A ’80-as évek legnagyobb divatbakijai

GettyImages-155276288

Ha valaki megszállottan próbálja követni mindig a legutolsó trendeket, annak ruhatárából sok darab gyorsan válik viccessé, mert a ma legikonikusabb és legjellegzetesebb darabjaiból lesznek a holnap legnagyobb röhejei. Szerencsére egy olyan színes és sziporkázó éra, mint amilyen divat szempontjából az 1980-as évek voltak, egyrészt sokban visszaköszön a mai trendekben is, másrészt vidám perceket okoz, ha kicsit önkritikusan tekintünk vissza rá.

Túltolt frizkók

A Leonardo da Vinci-féle emberi testarányokban az álltól a hajas fejbőr kezdetéig mért távolság a teljes alak egytizede, az álltól a fejtetőig egynyolcada. Ez utóbbi, vagy a még kisebb hányadot uraló fejméret megegyezik a divatrajzok kissé eltúlzott, idealizált arányaival, ahol a lábak kecsesen és jótékonyan hosszúak. Tina Turner fej-test aránya, sajátos, védjegyévé vált frizurájának köszönhetően „hajazott” az egyharmad-kétharmados arányra, amit csak a '80-as évek bírtak el.

De nem csak nála tapasztalhattuk, hogy a ’80-as évek divatja alapjaiban rúgta fel ezeket a normálisnak tekinthető testarány-aranyszabályokat a túltolt hajakkal. Legyen az tupír vagy kreppelés, a lényeg a volumen mértéktelen növelése volt, a frufru indokolatlanul magasra felállítása ipari mennyiségű hajlakk segítségével, míg a dauerolt haj többi tincse hanyagul lógott, amíg vissza nem buggyant az állkapocsig felérő válltömésről. A túldimenzionált hajak trendje nem volt genderspecifikus, így a divatnak hódoló férfiemberek, alfa-hím sztárok sem ijedtek meg a tesztoszteronszint fokmérőjeként is odavágó sörényszerű hajkorona bevetésétől.

…és valahogy, valamiért akkor erre gerjedtek a nők
…és valahogy, valamiért akkor erre gerjedtek a nőkWilliam Nation / Getty Images Hungary

Mindenki úszóbajnok

Főleg a női úszóbajnokok olyan mértékben elszaporodtak, legalábbis ezt hihettük volna a széles vállakat leesett állakkal szemlélve, hogy Johnny Weissmuller vagy később Michael Phelps is megirigyelhette volna ezt a teljesítményt.

Még szerencse, hogy a hajat is hozzálőtték a vállak méretéhez
Még szerencse, hogy a hajat is hozzálőtték a vállak méretéhezPrincess Diana Archive / Getty Images Hungary

De mégsem erről volt szó, az érdem a tervezőké és varrónőké volt, akik nem sajnálták a matériát, és ahelyett, hogy több táblatörlő szivacsot hagytak volna az iskoláknak, mindet a blézerbe, selyemblúzba és kötött pulcsiba gyömöszölték.

Persze nyilván arról van szó, hogy a derék annál karcsúbbnak tűnt… Getty Images Hungary
Persze nyilván arról van szó, hogy a derék annál karcsúbbnak tűnt… Getty Images HungaryGeorges De Keerle

Susogós melegítő

Lila, citrom, türkiz, Barbie-rózsaszín, fekete-pink, netán fröcskölt pöttyös, UV- vagy rágógumiszínekben volt az igazi, persze nehogy valami visszafogott monokróm jelenséget képzeljen bárki is lelki szemei elé, semmi esetre sem. Minél több mesterségesen kevert színárnyalat jelent meg a síkosan susogó, szigorúan cipzáras kreáción, ami belül vékony fehér pamuttal volt bélelve, annál gizdább volt a cucc.

Szóval, valahogy így… Getty Images Hungary
Szóval, valahogy így… Getty Images HungaryRyanJLane

A nagyon mélypont ott jött el, amikor ezt valaki sietségében, kutyasétáltatáshoz vagy a józan ész és ítélőképesség teljes hiányában fekete műbőr makkos cipővel viselte a fehér teniszzokni fölött. Edzőcipővel még betudtuk a kor szellemének, no de ez utóbbira nem volt mentség. Szerencsére a retró divat kellő (ön)kritikával tekint a nyugdíjazott susogós melegítőkre, és nem tapsolja vissza újra közénk…

Aerobikmánia és lasztexnacitrend

Azért edzés előtt egy kis hajkreppelés belefért, biztos, ami biztos, ha közben bekrepál, bekreppelt hajjal tegye!
Azért edzés előtt egy kis hajkreppelés belefért, biztos, ami biztos, ha közben bekrepál, bekreppelt hajjal tegye!Jason_V / Getty Images Hungary

Magyarázat és mentség mindenre akadt, ha aerobikszerkóról volt szó. Nem firtatta senki, kell-e tényleg a fonott textíliákból készült tone in tone fejabroncs a homlokra, ha zéró funkciót lát el, mennyire kell melegen tartani a bokaízületet az elmaradhatatlan lábtyűvel, és miért kényelmes úgy ugrálni órákon át, hogy a lasztexnadrágra derékvonalig felvágott tornadresszt húzunk kívülre

Elfogadtuk, hogy kell, mert így volt az igazi.

Annyira, hogy a színes, fémesen csillogó lasztexnadrág cukorkaszínekben átkúszott az utcai viseletek közé is, s máig kitörölhetetlen nyomokat hagyott az emberiségben, mivel fekete pamutleggings formájában napjainkban is köztünk él, sajnos.

Ordenáré smink

Ahogy a hajviselet dimenzióiból, a válltömés térfogatából és a susogó, meg lasztexmotyók színvilágából már kristálytisztán kitűnt,

a korszak célja a divatban nem a diszkrét rejtőzködés volt,

nem az észrevétlen megbúvás a sarokban. Ez a harsány és túltolt esztétika, lázadás arcátlanul jelentkezett az arcok kikészítésében is, és ki is készítette, de főleg azok arcát, akik ezt nézni voltak kénytelenek.

Nem csodálom, hogy ő sem volt elégedett a végeredménnyel
Nem csodálom, hogy ő sem volt elégedett a végeredménnyellisegagne / Getty Images Hungary

Az volt a tévhit ugyanis, hogy a szemek sminkelésének platformja, legyen az bármilyen erőteljes szín is, a szempillától a szemöldökig terjedő teljes felület, néha kiegészülve a halánték zónájával is. Hát nem!

Kárpitmintás ingek, oversize, puha, színes zakók

Igazságtalan lenne kihagyni a férfiakat, és persze méltatlan is, ők is hozzátették a magukét. Tekintsünk el a Bundesliga-, más néven NDK-s focifrizuraként elhíresült hajviselettől, a makkos cipő világoskék, bő, répafarmerrel történő tragikus kimenetelű társításától, a rövid ujjú pólók ujjának visszagyürködésétől a bicepsz nagyobb arányú kivillantása érdekében, és a főleg sárgás, alkalmi változatban püspöklila színű, puha anyagból készült, természetesen válltöméses, lógó zakótól is.

Na, emlékszünk még? …kár!
Na, emlékszünk még? …kár!PeopleImages / Getty Images Hungary

Erről akkor még nem tudtuk, hogy oversize-nak hívják, és sajnos sokan azt sem, hogy gáz. Ma már inkább mindenki a szűkre szavaz.

Talán eggyel jobb, de ezt majd az utókor megmondja.

Maradjunk viszont egy másik gyöngyszemnél, a vékony, nyári, de azért tavasztól őszig, sőt, pulóver alatt sajnos télen is meg-megjelenő, kárpitmintás, rövid ujjú férfiingeknél. Na, ez vagy farmerrel, vagy a fent idézett jellegzetes öltönycsökevénnyel viselve, mai szemmel egyaránt minimum para!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra