnek. Dániában egy modernebb intézetben nyújtanak lehetőséget a házastársakkal való intim együttlétre: azok a rabok, akik 8 évnél hosszabb büntetést kaptak, egy látogatás alkalmával 47 órát tartózkodhatnak itt.

Lett már belőle tragédia

Ezek az alkalmak ugyanakkor nem nélkülöznek minden veszélyt. Németországban is lehetőség van arra, hogy a fogvatartott partnerével töltsön némi időt anélkül, hogy bárki fülelne vagy szemmel tartaná őket. Ez történt 2010-ben Klaus-Dieter H. esetében is, aki egy 9 éves kislány meggyilkolása és megerőszakolása miatt ült börtönben. Megismerkedett egy egyedülálló anyával, aki leveleket írt neki, majd egymásba szerettek, találkoztak, és sikeresen kérvényezték azt is, hogy egy házastársi típusú együttlétre sor kerülhessen köztük.

Ezt megelőzően már beszélgettek kettesben, így senki sem számított arra, hogy amikor hat órával az intim találkozó kezdetét követően rájuk nyitottak, a nő testére betört koponyával, nyaki szúrásnyomokkal és fojtogatás nyomaival találnak majd rá.

Az elkövető megkísérelte elvágni ereit, de életben maradt. Állítólag szakítás miatt került sor az esetre, de az már végképp érthetetlen, miért vitt különböző késeket magával a nő a látogatásra.

Szex? Ugyan már, sokan már az érintésnek is örülnek, ha lehetőség nyílik arra
Szex? Ugyan már, sokan már az érintésnek is örülnek, ha lehetőség nyílik arraLiderina / Getty Images Hungary

Sok helyen jó magaviselet kell hozzá

Csehországban talán épp a hasonló esetek megelőzésére létezik házastársi látogatás, de azt megelőzően a fogvatartottat orvosi ellenőrzésnek vetik alá. Indiában pedig annyira nem kérdés az egész, hogy alapvető jogként tekintenek magára a házastársi látogatásra, és arra is, hogy ha a fogvatartottnak és partnerének nem fogan gyermeke spontán, akkor erre mesterséges megtermékenyítéssel kerülhessen sor. 

Mexikó is természetesen áll a kérdéshez: a hozzátartozók hosszasabban benn is élhetnek a börtönben, és ez a lehetőség már az azonos nemű partnerek számára is elérhető.

Szerinted lehetőséget kell biztosítani a rabok számára intim együttlétre?

A következő országok szintén lehetőséget nyújtanak fogvatartottjaiknak arra, hogy szexuális életet élhessenek kinn élő partnereikkel:

  • Havi egy lehetőséget biztosít Hollandia a fél évnél hosszabb büntetésüket töltők közül azoknak, akik hosszú ideje élnek az adott kapcsolatban.
  • Oroszországban a jó magaviseletű rabok látogathatják meg a börtönön kívül családjaikat.
  • Spanyolországban 4-8 hetente van lehetőség házastársi találkozóra háromórás intervallumban, melyhez óvszert is biztosítanak.
  • Törökországban is a jó magaviseletű rabok élhetnek a lehetőséggel.
  • Az Egyesült Királyságban is csak a hazalátogató raboknak van lehetősége házastársukkal intim együttlétre – ők általában a már szabadulás előtt álló rabok.
  • Az USA néhány állama biztosít házastársi találkozót egyes feltételek esetén: a hozzátartozó hátterét ellenőrzik, mindkét felet alaposan átvizsgálják együttlét előtt és után, és a fogvatartottat szűrik nemi betegségekre is.

A szabályok közt hatalmas különbségek vannak tehát: a világ láthatóan megosztott abban, hogy a szabadságvesztés mellett az intim kapcsolattól való megfosztás is a büntetés része kell-e, hogy legyen. Te mit gondolsz? 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra