Minden ötödik embert érint ez a gyógyíthatatlan betegség

GettyImages-1352919035

Hízás, hajhullás, állandó fáradtság, vérnyomás-emelkedés, száraz bőr, libidócsökkenés, menstruációs zavarok… talán nem is gondolnánk, de mindezeket a tüneteket (és még sokkal több kellemetlenséget) okozhat, ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően.

A Hashimoto-betegséget – amely a pajzsmirigy egyik leggyakoribb megbetegedése – az immunrendszer nem megfelelő működése okozza: a fehérvérsejtek a pajzsmirigyben található fehérjék ellen fordulnak, így a szervezet a pajzsmirigysejteket idegennek ismeri fel, és megtámadja. Ez a folyamat végül a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és annak hibás működéséhez vezet, súlyosabb esetben pedig akár a szerv teljes pusztulását is eredményezheti.

Nagyon gyakori Magyarországon 

„A pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb hormonbetegség jelenleg Magyarországon, a teljes lakosság körülbelül 10 százalékát érinti, de ennek nagyjából csak a fele kerül ténylegesen diagnosztizálásra. Nőknél akár 8-szor gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Maga a Hashimoto-betegség, amiből idővel kialakulhat a pajzsmirigy-alulműködés, pedig még gyakoribb, az emberek 20 százalékát érintheti”– mondta el dr. Szabó Péter endokrinológus, aki azt is hozzátette, hogy a Hashimoto-betegség ugyan jóval gyakoribb a nőknél, a férfiaknál azonban sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Az alvászavar is utalhat a pajzsmirigy megbetegedésére
Az alvászavar is utalhat a pajzsmirigy megbetegedéséreOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Az autoimmun betegséget elsőként 1912-ben egy japán sebész, Hakaru Hashimoto jegyezte le, akiről a kórkép a nevét is kapta. Ma még az orvostudomány nem tud pontos választ adni arra a kérdésre, hogy mi váltja ki a Hashimoto-betegséget, illetve hogy miért gyakoribb nőknél a kórkép.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a betegség hátterében számos ok állhatgenetikai tényezők éppúgy, mint különböző környezeti ártalmak (szmog, radioaktivitás) vagy életmódbeli hatások – például megnövekedett stressz, dohányzás, az immunrendszert befolyásoló vírusfertőzések vagy a nem megfelelő jódbevitel.

A Hashimoto gyakran járhat együtt glutén- és laktózérzékenységgel vagy Crohn-betegséggel.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei sokfélék lehetnek

Az esetek körülbelül felében alakul ki pajzsmirigy-alulműködés – ritkán -túlműködés –, amelynek tünetei többek között a testsúlynövekedés, a fogyási nehézségek, a fáradtság, a levertség, a túlzott mértékű izzadás, a vizesedés, a bőrszárazság, a szapora szívverés, az alvászavarok vagy a hajhullás. A szakember hangsúlyozta: a Hashimotónak, vagyis az idült, krónikus pajzsmirigygyulladásnak nincsenek specifikus tünetei, érzékelhető panaszokat a pajzsmirigyre gyakorolt hatása okoz.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha a fent felsorolt tüneteket érzékeljük, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat: az időben felismert pajzsmirigybetegség és annak személyre szabott kezelése kulcsfontosságú a súlyos pajzsmirigyproblémák elkerülése érdekében. „Bár a Hashimoto-betegség egy gyógyíthatatlan immunfolyamat, kezeléssel csökkenthető a pajzsmirigyre gyakorolt káros hatása. Amennyiben a legkisebb gyanú fennáll, vagy a családban van már diagnosztizált hashimotós beteg, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magunkat” – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Péter.

Egy vérvizsgálat kiderítheti

Gyanú esetén a szakorvos a pajzsmirigy ultrahangos diagnosztikáját és vérvizsgálatot javasolhat, ez utóbbi során a pajzsmirigy működését szabályozó (T3, T4) és stimuláló (TSH) hormonok szintjét, valamint az antitestek (TPO) jelenlétét ellenőrzik. Hashimoto-betegségre az alacsony T3, T4 és a magas TSH-szint, valamint a vérből egyértelműen kimutatható TPO antitestek jelenléte utal.

Ugyan mai tudásunk szerint a Hashimoto-gyulladás gyógyíthatatlan, és szinte lehetetlen megelőzni, jó hír viszont, hogy levotiroxinnal, azaz szintetikusan előállított, a szervezet tiroxin (T4) nevű hormonjához hasonló hatású hatóanyaggal kezelhető. A betegség kezelésének elengedhetetlen része még az életmódváltás, ami kiterjed az étkezésre, a testmozgásra és a szervezetet ért káros hatások csökkentésére. Ezek célja a megfelelő hormonszint fenntartása. Amennyiben igazolhatóan ételintolerancia is fennáll, az ahhoz tartozó – ajánlottan dietetikus által összeállított – diéta betartásával is csökkenthető a Hashimoto-betegség fellángolása.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra