A penészgombák bárhol megtalálhatók a levegőben, de ahhoz, hogy megtelepedjenek, számos külső és belső tényező megléte szükséges. Ilyen például a savas és nedves közeg, a tároláshoz nem megfelelő hőmérséklet, a penészgombák anyagcsere-képessége és a szaporodásuk sebessége. Hoztunk néhány példát arra, hogy melyek azok az ételek, amelyek biztonsággal fogyaszthatók azután is, hogy eltávolítottuk róluk a rajtuk megjelent penészt, és melyek azok, amelyeket semmiképpen ne együnk meg akkor, amikor már romlásnak indultak.
A lekvárt biztonsággal megehetjük
A magas élelmiszerárak mellett nyilván sokan meggondolják, mikor dobják a kukába azt az ételt, aminek már lejárt a szavatossága. De az élelmiszerek eltarthatóságáról nemcsak a csomagoláson feltüntetett dátum, hanem a rajtuk megjelent penész is árulkodik. Ám a lekvár, valamint a kemény gyümölcsök és zöldségek azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyeket akkor is megehetünk, miután a penészgombát biztonságosan eltávolítottuk róluk.
A szakemberek mindezt azzal magyarázzák, hogy a lekvár elegendő cukrot tartalmaz ahhoz, hogy a sértetlenül maradt részeket tartósítsa.
A penész eltávolításakor ügyeljünk arra, hogy ne csak a romlott részt vágjuk le, hanem legalább még egy egy centiméteres részt is szeljünk hozzá a termékből.
Továbbá nagyon fontos, hogy a keresztszennyeződés elkerülése érdekében a kés ne érintkezzen a romlásnak indult résszel.
Az említett élelmiszereken kívül a praktikus megoldás biztonsággal alkalmazható a kemény sajtok és szalámik esetében is.
A penész akár mérgező is lehet
Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket semmiképpen nem szabad megenni, ha már csak egy apró felületen is megjelent rajtuk a penész. És nem csak azért, mert a penészgomba megváltoztatja az élelmiszer küllemét, ízét és állagát.
Még akkor is tilos a fogyasztásuk, ha el is tudnánk távolítani róluk a penészt.
A kerülendő ételek közé tartoznak a joghurtok, a tejföl, a lágy sajtok és a tésztaszószok, mert ha ezekről le is vágjuk a penészes részt, az alatta lévő nedvesség táptalaja marad a penészgomba továbbterjedésének. Még ha nem is látunk több penészt a lekaparás után, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az étel ehető, mivel egyes penészgombák olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Éppen ezért jobb az óvatosság.
A fentebb felsoroltakon kívül mindenképpen ki kell dobni, ha penészt találunk rajta:
- a lágy gyümölcsöket és zöldségeket, ilyen például az eper, uborka és paradicsom,
- a lágy sajtokat, a túrót és a krémsajtot, valamint a reszelt, morzsolt és szeletelt sajtot. Ez magában foglalja azokat a sajtokat is, amelyeket eleve penész borít, ám egy másik penész is megszállta, amely nem volt része a gyártási folyamatnak,
- kenyereket és pékárukat,
- főtt ételeket, különösen az olyan rakott ételeket, amelyek húst, tésztát és gabonát tartalmaznak,
- a mogyoróvajat, hüvelyeseket és dióféléket,
- a felvágottakat és a virslit.
Baktériumok is szennyezhetik az élelmiszereket
Nemcsak a penész telepedhet meg az ételen, hanem vele együtt szaporodhatnak a láthatatlan baktériumok is.
A baktériumok is ételmérgezéshez hasonló betegségeket okozhatnak, ezek tünetei közé tartozik az émelygés, a hasmenés és a hányás. Ezen betegségek súlyossága a baktérium típusától, a lenyelt mennyiségtől és az egyén egészségi állapotától függ.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés