A boltban aranyáron adják, de a kertedben is termesztheted ezt az egészséges magot

Vermes Nikolett
GettyImages-165874355
Olvasási idő kb. 4 perc

A globális felmelegedés következményeként itthon is nevelhetünk Dél-Olaszországban őshonos egzotikus növényeket. A pisztácia legalább olyan egészséges, mint az almafa gyümölcse. Miért ne ültetnénk pisztáciafát is saját kertünkbe? Egyszerűbb, mint gondoltuk.

Mindenekelőtt türelemre lesz szükség, ugyanis ez a fa az ültetés utáni nyolcadik évben hoz először termést. Mégis megéri kivárni! A zöld magok híresek egészségmegőrző hatásukról és páratlan ízükről, nem csoda, hogy manapság egyre több édességet készítenek pisztácia felhasználásával. Az érési folyamat évei bőven elegendők ahhoz, hogy alaposabban megismerjük ennek a gyümölcsnek a jótékony hatásait, és később egy szem se vesszen kárba. Kezdődhet az ültetés?

Otthon is jó helye van

Akár a legtöbb csíráztatás, a pisztácia ültetése is egy darab maggal kezdődik. Ezt megvásárolhatjuk kertészetben vagy bioboltban is – utóbbi esetében ügyeljünk rá, hogy ne sózott és pörkölt magot válasszunk, ugyanis azokból már nem lesz facsemete. Amikor megvan a fa alapja, a csíráztatáshoz helyezzünk egy nedves papírtörlőt egy műanyag zacskóba. A papírtörlőt hajtogassuk akkorára, hogy kényelmesen beleférjen a zacskóba, és tegyük bele. Egy bögre vagy mérőpohár segítségével öntsünk a papírtörlőre annyi vizet, hogy jól átnedvesedjen. Majd tegyük bele a pisztáciamagokat a zacskóba, egyszerre maximum ötöt, így bizonyára lesz közöttük nyertes. A magok elhelyezése után zárjuk le a zacskót, és várjunk, amíg kicsíráznak, ez körülbelül egyhetes folyamat. A biztonság kedvéért ügyeljünk rá, hogy a magok szobahőmérsékleten legyenek.

A pisztácia szüretelése egyszerű, elég megrázni a fát /Fotó: GettyImages
A pisztácia szüretelése egyszerű, elég megrázni a fát /Fotó: GettyImages

Az eredmény: saját pisztáciafa 

Következik a magvetés! Akkor szabad elültetni a magokat, ha kicsíráztak. Azonban még korai az udvarban ásni, ugyanis az első hónapokban elegendő egy kisebb cserép is, amiben kifejlődhet a zsenge növény. A pisztácia alapvetően szárazságtűrő, ezért figyeljünk a túlöntözés elkerülésére. Amikor a növény szára megerősödik, fásodni kezd, és eléri a közel 40-50 cm-t, kezdődhet az ideális ültetési hely keresésre. Fontos, hogy a pisztácia szereti a napot, míg a párás helyeken elpusztul, így érdemes déli tájolást választani. Először is ássunk egy lyukat a pisztáciafának, ez olyan mély legyen, mint a kifejlődött gyökérlabda, és kétszer olyan széles. Lapáttal vagy gereblyével törjük fel a talajt a lyuk szélén és oldalán, így segíthetjük a gyökerek további növekedését.

Egy fa nyolc év után hoz termést, majd évtizedekig aktív /Fotó: GettyImages
Egy fa nyolc év után hoz termést, majd évtizedekig aktív /Fotó: GettyImages

Nem kell többé drága magokat vásárolni

Az ültetés után valóban nincs más dolgunk, mint türelemmel várni. Közben a növekvő fát havonta egyszer öntözzük meg bő vízzel. Amikor azt vesszük észre, hogy a fa levelei sárgulni kezdenek, akkor túl sok vizet kap, tehát adjunk neki kevesebb folyadékot. Október környékén hagyjuk abba az öntözését, ez segít a növénynek felkészülni a téli pihenő időszakra. Aki biztosra akar menni, és a lehetőségei engedik, üvegházban nevelje a zsenge növényt, egészen addig, amíg elkezdődik a fásodás. A pisztáciafa nevelésére ennél még biztosabb megoldás a kertészetből vásárolt facsemete ültetése, azonban egy előnevelt növény nem jelent garanciát. Akkor tehetjük a legtöbbet, ha türelmesen gondozzuk a pisztáciacsemetét. Majd évek múltán nyerünk egy egészséges magvakat termő, árnyékot adó fát. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek