4 élelmiszer, ami székrekedést okoz

GettyImages-1250173635
Olvasási idő kb. 4 perc

Székrekedéssel szinte mindenki találkozik az élete folyamán. Nagyon kellemetlen probléma, ami meg tudja nehezíteni a mindennapokat. Rengeteg minden állhat a hátterében, például bizonyos ételek és italok is okozhatják.

Mi a székrekedés?

A székrekedés az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri panasz, amely minden korosztályt érinthet. Rendkívül kellemetlen probléma, amit mindenki szeretne elkerülni. Általában azt nevezzük székrekedésnek, amikor kis mennyiségű kemény, száraz székletet ürítünk, általában hetente kevesebb mint három alkalommal. Azonban a emberek ebben témában eléggé különbözőek, normális lehet a székletürítés a napi háromtól kezdve egészen heti három alkalomig, így mindenkinek azt kell figyelni, hogy a saját testében milyen változások mennek végbe.

A székrekedés egyéb tünetei közé tartozik a fájdalom vagy a székelési nehézség, az érzés, hogy nem ürült ki teljesen a bél, a puffadás és a gyomorpanaszok. A legtöbb ember néhányszor küzd rövid távú székrekedéssel az élete során, azonban a krónikus székrekedés, amely egy folyamatos probléma, negatívan befolyásolhatja az életminőségét, és kezeletlenül hagyva olyan szövődményekhez vezethet, mint az aranyér.

Ha székrekedéssel küzdesz, az étrended is hozzájárulhat a problémához. Nézzük, mi okozhat ilyen tüneteket.

A székrekedést okozó élelmiszerek között a tejtermékek állnak az élen
A székrekedést okozó élelmiszerek között a tejtermékek állnak az élenHalfpoint Images / Getty Images Hungary

1. Tej és tejtermékek

A székrekedést okozó élelmiszerek között a tejtermékek állnak az élen. Ennek oka, hogy a tejnek és más tejtermékeknek, például a sajtnak, a tejszínnek, a vajnak és a joghurtnak magas a fehérjetartalma. A sokunk által fogyasztott tej általában a feldolgozott élelmiszerek közé tartozik, mert szinte mindig pasztőrözve árulják, hogy elpusztuljanak a tejben lévő baktériumok. Ez ugyan hasznos, de értékes enzimeket is elpusztít, amelyek segíthetnek a tej megemésztésében.

Emellett sok laktózérzékeny ember szenved székrekedéstől. Az esetek körülbelül 30%-ában a laktózintolerancia okozhat székrekedést.

2. Finomított gabonafélék

A finomított gabonafélék, mint a fehér kenyér, a fehér tészta és a fehér rizs hozzájárulhatnak a székrekedéshez. Ez annak köszönhető, hogy rosttartalmuk alacsonyabb, mint a teljes kiőrlésű gabonáké.  

Az olyan pékáruk, mint a sütemények, a kekszek és a tortillák is ebbe a kategóriába tartoznak. A finomított gabonafélék esetén a feldolgozás közben eltávolítják a szervezetünknek az emésztés megkönnyítéséhez szükséges rostokat. A rostok elősegítik az ételek mozgását az emésztőrendszeren keresztül, mert felszívják a vizet és megdagasztják a székletet, így könnyebbé teszik azt.

3. Gyorséttermi ételek

Mindannyian fogyasztunk hamburgert, pizzát, csipszeket és hasonlókat. Ezek finomak, de növelik a székrekedés kockázatát. Ezért, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor kerüld ezeket. Ennek oka, hogy magas a zsírtartalmuk és alacsony a rosttartalmuk, ami lassítja az emésztési folyamatot.

Sokszor azok, akik túl gyakran fogyasztanak gyorsételeket, például csipszeket, sütiket és fagylaltokat, kevesebb egészségesebb, rostban gazdagabb ételt adnak az étrendjükhöz, mint például a gyümölcsök és a zöldségek. Ez csökkenti a teljes napi rostfogyasztást.

Van még egy probléma a gyorséttermekben kapható ételekkel. Túl sok sót tartalmaznak, ami csökkenti a székleted folyadéktartalmát. Ettől kemény és nehezen üríthető lesz.

A gyorséttermi ételek növelik a székrekedés kockázatát
A gyorséttermi ételek növelik a székrekedés kockázatátJordan Siemens / Getty Images Hungary

4. Alkohol

Sokaknál egy átmulatott éjszaka lágy széklethez vagy hasmenéshez vezet. Más esetekben az alkohol székrekedést eredményezhet, mivel dehidratációt okozhat.

Az alkohol elnyomja a vazopresszin felszabadulását, egy olyan hormonét, amely segít a szervezetnek megtartani a folyadékot, a veséket arra késztetve, hogy inkább szívják vissza a vizet, minthogy kiválasszák. Az alkohol hatására fokozódik a kiválasztás, így dehidratáltak leszünk, majd székrekedést tapasztalunk.

Ha javítani szeretnél a székrekedésen, csökkentsd a fentieknek a fogyasztását, és adj több rostot az étrendedhez. A szakértők azt javasolják, hogy egyél több málnát, almát és körtét a héjával, lencsét, babot, brokkolit, leveles zöldségeket és dióféléket. A hashajtó tulajdonságairól ismert aszalt szilva is jó házi gyógymód lehet.

Az árok szélén növekszik egy növény, amiről nem is gondolnád, hogy mennyi jótékony hatása van. Az alábbi cikkünkben végigvettük ezeket. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek