Mindenekelőtt türelemre lesz szükség, ugyanis ez a fa az ültetés utáni nyolcadik évben hoz először termést. Mégis megéri kivárni! A zöld magok híresek egészségmegőrző hatásukról és páratlan ízükről, nem csoda, hogy manapság egyre több édességet készítenek pisztácia felhasználásával. Az érési folyamat évei bőven elegendők ahhoz, hogy alaposabban megismerjük ennek a gyümölcsnek a jótékony hatásait, és később egy szem se vesszen kárba. Kezdődhet az ültetés?
Otthon is jó helye van
Akár a legtöbb csíráztatás, a pisztácia ültetése is egy darab maggal kezdődik. Ezt megvásárolhatjuk kertészetben vagy bioboltban is – utóbbi esetében ügyeljünk rá, hogy ne sózott és pörkölt magot válasszunk, ugyanis azokból már nem lesz facsemete. Amikor megvan a fa alapja, a csíráztatáshoz helyezzünk egy nedves papírtörlőt egy műanyag zacskóba. A papírtörlőt hajtogassuk akkorára, hogy kényelmesen beleférjen a zacskóba, és tegyük bele. Egy bögre vagy mérőpohár segítségével öntsünk a papírtörlőre annyi vizet, hogy jól átnedvesedjen. Majd tegyük bele a pisztáciamagokat a zacskóba, egyszerre maximum ötöt, így bizonyára lesz közöttük nyertes. A magok elhelyezése után zárjuk le a zacskót, és várjunk, amíg kicsíráznak, ez körülbelül egyhetes folyamat. A biztonság kedvéért ügyeljünk rá, hogy a magok szobahőmérsékleten legyenek.
Az eredmény: saját pisztáciafa
Következik a magvetés! Akkor szabad elültetni a magokat, ha kicsíráztak. Azonban még korai az udvarban ásni, ugyanis az első hónapokban elegendő egy kisebb cserép is, amiben kifejlődhet a zsenge növény. A pisztácia alapvetően szárazságtűrő, ezért figyeljünk a túlöntözés elkerülésére. Amikor a növény szára megerősödik, fásodni kezd, és eléri a közel 40-50 cm-t, kezdődhet az ideális ültetési hely keresésre. Fontos, hogy a pisztácia szereti a napot, míg a párás helyeken elpusztul, így érdemes déli tájolást választani. Először is ássunk egy lyukat a pisztáciafának, ez olyan mély legyen, mint a kifejlődött gyökérlabda, és kétszer olyan széles. Lapáttal vagy gereblyével törjük fel a talajt a lyuk szélén és oldalán, így segíthetjük a gyökerek további növekedését.
Nem kell többé drága magokat vásárolni
Az ültetés után valóban nincs más dolgunk, mint türelemmel várni. Közben a növekvő fát havonta egyszer öntözzük meg bő vízzel. Amikor azt vesszük észre, hogy a fa levelei sárgulni kezdenek, akkor túl sok vizet kap, tehát adjunk neki kevesebb folyadékot. Október környékén hagyjuk abba az öntözését, ez segít a növénynek felkészülni a téli pihenő időszakra. Aki biztosra akar menni, és a lehetőségei engedik, üvegházban nevelje a zsenge növényt, egészen addig, amíg elkezdődik a fásodás. A pisztáciafa nevelésére ennél még biztosabb megoldás a kertészetből vásárolt facsemete ültetése, azonban egy előnevelt növény nem jelent garanciát. Akkor tehetjük a legtöbbet, ha türelmesen gondozzuk a pisztáciacsemetét. Majd évek múltán nyerünk egy egészséges magvakat termő, árnyékot adó fát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés