Testszégyenítés helyett verseny: ezek a nők nem titkolják, hogy szakálluk van

GettyImages-534373155

A testen és arcon megjelenő szőrzet nem csupán biológiai funkciót képvisel, ez alapján döntjük el általában azt is, ki férfias, ki nőies. Alapvető szabálynak tartjuk, hogy bajszuk, szakálluk csak a férfiaknak nőhet, pedig ez messze nincs így.

Először is figyelembe kell vennünk a biológiai változatosságot. Ahogy vannak szőke, barna, vörös és fekete hajszínű emberek, úgy a szőrzet mennyisége, durvasága is változik, férfiaknál és nőknél egyaránt. Utóbbiaknál is előfordul például férfiasnak tartott csík a hason vagy a combra átterjedő intimszőrzet, míg férfiaknak is lehet vékony, gyenge, szőkés pihékből álló, kizárólag az arc, a hónalj és az ágyék területén úgy-ahogy megsűrűsödő szőre. Csak hogy hirtelen két példát mondjuk, Hugh Grant és bajuszkáját büszkén vállaló Frida Kahlo közül kizárólag a szőrzet alapján nem lenne könnyű eldönteni, melyikük milyen nemű. De ez így van rendjén, a változatosság ugyanis továbbra is gyönyörködtet. 

Mindezek ellenére a nők arcán időskorig ritkán nőnek erős szőrszálak. A mediterrán típusúak ugyan gyantáztathatják a bajszukat, vagy a hajvonaluknál növő erősebb pihéket, de ezek a szálak azért általában nem olyan erősek, sűrűek, mint amelyek a férfiak arcán jelentkeznek. De, ahogy mindenben, itt is akadnak kivételek. Bizonyos hormonális változások ugyanis az ösztrogén uralta női szervezetben is elindíthatnak férfiasnak tartott szőrnövekedést. Szaknyelven hirsutizmusnak nevezik a jelenséget. Ám nem minden az androgén hormonokon múlik: bizonyos nők szőrtüszői érzékenyebbek még a nem kiugróan változó hormonszintre is.

1907-ben lady Clementine Clatteaux Delait büszkén vonul az utcán szakállas nőként
1907-ben lady Clementine Clatteaux Delait büszkén vonul az utcán szakállas nőkéntTopical Press Agency / Getty Images Hungary

A szakáll is lehet nőies?

Az egyik legismertebb, a szőrnövekedést felpörgető betegség a policisztásovárium-szindróma, azaz a PCOS. Már Hippokratész is írt róla, a szervezetben megváltozó, olykor teljesen felboruló menstruációs ciklus, a petefészkekben kialakuló ciszták, a hang elmélyülése, fokozott szőrnövekedés, pattanások, életmódbeli változtatásokkal is szinte kezelhetetlen túlsúly, hajhullás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, teherbe esési nehézségek, olykor meddőség kísérik a kórképet. Kezelésére többféle mód is létezik, de már a diagnózishoz is alapos nőgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás szükséges. 

Nagyon nehéz tükörbe nézni

Az érintett nők jellemzően erős arcszőrzettel kénytelenek együtt élni, ami cseppet sem egyszerű. Többségük gyantáztatással, borotválkozással igyekszik visszaszorítani a szőrösödést, sőt akár lézeres eljárást is igénybe vesznek, de egyre többen vannak, akik inkább felvállalják a szakállukat. 

Szakállas nők a történelemből

A vallásosan imádott Szent Kümmernisz esetében senkinek nem volt gondja azzal, hogy Jézuséhoz hasonló szakáll díszíti az arcát, a szentképeken is így ábrázolják. Az 1500-as években a Habsburg Mária udvarában élő Helena Antoniáról készült teljes női díszben festmény, miközben a hölgy hosszú, sötét szakállt visel. Ugyanilyen zavarba ejtő az 1600-as években készült festmény, amelyen a dús arcszőrzetű, férfias kinézetű Magdalena Ventura a gyermekét szoptatja. Hasonló ékességet növesztett a Svájcban felcseperedett Josephine Boisdechen, akinek már gyerekkorában szakálla nőtt – az átlagostól eltérő állapotot gyermeke is örökölte. A leghíresebb szakállas nő pedig az 1800-as évek közepén, Franciaországban élő Clémentine Clattaux Delait volt, aki világszerte szenzációt keltett fogadásból megnövesztett szőrzetével – még a sírkövére is rávésték „teljesítményét”.

Nők, akik együtt tudnak élni szokatlan kinézetükkel

Fontos példát mutatnak ezzel mindazoknak, akik nehezen birkóznak meg a férfiasnak tartott szakállal és saját nőiességükkel. Dakota Cooke azon nők példáit követi, akik a történelem során különféle show-műsorokban léptek fel, és pénzt kerestek különös kinézetükkel. Az amerikai Coral Sanchez ezzel ellentétben egész gyerekkorától próbált gyantával, borotválkozással megszabadulni szakállától, párkapcsolatában is úgy élt, hogy minden reggel a párja előtt kelt fel, hogy megborotválkozhasson. Csakhogy már délutánra kiütközött bőrén a borosta, amit szintén el kellett rejteni valahogy. 2022-ben azonban felhagyott az egésszel, és igyekszik elfogadni, elfogadtatni magát úgy, ahogy van. Azóta is boldog párkapcsolatban él, ahol reggelente nem szorong azon, hogy párja előtt érjen be a fürdőszobába. Harnaam Kaur még ennél is továbbment: nemcsak megmutatja szakállát, de modellként is dolgozik – egyik évben a londoni divathéten is végigsétált a kifutón. 16 éves kora óta nem szőrtelenít, sőt még nevet is adott szakállának, így a testpozitivitás egyik úttörőjévé vált.

Harnaam Kaur szakállas modell egy filmbemutatón
Harnaam Kaur szakállas modell egy filmbemutatónJeff Spicer / Getty Images Hungary

Bekerülni a legjobbak közé

A szakállukat felvállaló nők – a PCOS a szülőképes nők 5 százalékánál jelentkezik – olyan sokan vannak, hogy a Guiness Rekordok Könyve is számontartja őket. A jelenlegi csúcstartó a 38 éves michigani Erin Honeycutt lett, akinek szakálla majdnem 30 centiméteres. Ezzel felülmúlta a korábbi 10,04 centiméteres Guinness-rekordot, amely a 75 éves Vivian Wheeler tartott. Honeycutt szintén PCOS-ben szenved, kiskamasz korától próbálta kordában tartani arcszőrzetét. Felnőttként viszont, további, komoly egészségügyi problémáktól terhelten úgy döntött, nem ér ennyi erőfeszítést a dolog. Minden nehézség ellenére arra törekszik, hogy a legpozitívabb ember legyen a világon. Amikor feleségével az utcára megy, jellemzően mégis negatív reakciókkal találkoznak, de édesapja például nagyon elfogadó és támogató.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra