A túlzott sófogyasztást olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozzák összefüggésbe, mint a magas vérnyomás, a stroke, a vesebetegség vagy a szívelégtelenség. Ezek némelyike hatással lehet egymásra. A magas vérnyomás például a vesebetegség egyik ismert kockázati tényezője. Egy új kutatás most azt is kimutatta, hogy a mértéktelen sóbevitel egyenesen a krónikus vesebetegség előszobája lehet.
Ekkora veszélyt jelent a vesédre a só
A tanulmány keretében, amelyet a JAMA című tudományos folyóiratban publikáltak, dr. Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológiai professzora és csapata egy 12 éves időszakon keresztül összesen 465 288 ember egészségügyi állapotát követte nyomon.
A vizsgálat kezdetén egyiküknek sem volt krónikus vesebetegsége.
A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyi sót fogyasztanak, és döntésük mennyire befolyásolja a vesebetegség kockázatát. A megkérdezettek négy választ adhattak a kérdésre, amelyek a következők voltak: „soha vagy ritkán”, „néha”, „általában”, illetve „mindig”.
A kutatók – akik tanulmányukat a maga nemében egyedülállónak nevezték – úgy találták, hogy a résztvevőknél a sóbevitellel arányosan nőtt a krónikus vesebetegség kockázata. Azoknál, akik a „néha” választ adták, 7 százalékkal emelkedett a rizikó, míg az „általában” esetében 12 százalékos növekedést figyeltek meg. Ezzel szemben a mindig válasznál.
nem kevesebb mint 29 százalékos növekedést tapasztaltak.
Amikor a kutatók kizárták az egyéb kockázati tényezőket, a számok némiképp csökkentek, de továbbra is szignifikánsak maradtak. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy a vizsgálatba bevont emberek pontosan mennyi sót fogyasztottak.
Így hat a szervezetedre a só
Mértékkel fogyasztva a só egyáltalán nem ártalmas. Sőt, a szervezetnek nagy szüksége van rá, hogy megfelelően tudjon működni.
A só egyik meghatározó ásványi anyaga, a nátrium számos testi funkcióhoz szükséges, beleértve az izom-összehúzódást, a folyadék-visszatartást és az idegimpulzusokat.
A bökkenő csak az, hogy tényleg csak nagyon kevésre van belőle szükségünk, így könnyű átlépni azt a bizonyos határt. Hogy mennyire, azt jól szemlélteti, hogy becslések szerint a világ felnőtt lakosságának a fele az ajánlott napi nátriumbevitel kétszeresét fogyasztja.
A só és a nátrium nem teljesen ugyanaz, de a két kifejezést gyakran egymás szinonimájaként használják. De amikor az orvosod azt mondja, hogy csökkentsd a sóbeviteledet, valójában a nátriumra gondol.
A WHO ajánlása szerint nem szabad napi 5 grammnál több sót fogyasztani.
Összességében elmondható, hogy minél kevesebb sót fogyasztasz, annál kisebb az esélyed a krónikus betegségekre. Korábbi kutatások megállapították, hogy a sóbevitel csökkentése a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is mérsékeli.
Tippek a sóbevitel csökkentéséhez
A szakértők azt javasolják, hogy első lépésként száműzd az ultrafeldolgozott élelmiszereket az étrendedből. Ha ezeket növényi alapú, friss élelmiszerekre cseréled, máris sokat tettél az egészségedért.
Ha elkötelezed magad a sóbevitel csökkentésre mellett, a vásárlásnál mindig érdemes ellenőrizned a termékek címkéjén, hogy mennyi nátriumot tartalmaznak. Az olyan nyilvánvaló példákon túl, mint a csipsz vagy a pattogatott kukorica, sok sót tartalmazhatnak például a feldolgozott húsok, a pizzák vagy a zacskós levesek is.
A sófogyasztás további káros hatásairól alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés