Bizonyára mindenki szenvedett már attól, hogy bedugult az orra. A jelenség igen kellemetlen; különösen akkor, ha elhúzódik. A téli időszakban gyakori nátha mellett számtalan oka lehet annak, hogy bedugul az orrunk. Akik allergiásak, tavasszal vagy nyáron, a parlagfűszezonban ugyanúgy szenvednek az orrdugulástól; ez esetben antihisztamin mellett szteroidos orrsprayt szoktak az orvosok javasolni. Az allergia azonban nem csupán a pollenekre vagy fűfélékre irányulhat, hanem bizonyos ételekre vagy italokra is.
Mit jelent a hisztaminintolerancia?
Vannak olyan ételek, amelyeknek magas a hisztamintartalmuk; mások pedig a szervezet hisztamintermelését fokozhatják. A hisztamin minden ember szervezetében megtalálható, szerepet játszik az idegek közötti ingerületek átvitelében, valamint védelmet nyújt a károsító idegen anyagok ellen.
Ezenkívül fontos szerepe van a cirkadián ritmus kialakításában, mivel a hisztamin felelős a melatonintermelődésért is.
A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén a lebontás jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik a szervezetünkben, amelynek következtében allergiaszerű tünetek jelenhetnek meg. Ezt nevezzük hisztaminintoleranciának, amelynek különböző tünetei lehetnek: viszketés, hólyagok, fejfájás, gyomor- és bélrendszeri panaszok – valamint különböző légúti tünetek, az orrdugulástól az orrfolyáson át egészen az asztmáig.
Óvatosan ezekkel az élelmiszerekkel
Számos élelmiszer tartalmaz hisztamint, de pontosan lehetetlen megmondani, melyikben pontosan mennyi van, mivel a mennyiség függ a tárolás és feldolgozás módjától is. Az mindenesetre biztos, hogy magas a hisztamintartalma az alkoholnak (leginkább a vörösbornak), az érett sajtoknak, a füstölt élelmiszereknek, a ketchupnak, a szójaszósznak, a savanyított zöldségeknek és a különböző mogyoróféléknek, továbbá a nem frissen elfogyasztott halaknak és tengeri herkentyűknek. Más élelmiszerek hisztamintartalma nem jelentős, de a szervezetben fokozzák a hisztamintermelést. Ilyen élelmiszer az eper, a csokoládé, a kávé, a kivi, a spenót, az avokádó, a padlizsán és a paradicsom, az ananász és a dió.
Az alkohol is okozhat orrdugulást
Ami az alkoholos italokat illeti, nemcsak egyik-másik adalékanyag okozhat érzékenységet. Az alkohol önmagában is veszélyes allergén lehet hisztamintartalma miatt; a bor fertőtlenítésére használt kén-dioxid pedig az élelmiszer-allergiához hasonlóan émelygést és gyomorpanaszokat okozhat, valamint asztmás betegeknél kiválthat asztmás rohamot. A sör készítéséhez használt árpa, búza és komló szintén előidézhetnek allergiás tüneteket. De nemcsak élelmiszerek okozhatnak hisztamin-felszabadulást, hanem bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok, valamint a diclofenac és az aszpirin is. A hisztaminintolerancia vérvizsgálattal lehetséges, a panaszok diétával és a hiányzó enzim esetében annak gyógyszeres pótlásával kezelhető.
Orrpolip vagy orrmandula is okozhatja
Mindezeken kívül természetesen számos egyéb oka lehet az orrdugulásnak. Ha az orrduguláshoz hátsó garatfali csorgás és éjszakai köhögés is társul, elképzelhető, hogy krónikus arcüreggyulladással van dolgunk. Ezt rendszerint elhanyagolt nátha vagy fel nem ismert allergia (például poratkára, penészre vagy a lakásban tartott állatra) következménye. Létezik az úgynevezett vazomotoros nátha is: ekkor nem valamilyen kórokozó, hanem erős vegyszerek vagy a szmogos környezet a kiváltó ok. Az orrpolipok is elzárhatják az orrjáratokat, és az orrsövényferdülés is okozhat hasonló panaszokat. A reflux a garat és gége gyulladásban tartásával szintén hozzájárulhat az orrduguláshoz, sőt: orrpolip kialakulásához is. Gyerekeknél gyakori panasz az orrmandulák megnagyobbodása: erre a nyitott száj és az éjszakai horkolás hívhatja fel a figyelmet. Ha az orrdugulás mellett száraz köhögés, orrfolyás vagy ekcéma is jelentkezik, akár tejallergia is állhat a háttérben.
Ne nyúljunk azonnal az orrcseppért
Bizonyos gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, fogamzásgátlók), hormonális változások és pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is lehet az orrdugulás. Ha elhúzódik a kellemetlen állapot, sokan orrcsepphez folyamodnak. Ez rövid távon hathatós segítség, a tartós használatot azonban kerülni kell, hogy ne alakuljon ki az orrcseppfüggőség, ami egy idő után maga is orrdugulást okozó betegséggé válhat. Ha tehát nem fertőző betegség okozta az orrdugulást, érdemes időt szánni egy allergiavizsgálatra és egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés