Ennyibe kerül ma a testünk karbantartása: korrajz vagy kórrajz?

GettyImages-563965003

Míg régen Józsi bácsi és Ilonka néni tavasztól őszig a kertben munkálkodott, sütötte bőrüket a nap, hajlongtak a veteményesben, nyújtózkodtak szüretelésnél, és az állatokkal birkóztak, jólesett a zsírszalonna energiája és egy kevéske bor, hogy a másnap is jól menjen. Ma sokan egy önműködő gumiszalagon szaladgálunk egy légkondicionált alagsorban, miután felálltunk a székünkből az irodában, és autóval átgurultunk a gymbe.

De nem csak ennyibe „fáj”, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet…

Fodrász

Az ápolt haj a női szépség egyik szimbóluma, ráadásul arra vonatkozóan is nagyon konkrét kép él a fejekben, hogy melyek az aktuálisan trendin álló tincsek és azok árnyalatai. Ezért aztán gyakran kell a fodrásznál megfordulni az elvárásokkal lépést tartani kívánó hölgyeknek. Otthon is lehet persze hajat festeni, bár kétségtelenül redukáltabb a jól sikerülő eredmények száma, mint ha szakember végzi. Árban is van azért különbség: míg az otthoni megoldáshoz egy csinos doboz festék elég a drogériából maximum 4-5000 forintért, addig fodrászatban egy melósabb színkreáció 15-20 000 forinttól indul. Sok helyen a sima vágás is 10 000 körül van, a mosás, szárítás kis gondjait akár egy ötösből is letudhatjuk kis szerencsével.

Manikűr, pedikűr

Középiskolás lányoktól a nagyikig teljesen általánossá váltak az ilyen-olyan géllakkok, a hosszabban épített műköröm és egyéb kézápolási praktikák. Valóban nem kell az otthoni kenegetésnél bosszankodni, mikor idő előtt belenyúlunk a félig száradt lakkal a villanykapcsolóba vagy a mosógépdobba teregetéskor, és két-három nap után nem is kezd el betöredezni vagy leperegni, hogy aztán az egész tortúrát kezdhessük elölről. A nagyjából 2-3, maximum 4 hetente ismétlésre szoruló művelet 5-6-7000 forint általánosságban, s ehhez jönnek még hozzá a beleépített strasszocskák, ráfestett rózsaszirmok mint költségnövelő tényezők, no és persze igény szerint a pedikűr.

Mert na!
Mert na!boonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Kozmetikus

Bőrradír, tisztító kezelés, arcpakolás, masszázs… Már a drogériákban vagy fancy kozmetikai szaküzletekben, parfümériákban, márkaboltokban kapható készítmények otthoni használatra összeválogatott csodaszereivel is könnyen elszaladhat velünk a ló, de ha szakember kényeztető kezei kenik mindezt ránk, akkor egy óra alatt simán ott hagyunk 20 000 forintot a „gyakran ismétlésre ajánlott” műveletsorért. És akkor a szőrtelenítős mókákat még meg sem említettük…

„A szükséges jó”
„A szükséges jó”gilaxia / Getty Images Hungary

Szolárium/pillás

A (mesterségesen) napsütött bőr (sokak által vitatott) esztétikája mára kikopott, mint a nyári barnaság, helyébe lépett a pamacsszerű, sűrű fekete pillák hájpolása. A természetes hatást nem túllépő ritka esetek üdítő kivételnek számítanak a Süsü sűrű seprűpilláinak látványát idéző túlzások közepette. A műszempillás által felhelyezett „tartós” változatok elkészítése, de utántöltése is meglehetősen időigényes foglalatosság. Az ember saját szempilláin kívül az időbeosztását és a pénztárcáját terheli még a művelet, melynek 2-3 hetente történő ismétlése javallott. 15 000 forint körül jöhetünk ki a pillástól általában egy alkalommal, de ahogy a „körmösnél”, a fodrásznál, úgy itt is, a következő pár időpont egyeztetése már ezen a ponton szükséges, különben lecsúszunk a menetrendről, és jaj, pilla nélkül maradunk, a szakemberek táncrendje ugyanis szorosan betáblázott! 

A trendi külső ára lehet kevesebb is akár…
A trendi külső ára lehet kevesebb is akár…enigma_images / Getty Images Hungary

Kozmetikumok, smink

Ezen rutinok beépítése a hölgyek életébe legalább heti pár órás elfoglaltságot jelentenek, és az eddigieket összeadva havi költségük eddig úgy 50-55 000 forintra rúg. Emellett, feltehetően, egy kis éjszakai szemránckrémet, nappali hidratáló kencét, utcai sminket csak magára dob az ember lánya napi szinten. S ekkor még illata nincs, maximum szaga! Vagyis a dezodorok, parfümök, tisztálkodási, higiéniai és kozmetikai szerek, sminkek otthoni választéka még össze sem állt, pedig erre is kerekebb összeget tudunk kikanyarítani, pláne a márkahű, nagyobb nevek hívei.

Fitnesz, wellness

Na, és akkor vissza a testmozgáshoz! A parkban futkározni ebben az időben már a kutyának sincs kedve, szó szerint, úgyhogy marad a konditerem. Step, kick-box, alakformáló, zsírégető, spinning, kengurutalp, saját testsúlyos, klasszikus testépítő személyi edzővel, minden van, mint a búcsúban, csak győzni kell idővel, türelemmel és egyebekkel. Ha pedig mindezzel megvagyunk, néha csak jólesne egy üdítő és tisztító szauna, ellazító gyógyfürdő, a fáradt testnek egy kiadós masszázs, ennyi jár a sok megerőltetés után, vagy egy kimerítő edzés után valaki azt várná, hogy úgy üljön kocsiba és vezessen haza az ember, hogy ki sem engedi a fáradt gőzt?

Ez is a trendi külső ára?
Ez is a trendi külső ára?EmirMemedovski / Getty Images Hungary

Biokaja

Mindezt a fizikai jóllétet és külső harmóniát érdemes megerősíteni egy kis biokajával, egészséges alapanyagokkal, esetleg proteinekkel, vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel, de minimum szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készített étkekkel. Ha a sok fenti elfoglaltság mellett már nem marad idő főzőcskézni, azon sem csodálkozik senki, erre vannak a házhoz szállító, elképesztően egészséges ételkihordó cégek szép számmal.

Pszichológus, lifecoach

És persze: ép testben ép lélek, úgyhogy erre is adni kell. Választék van bőven, minden színvonalon, eltérő hitelességgel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra