Segít vagy mindent tönkretesz a kapcsolatodban, ha másokról fantáziálsz?

GettyImages-92973092

A fantáziák betekintést nyújtanak az álmodozó valós kapcsolatának minőségébe, közben mégis megvan a saját életük és erejük. Annyira befolyásolhatják a kapcsolatot, amennyire tükrözni is tudják azt. De vajon a szexről való fantáziálás elősegíti vagy károsítja a kapcsolatot? A válasz természetesen a fantáziáktól függ.

Sokan aggódnak, hogy bizonyos szexuális fantáziáknak komolyabb következményei is lehetnek – felmerül ilyenkor, miért gondolnak arra, hogy a partnerükön kívül mással is szexelnek, és vajon ez mit mond el a kapcsolatukról.

Ez végül is normális? Jelentheti-e azt, hogy már nem akarják a párjukat? Ez annak a jele, hogy a jelenlegi kapcsolat megingott? Nő-e az esély arra, hogy megcsalják párjukat?

Azért jusson eszedbe az is, hogy ha a másokról való fantáziálás káros, akkor nem sok kapcsolat maradna életben, mert elég sokan csinálnak ilyesmit. A más partnerekkel kapcsolatos fantáziák kielégíthetik az újdonság és a változatosság iránti igényt anélkül, hogy az veszélyeztetné a kapcsolatot. Egyesek mégis azt állítják, hogy ha másokról fantáziálunk, akkor a kapcsolati nehézségek szembetűnőbbé válnak, ami tovább fokozza az elégedetlenségünket. Szóval, melyik igaz? A Psychology Today kinyomozta. 

Skyler este a szennyes hajtogatása közben arra gondolt, ahogy az ágyában fekszik egy teljesen elsötétített szobában, és valaki levetkőzteti. Két kéz érinti a testét, lágyan simogatja, és ez nagyon izgatja. Nem tudja, ki érinti meg, és ez talán még jobban felizgatja. 

Ebben a röpke fantáziában a partner kiléte szándékosan ismeretlen. Lehet, hogy Jim, a jelenlegi partnere az, de lássuk be, ez elég valószínűtlen. Ha Skyler Jimről akart volna fantáziálni, ezt tette volna, viszont ezt a fantáziát pontosan a kétértelműség teszi olyan izgalmassá számára. Hiszen Jimen kívül mással is jól tudja érezni magát anélkül, hogy bűntudatot érezne.

De hogyan bánna Skyler Jimmel, miután megtapasztalta ezt a fantáziát? Vajon jobban vágyna rá, mert felkeltette a szexuális kíváncsiságát? Vagy ez a fantázia ráébreszti, hogy mire van szüksége a kapcsolatában – titokzatosságra és gyengédségre –, és hogy ezt nem kapja meg, fokozza Jimmel kapcsolatos frusztrációját?

GettyImages-176936339
IgorIgorevich / Getty Images Hungary

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha a partnereket terelgetik az izgató szexuális fantáziáikkal kapcsolatban, az megfűszerezheti a szexuális rutint, amelybe valószínűleg beleszürkültek, ez pedig elősegítheti, hogy kapcsolatuk boldogabb legyen. Abban azonban nem értenek egyet, hogy a más emberekről való fantáziálás afrodiziákumként hat-e, amely fokozza a szexuális vágyat a jelenlegi partner iránt.

Egyesek azzal érvelnek, hogy az éppen aktuális partner eltávolítása a szexuális forgatókönyvekből, és másokkal való helyettesítése az egyéni személyes kielégülés irányába helyezi a hangsúlyt, ezáltal gyengíti a partnerek közötti érzelmi kapcsolatot – írja tanulmányában Gurit E. Birnbaum, PhD.

Azokban viszont, akik ezeket a fantáziákat mentális hűtlenségként érzékelik, bizonytalanságokat kelthet a dolog, ez viszont káros hatással van a kapcsolatra. Más klinikusok az ilyen fantáziákat lehetőségnek látják, ugyanis úgy vélik, hogy ha valaki más emberekről fantáziál, kevésbé érzi magát elfojtva kapcsolatában. Így megmarad a szabadság érzése is, amely szükséges ahhoz, hogy megtapasztalják a vágyat anélkül, hogy azt a valóságban is megélnék.

Kollégáival négy tanulmányban vizsgálták, hogy a jelenlegi partnerrel vagy más emberekkel kapcsolatos szexuális fantáziák hogyan befolyásolják a fantáziálók kapcsolatát.

Az első két tanulmányban heteroszexuális, monogám kapcsolatban élő egyéneket kértek meg, hogy fantáziáljanak szexuálisan akár partnerükről, akár valaki másról, majd írják le ezt a fantáziát. A résztvevők fantáziájuk leírása után jelezték, hogy szexelni szeretnének partnerükkel, valamint azt, hogy olyasvalamit szeretnének tenni, amivel boldoggá tennék partnerüket. A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik szexuálisan fantáziálnak a partnerükről, erősebb vágyat fejeztek ki, hogy szexeljenek ezekkel a partnerekkel, és valami olyasmit csináljanak, ami boldoggá tenné őket, mint azok a résztvevők, akik más emberekről fantáziáltak. Mindez azokhoz a résztvevőkhöz képest is igaz, akik nem szexuális dolgokról fantáziáltak.

GettyImages-522343217
ultramarinfoto / Getty Images Hungary

A helyzet pedig az, hogy az emberek szebben viselkedtek partnerükkel, miután fantáziáltak róla, és ezt az utóbb készült két tanulmány is kimutatta. A párok több hétig vezettek naplót, és minden partner részletesen rögzítette minden fantáziáját, amit a partnerükről vagy valaki másról alkottak. A résztvevők mindennap feljegyezték a kapcsolatukról alkotott véleményüket is. 

A tanulság az, hogy amikor a résztvevők a partnereikről fantáziáltak, pozitívabban szemlélték a kapcsolatot, és másnap szebben viselkedtek a másikkal, illetve olyan magatartást tanúsítottak, amely javítja a kapcsolatot, például bókoltak a másiknak és kifejezték irántuk való szeretetüket. Emellett kisebb valószínűséggel viselkedtek csúnyán a partnerükkel, miután fantáziáltak róluk, például kevesebbet kritizálták a másikat.

Amikor pedig a résztvevők másról fantáziáltak, másnap nem voltak rosszindulatúak partnereikkel, de nem is viselkedtek jobban velük.

Összességében ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a fantáziálás jutalmazó aspektusai a partnerhez és a kapcsolathoz kötődnek, vonzóbb megvilágításba helyezve azokat. Ez a fokozott vonzerő viszont arra ösztönzi a partnereket, hogy még több energiát tegyenek a kapcsolatba.

Szóval, mit tehetsz magadévá, ha már elolvastad a cikket? Azt, hogy ha nem is vagy elégedett a kapcsolatoddal, a párodról való fantáziálás növeli a közös boldogságotokat. Így még ha túl lustának is érzed magát a szexhez, akkor is élvezheted az előnyeit, ha egyszerűen csak fantáziálsz róla. De azért néha ne felejtsd el őt is bevonni legalább néhány fantáziádba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra