Testszégyenítés helyett verseny: ezek a nők nem titkolják, hogy szakálluk van

GettyImages-534373155
Olvasási idő kb. 6 perc

A testen és arcon megjelenő szőrzet nem csupán biológiai funkciót képvisel, ez alapján döntjük el általában azt is, ki férfias, ki nőies. Alapvető szabálynak tartjuk, hogy bajszuk, szakálluk csak a férfiaknak nőhet, pedig ez messze nincs így.

Először is figyelembe kell vennünk a biológiai változatosságot. Ahogy vannak szőke, barna, vörös és fekete hajszínű emberek, úgy a szőrzet mennyisége, durvasága is változik, férfiaknál és nőknél egyaránt. Utóbbiaknál is előfordul például férfiasnak tartott csík a hason vagy a combra átterjedő intimszőrzet, míg férfiaknak is lehet vékony, gyenge, szőkés pihékből álló, kizárólag az arc, a hónalj és az ágyék területén úgy-ahogy megsűrűsödő szőre. Csak hogy hirtelen két példát mondjuk, Hugh Grant és bajuszkáját büszkén vállaló Frida Kahlo közül kizárólag a szőrzet alapján nem lenne könnyű eldönteni, melyikük milyen nemű. De ez így van rendjén, a változatosság ugyanis továbbra is gyönyörködtet. 

Mindezek ellenére a nők arcán időskorig ritkán nőnek erős szőrszálak. A mediterrán típusúak ugyan gyantáztathatják a bajszukat, vagy a hajvonaluknál növő erősebb pihéket, de ezek a szálak azért általában nem olyan erősek, sűrűek, mint amelyek a férfiak arcán jelentkeznek. De, ahogy mindenben, itt is akadnak kivételek. Bizonyos hormonális változások ugyanis az ösztrogén uralta női szervezetben is elindíthatnak férfiasnak tartott szőrnövekedést. Szaknyelven hirsutizmusnak nevezik a jelenséget. Ám nem minden az androgén hormonokon múlik: bizonyos nők szőrtüszői érzékenyebbek még a nem kiugróan változó hormonszintre is.

1907-ben lady Clementine Clatteaux Delait büszkén vonul az utcán szakállas nőként
1907-ben lady Clementine Clatteaux Delait büszkén vonul az utcán szakállas nőkéntTopical Press Agency / Getty Images Hungary

A szakáll is lehet nőies?

Az egyik legismertebb, a szőrnövekedést felpörgető betegség a policisztásovárium-szindróma, azaz a PCOS. Már Hippokratész is írt róla, a szervezetben megváltozó, olykor teljesen felboruló menstruációs ciklus, a petefészkekben kialakuló ciszták, a hang elmélyülése, fokozott szőrnövekedés, pattanások, életmódbeli változtatásokkal is szinte kezelhetetlen túlsúly, hajhullás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, teherbe esési nehézségek, olykor meddőség kísérik a kórképet. Kezelésére többféle mód is létezik, de már a diagnózishoz is alapos nőgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás szükséges. 

Nagyon nehéz tükörbe nézni

Az érintett nők jellemzően erős arcszőrzettel kénytelenek együtt élni, ami cseppet sem egyszerű. Többségük gyantáztatással, borotválkozással igyekszik visszaszorítani a szőrösödést, sőt akár lézeres eljárást is igénybe vesznek, de egyre többen vannak, akik inkább felvállalják a szakállukat. 

Szakállas nők a történelemből

A vallásosan imádott Szent Kümmernisz esetében senkinek nem volt gondja azzal, hogy Jézuséhoz hasonló szakáll díszíti az arcát, a szentképeken is így ábrázolják. Az 1500-as években a Habsburg Mária udvarában élő Helena Antoniáról készült teljes női díszben festmény, miközben a hölgy hosszú, sötét szakállt visel. Ugyanilyen zavarba ejtő az 1600-as években készült festmény, amelyen a dús arcszőrzetű, férfias kinézetű Magdalena Ventura a gyermekét szoptatja. Hasonló ékességet növesztett a Svájcban felcseperedett Josephine Boisdechen, akinek már gyerekkorában szakálla nőtt – az átlagostól eltérő állapotot gyermeke is örökölte. A leghíresebb szakállas nő pedig az 1800-as évek közepén, Franciaországban élő Clémentine Clattaux Delait volt, aki világszerte szenzációt keltett fogadásból megnövesztett szőrzetével – még a sírkövére is rávésték „teljesítményét”.

Nők, akik együtt tudnak élni szokatlan kinézetükkel

Fontos példát mutatnak ezzel mindazoknak, akik nehezen birkóznak meg a férfiasnak tartott szakállal és saját nőiességükkel. Dakota Cooke azon nők példáit követi, akik a történelem során különféle show-műsorokban léptek fel, és pénzt kerestek különös kinézetükkel. Az amerikai Coral Sanchez ezzel ellentétben egész gyerekkorától próbált gyantával, borotválkozással megszabadulni szakállától, párkapcsolatában is úgy élt, hogy minden reggel a párja előtt kelt fel, hogy megborotválkozhasson. Csakhogy már délutánra kiütközött bőrén a borosta, amit szintén el kellett rejteni valahogy. 2022-ben azonban felhagyott az egésszel, és igyekszik elfogadni, elfogadtatni magát úgy, ahogy van. Azóta is boldog párkapcsolatban él, ahol reggelente nem szorong azon, hogy párja előtt érjen be a fürdőszobába. Harnaam Kaur még ennél is továbbment: nemcsak megmutatja szakállát, de modellként is dolgozik – egyik évben a londoni divathéten is végigsétált a kifutón. 16 éves kora óta nem szőrtelenít, sőt még nevet is adott szakállának, így a testpozitivitás egyik úttörőjévé vált.

Harnaam Kaur szakállas modell egy filmbemutatón
Harnaam Kaur szakállas modell egy filmbemutatónJeff Spicer / Getty Images Hungary

Bekerülni a legjobbak közé

A szakállukat felvállaló nők – a PCOS a szülőképes nők 5 százalékánál jelentkezik – olyan sokan vannak, hogy a Guiness Rekordok Könyve is számontartja őket. A jelenlegi csúcstartó a 38 éves michigani Erin Honeycutt lett, akinek szakálla majdnem 30 centiméteres. Ezzel felülmúlta a korábbi 10,04 centiméteres Guinness-rekordot, amely a 75 éves Vivian Wheeler tartott. Honeycutt szintén PCOS-ben szenved, kiskamasz korától próbálta kordában tartani arcszőrzetét. Felnőttként viszont, további, komoly egészségügyi problémáktól terhelten úgy döntött, nem ér ennyi erőfeszítést a dolog. Minden nehézség ellenére arra törekszik, hogy a legpozitívabb ember legyen a világon. Amikor feleségével az utcára megy, jellemzően mégis negatív reakciókkal találkoznak, de édesapja például nagyon elfogadó és támogató.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek