Reggel vagy este érdemes zuhanyozni? Ezt javasolják a szakértők

GettyImages-155431103
Olvasási idő kb. 4 perc

Mi, emberek, gyakran a szokásaink rabjai vagyunk. Ez azt is jelenti, hogy akár reggel, akár este csináljuk, de szinte mindig ugyanabban az időben zuhanyzunk. Persze előfordulhat, hogy mondjuk, hétvégére kivételt tesztünk, de a legtöbb esetben ragaszkodunk megszokott rutinunkhoz.

Vannak, aki arra esküsznek, hogy jobb reggel, munka előtt zuhanyozni, míg mások inkább lefekvés előtt szeretnek felfrissülni. De vajon melyik tábor nyer vele többet? Egyáltalán létezik jobb megoldás? Szakértők mondják el, hogy a két különböző időpont milyen előnyökkel járhat, olyan területekre is gondolva, mint az allergia vagy az alvás.

A reggeli zuhanyzás előnyei

Az első és legfontosabb érv a reggeli zuhanyzás mellett az, hogy egyesek számára könnyebben indulhat vele a nap. Ők azt mondják, hogy kimossa a szemükből az álmosságot, és felfrissíti a testüket.

Vannak, akik el sem tudják képzelni a napjukat reggeli zuhany nélkül.

Nem szabad megfeledkezni a higiéniai perspektíváról sem. Éjszaka megizzadunk, ami átterjed a lepedőnkre, a párnáinkra és a matracunkra is. Ráadásul ott vannak a bőrünkből származó olajok, a poratkák és a külső szennyeződések is. Egy reggeli zuhany mindezt elmossa, így frissen és üdén indulhatunk a munkába.

Egy gyors reggeli zuhany hideg vízzel frissítő hatású lehet
Egy gyors reggeli zuhany hideg vízzel frissítő hatású lehetHybrid Images / Getty Images Hungary

Persze fontos a matracot, a párnákat és az ágyneműt is rendszeresen megtisztítani, de az éjszakai izzadás hatásait így sem lehet elkerülni.

Az esti zuhanyzás előnyei

Az esti zuhanyzás mellett mindenekelőtt az szól, hogy az alvás szempontjából vitathatatlanul előnyösebb lehet. Mire ugyanis kilépünk a zuhany alól, a belső hőmérsékletünk lecsökken, ami pihenésre ösztönöz minket. James Wilson alvásszakértő azt mondja, ennek érdekében ajánlott a lefekvést megelőző fél-egy órában zuhanyozni.

„Ennek az az oka, hogy az elalváshoz és a tartós alváshoz el kell lazulnunk, illetve csökkentenünk kell pulzusunkat és maghőmérsékletünket” – magyarázza Wilson. A zuhanyozás ez utóbbit segíti, hiszen amikor belépsz a zuhany alá (ehhez a legjobb a meleg víz, illetve ami nem túl hideg, és nem is túl meleg), a maghőmérsékleted megemelkedik, amikor pedig kilépsz alóla, lecsökken, ezzel is jelezve testednek, hogy ideje felkészülni az elalvásra.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a meleg zuhany bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet, ami segít ellazulni az alváshoz.

Ha allergiában szenvedsz, egyértelműen az esti zuhany lehet a nyerő, hiszen így lemoshatod a bőrödről a nap folyamán összegyűlt polleneket és allergéneket, amelyeket egyébként az ágyba vinnél. Ezt javasolja követendő példának Andrew Murphy allergológus is, megjegyezve, hogy mivel a lakáson belül a legtöbb időt általában az ágyban töltjük, lényeges szempont, hogy a hálószoba allergénektől mentes terület maradjon.

Az esti zuhany az elalvásban is segíthet
Az esti zuhany az elalvásban is segíthetAleksandarNakic / Getty Images Hungary

További érvként felmerülhet, hogy az esti zuhanyozás relaxálóbb hatású, mivel közben nem sürget az idő, hogy rövidesen indulni kell a munkába. A hosszabb zuhanyozás azonban természetesen több pénzbe is kerül, így ennek megvan az ára. Bár az ágyad soha nem lesz teljesen tiszta, az is szempont lehet, hogy az esti zuhany révén kevesebb szennyeződés kerülhet rá.

Az egyéni preferencia felülírhatja az érvek többségét

A fentiekből kitűnik, hogy mindkét megoldásnak megvan a maga előnye, de hogy kinek melyik a jobb, az az egyéni preferenciáktól is függ. Bár úgy tűnhet, hogy az esti zuhanyozás mellett több érv szól, de a frissítő reggeli zuhany pozitív hatásai egyesek számára minden mást felülírhatnak.

Általánosságban kijelenthető, hogy az ébredés utáni bágyadtság leküzdéséhez a reggeli zuhany lehet az észszerű (és szükségszerű) választás, míg ha allergiában szenvedsz, vagy nehezen alszol el, az esti zuhany felé billen a mérleg nyelve. Akármelyik mellett is döntesz, a pénztárcád mindenképp jobban jár ahhoz képest, mint ha fürödnél.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek