Ez a négy emésztőrendszeri betegség jelezheti előre a Parkinson-kórt

GettyImages-1370911634

A kutatók felismerték, hogy szoros kapcsolat van az emésztési problémák és a Parkinson-kór között. Az összefüggésre és a degeneratív idegrendszeri betegségre utaló figyelmeztető jelekről egy tanulmányban számoltak be a szakemberek.

A szakértők kiemelték, hogy a bélproblémákkal küzdő betegeknél sokkal nagyobb a Parkinson-kór kockázata. Az olyan emésztési problémák, mint a székrekedés vagy a nyelési nehézség, akár meg is kétszerezhetik a Parkinson-kór esélyét.

Bélműködésünk az agyunk állapotáról is árulkodik

Az Alzheimer-kór, a stroke és az agyi aneurizmák, vagyis a verőereken kialakuló tágulatok eredete a gyomor-bél traktus rendellenes működéséhez kapcsolódik. Bár bizonyíték már korábban is volt arra vonatkozóan, hogy a Parkinson-kór az egészségtelen bélműködés következménye is lehet, kevés kutatás foglalkozott bizonyos emésztési rendellenességekkel való kapcsolatáról.

A rossz bélműködés Parkinson-kórhoz vagy egyéb neurológiai betegséghez is vezethet
A rossz bélműködés Parkinson-kórhoz vagy egyéb neurológiai betegséghez is vezethetShidlovski / Getty Images Hungary

Nemrég azonban egy tanulmány megállapította, hogy négy bélbetegség is korai figyelmeztető jele lehet a Parkinson-kórnak. 

Ez az első olyan kutatás, amely jelentős megfigyelési bizonyítékot tár fel arra vonatkozóan, hogy a bélproblémák klinikai diagnózisa konkrétan előrevetítheti a Parkinson-kór kialakulását.

A kutatók ez alkalommal csaknem 25 ezer Parkinson-kóros, 19 ezer Alzheimer-kóros és mintegy 24 ezer cerebrovaszkuláris, vagyis az agyi ereket érintő betegségben szenvedő ember egészségügyi állapotáról tett feljegyzéseit hasonlították össze.
A Parkinson-kórban szenvedők adatait egyrészt összehasonlították a többi csoportban lévő betegek személyes információin túl azzal, hogy milyen volt a gyomor-bél rendszeri állapotuk a diagnózist megelőző hat évben. Másrészt összevetették a bélbetegségekkel diagnosztizáltak kórtörténetét azokéval is, akiknél nem volt ilyen betegség öt év alatt. Az orvosok azt szerették volna megtudni, hogy a vizsgálatban részt vevők közül mennyi embernél alakult ki Parkinson-kór vagy más neurológiai rendellenesség.

Ez a négy tünet jelezheti a Parkinson-kór esélyét

Mindkét összehasonlítás során azt találták, hogy nagyobb a Parkinson-kór diagnózisának kockázata a bélproblémákkal küzdő betegeknél. A székrekedésben, nyelési nehézségben és a gasztroparézisben szenvedőknél, akiknél hosszabb ideig tart, míg a táplálék a gyomorból a vékonybélbe tud jutni, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór a diagnózist megelőző öt évben, míg a székrekedéssel együtt járó irritábilisbél-szindróma (IBS) esetén 17 százalék volt a kockázat növekedése.

Néhány gyomor-bél rendszeri tünet, mint például a funkcionális diszpepszia, amikor égő érzés vagy a gyomor teltségérzete mindenféle nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik, vagy a hasmenéssel járó IBS, valamint a hasmenés és a székletinkontinencia gyakrabban fordul elő a Parkinson-kórban szenvedő betegek körében. 

Megfigyelték továbbá, hogy az említett emésztőszervi betegségek gyakoribbak voltak az Alzheimer-kór, az aneurizmák vagy a stroke kialakulása előtt is.

A vakbélnek is szerepe lehet

Ellenben más bélproblémák, például a gyulladásos bélbetegség, nem növelték a Parkinson-kór kialakulásának valószínűségét – állapították meg a kutatóorvosok.

Az idejében felismert bélrendszeri panaszokkal meg is előzhető a Parkinson-kór kialakulása
Az idejében felismert bélrendszeri panaszokkal meg is előzhető a Parkinson-kór kialakulásafotostorm / Getty Images Hungary

Sőt megfigyelték azt is, hogy azoknál a betegeknél, akiknek eltávolították a vakbelét, kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór.

A kutatás eredménye forradalminak számít, hiszen ha megértjük, hogyan és miért jelennek meg a bélproblémák a Parkinson-kór kezdeti szakaszában, lehetőség nyílhat a korai felismerésre, és olyan kezelési megközelítésekre, amelyek enyhítik a bélrendszeri tüneteket, sőt akár az állapot progressziójának lelassítására vagy leállítására is lehetőség nyílhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek