Csúnyán leégtél a napon? Innen tudhatod, hogy a bőröd orvosi ellátást igényel-e

GettyImages-1327181307

Súlyosabb esetben a napégést komoly tünetek kísérhetik, amelyek azonnali orvosi kezelést igényelhetnek.

A napégés gyakran otthoni körülmények között is hatékonyan kezelhető, ilyenkor a fájdalomra és a húzódó bőrre a hideg borogatás, az aloe vera gél és a bőséges folyadékpótlás jelentheti a gyógyírt. Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem lehet megspórolni az utat az orvoshoz. Itt van 3 jel, ami arra figyelmeztet, hogy nagyobb a baj, mint gondolnád.

1. Influenzaszerű tüneteid vannak

Ha a leégést magas láz, fejfájás, erős fájdalom, kiszáradás, zavartság, hányinger vagy hidegrázás kíséri, azt soha nem szabad félvállról venni. Ezek ugyanis a „napmérgezés” tipikus tünetei, amelynek gyógyulása hosszabb időt vehet igénybe.

Az erős fájdalom a súlyos napégés egyik tipikus jele
Az erős fájdalom a súlyos napégés egyik tipikus jeleConstantinis / Getty Images Hungary

Az allergiás reakcióhoz hasonító tünetegyüttest jellemzően a bőr fényérzékenysége váltja ki, de hozzájárulhat bizonyos ételek és gyógyszerek, például az antibiotikumok és fogamzásgátlók szedése, illetve egyes gyógynövénytartalmú készítmények alkalmazása is.

Ha napmérgezésre gyanakszol, próbálj hidratált maradni, és mielőbb fordulj orvoshoz.

2. Hólyagok borítják a bőröd

Dr. Maral Skelsey bőrgyógyász szerint a napégés akkor tekinthető súlyosnak, ha a testfelület legalább 10 százalékát érinti, és kiterjedt hólyagosodással jár. Ezt is nagyon komolyan kell venni, mert kiszáradást, alacsony vérnyomást, általános gyengeséget, vagy akár ájulást és sokkot is okozhat.

A fájdalom rendszerint a napégés utáni 6–48 órában a legrosszabb, ezért ha ennél tovább tapasztalod, az szintén arra utalhat, hogy súlyos napégésed van.

A kezelés helyett próbálj a megelőzésre koncentrálni
A kezelés helyett próbálj a megelőzésre koncentrálnicdwheatley / Getty Images Hungary

3. Bőrfertőzés jeleit mutatod

Ha a felhólyagosodott bőrön nagyobb duzzanatok, vörös csíkok és gennyes gyulladások jelennek meg, bőrfertőzésről lehet szó, amit sürgősen meg kell mutatni egy orvosnak. Erre szteroidokat, antibiotikumat és fájdalomcsillapítókat szoktak felírni, illetve speciális sebkötözők alkalmazását is javasolhatják.

Mivel egy súlyos napégés gyógyulása rengeteg kellemetlenséggel és idővel járhat, mindenekelőtt próbálj a megelőzésre koncentrálni, és amikor a szabadban tartózkodsz, mindig használj valamilyen fényvédőt!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra