A tálalást is feldobja, ha ételeink tetejére egy kanálka tejfölsipkát biggyesztünk, és lássuk be, kevés olyan fogásunk van, amit mi, magyarok, nem szeretünk megbolondítani egy kis tejföllel. Ha pedig az már úgyis ott ékesíti a tál ételt, szinte kívánkozik rá egy pár fodros szélű petrezselyemlevélke vagy apróra vágott morzsaléka, mely további színt és ízt is visz a dekorációba. Sőt, még számos gyógyhatást is!
Régóta életünk egyik fontos hozzávalója a petrezselyem
Ha egy élelmiszer-alapanyag vagy hozzávaló a köznyelvi fordulatokba is beeszi magát, az csak annak a jele lehet, hogy népszerű, és valamely tulajdonságának hála közszájon forog. A Földközi-tenger térségéből származó petrezselyem esetében nem is lehet kérdés, hogy finom íze mellett az egészségre gyakorolt különböző jótékony hatásai miatt lehetett már az ókori rómaiaknál is közkedvelt és szinte minden fogásban megtalálható ételízesítő. Ennek jele, hogy arra, aki mindenbe belefolyt, azt a szót használták: petrezselyem.
Mifelénk a gyógynövényként is ismert hozzávalót szerelmi bájitalok hatásos alapanyagaként is számontartották. Ráadásul, a petrezselyemhez hasonló fűszernövények begyűjtése nem volt különösebben megterhelő a mezőgazdasági munkák között, így azt idősebb nők, mondhatni öregasszonyok is el tudták végezni. Hát még közülük azok, akik pártában maradtak, és a családdal való bíbelődés helyett ráértek "petrezselymet árulni". Ők voltak általában azok is, akiket (már fiatalon) sem vittek táncba, ami a nálunk használatos mondás alapja. Pedig aki petrezselymet árult, az rosszat nem akarhatott, hiszen igen sok mindenre kész orvosság a gyökér- és a metélőpetrezselyem levele is.
A petrezselyem több ráktípus ellen is jó segítség lehet
Elsősorban a vastagbél-, emlő- és a méhrákkal szemben bizonyul jó fegyvernek. A szervezet szabad gyökeinek lekötésével segíthetik a rákbetegségek megfékezését a petrezselyemben található antioxidáns hatású flavonoidok, de a benne rejlő sok béta-karotin és C-, valamint A-, B- és E-vitamin-tartalma is hozzájárul az egészség fenntartásához.
Ízületi panaszok és magas vérnyomás ellen is jó a petrezselyem
A petrezselyem K-vitaminja jelentős szerepet játszhat a csontok erősítésében, s mivel kalciumban bővelkedik, a csontritkulás gyötrelmein is enyhíthet. Alkalmas az izmok ellazítására és az ízületi fájdalmak enyhítésére is.
Támogatja az anyagcserét, segít a pangó gázok elillanásában, csökkenti a hányinger tüneteit, tisztítja a májat, és vizeletelhajtóként is alkalmazható, így kiváló méregtelenítő is. Csökkenti a magas vérnyomást, az érfalak óvásával pedig kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőknek is, flavonoidjai pedig megkötik a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó szabad gyököket is.
A petrezselyem sok más kedvező hatását is élvezhetjük
A petrezselyem kiváló gyulladáscsökkentő. Még a különböző rovaroktól származó csípések bedörzsölését is elvégezhetjük vele, majd pedig rábízhatjuk a csípés okozta viszketés és más kellemetlen tünetek csökkentését. De fokozza az étvágyat és javítja a látást is, sőt, még az allergiások is hatékonyan vethetik be panaszaik kezelésére. Az már csak hab a tortán, hogy támogatja a vese működését, és tisztítja a vért is. Csökkenti az érelmeszesedés tüneteit, és mérsékli az asztma kialakulásának kockázatát.
Nem véletlen, hogy Nagy Károly már 795-ben parancsba adta gyógynövényként való termesztését, de mindig hagyatkozzunk a piacon kapható változatokra: a vadon megtalálható petrezselyem ugyanis nagyon könnyen összetéveszthető annak mérgező rokonával.
Ha szívesen tudsz meg többet más csonterősítő, rákmegelőző alapanyagokról is, ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés