Ebből az italból napi egy csésze csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

GettyImages-1473431770

A sötét tea egy különleges kínai teaféle, amelynek napi fogyasztása jelentősen csökkentheti a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – állapította meg egy tanulmány.

A kutatásokból már régóta tudjuk, hogy a teafogyasztás jótékonyan hat az egészségre. A figyelem középpontjában azonban általában a fekete tea áll.

A fekete tea tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást, ami megelőzheti a krónikus betegségek kialakulását.

Sőt, egy 2018-as tanulmány arra is rávilágított, hogy egyes növényi vegyületei, a theaflavinok és a thearubiginek javítják a vércukorszintet. Most kiderült, hogy az úgynevezett sötét tea rendszeres fogyasztása is hasonló előnyöket kínálhat.

Ezt állítja a sötét teáról a tanulmány

„Napi egy csésze sötét tea csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát” – állapította meg a tanulmány, amelyet az European Association for the Study of Diabetes idei éves találkozóján mutattak be.

A sötét tea egy különleges kínai teaféle
A sötét tea egy különleges kínai teaféleVeraPetruk / Getty Images Hungary

Az 1923 fő bevonásával készült vizsgálat során a kutatók úgy találták, hogy azoknál, akik mindennap fogyasztottak sötét teát,

47 százalékkal lett alacsonyabb a prediabétesz, és 53 százalékkal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Vajon minek köszönhető ez?

Így véd a cukorbetegség ellen a sötét tea

A sötét tea egy erősen oxidált teaféle, amely fermentással készül. Ennek a speciális eljárásnak köszönhetően fogyasztása javíthatja a „jó” és „rossz” baktériumok arányát a bélben, ami szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Az egyedülálló fermentációs folyamat részeként ráadásul olyan bioaktív vegyületek jönnek létre, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal növelik az inzulinérzékenységet és a béta-sejtek teljesítményét a hasnyálmirigyben.

Mint ismert, a cukorbetegséget vagy a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelése vagy az inzulinérzékenység csökkenése okozza.

A kutatók szerint mindennapos fogyasztása javítja a vércukorszintet
A kutatók szerint mindennapos fogyasztása javítja a vércukorszintetUgur Karakoc / Getty Images Hungary

A sötét tea azért lehet ilyen hatásos, mert egyszerre fokozza az inzulin hatását, javítja az inzulinrezisztenciát, védi a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit és csökkenti a gyulladást, miközben a vesék munkáját támogatva fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletbe.

Bár kutatók szerint a sötét tea fogyasztása és a cukorbetegség csökkent esélye közötti összefüggések megerősítéséhez további kutatások szükségek, egyre több jel mutat arra, hogy a mindennapos teafogyasztás előnyösebb lehet, mint azt valaha gondoltuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek