Kényelmes megoldás, de súlyosan megbetegíthet ez az egészségesnek vélt étel

GettyImages-668762125

A szupermarketben vásárolgatva a zöldségbevitel kényelmes és egyszerű módjának tűnhet lekapni egy csomag zacskós salátát a polcról, de vigyázz: csúnya fertőzés lehet a dolog vége.

Bár zacskós salátakeveréket venni összességében sokkal drágább móka, mintha annak összetevőit külön tennéd a kosaradba, időről időre a legtöbben mégis elcsábulnak. Könnyű az irodai ebédet valami egészségessel kiegészíteni a kényelmi életek egyszerűségével tálalható zöldségkeverékkel, elég egy kis öntet vagy olívaolaj, és már lehet is fogyasztani. A Femina cikke ugyanakkor rámutat arra, hogy komoly gondjaid is adódhatnak abból, ha zacskós salátát eszel.

Természetesen ezeknek az élelmiszereknek is meg kell felelniük bizonyos sztenderdeknek, ám a nem megfelelő tárolás, szállítás, illetve felhasználás már problémássá teheti őket. Egy friss kutatás szerint szalmonellával vagy lisztériával fertőződhetünk meg általuk, ráadásul a baktériumok jelenlétének semmilyen látható jele nem lesz az elfogyasztani kívánt zöldségen.

Ezek a saláták fertőzéseket is terjeszthetnek
Ezek a saláták fertőzéseket is terjeszthetnekImages By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

Ilyen tünetekkel járhat ez a két, saláta útján elkapható fertőzés

A szalmonella jellemző tünete a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, levertség. A tünetek a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül jelennek meg, de lehet hosszabb is a lappangási idő. 

Szalmonella-baktérium gyakorlatilag bármilyen élelmiszeren előfordulhat, a fertőzés kialakulását segíti, ha el tud szaporodni.

Ezt a meleg hőmérsékleten való tárolás segíti elő.

A lisztériabaktérium gyakran jelen van élelmiszereinkben, megbetegedést akkor okoz csak, ha nagyon nagy számban található az elfogyasztott ételben. Az ép immunrendszerű emberekben szinte tünetet sem okoz, de a kisgyermekek, idősek, gyenge immunrendszerű emberek nagyon súlyos betegség kialakulásának vannak kitéve.

Tünetei kezdetben banálisak, láz, hányás, hasmenés, fejfájás fordulhat elő, de később agyhártyagyulladás, vérmérgezés is kialakulhat miatta, terhesség alatt pedig vetélés, halvaszületés is lehet a következménye.

A panaszok akár hónapokon át fennállhatnak. Főként a fogyasztásra kész ételektől fertőződhetünk meg, szintén a túl magas hőmérséklet jelent kockázatot ennél a baktériumnál is.

A fenti fertőzések elkerülése érdekében már az általános higiéniai szabályok betartásával is sokat tehetsz. Fontos, hogy a hűtendő élelmiszereket a hűtőben tárold, különítsd el a fridzsiderben a készételeket a nyersanyagoktól, és gondoskodj arról, hogy a hűtőd 4 fok alatti hőmérsékletre hűtsön. Bevásárlás után a lehető leghamarabb helyezd hűtőbe az ezt igénylő élelmiszereket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek