40 fölött téged is érint: megtalálták, mi lassíthatja az időskori memóriavesztést

GettyImages-1419248606

A megoldás pedig ott van bármelyik patika vagy drogéria polcán, hiszen egy friss kutatás szerint azok esetében, akik rendszeresen szednek multivitamint, sokkal később kezdődik, és lassabban megy végbe az öregkori memóriavesztés.

Előfordult már, hogy hirtelen nem jutott eszedbe valakinek a neve, vagy hogy hová raktad a kulcsaidat? Ne aggódj! Negyven felett ez teljesen normális, és rajtad kívül nem sok mindenkinek tűnik fel. Ezt hívják korfüggő memóriazavarnak, és teljesen normális folyamat. Ahogyan az is, hogy mire megöregszünk, régi tudásunk úgy 15 százalékát elveszítjük. 

Az agyat is edzésben kell tartani

Ez azonban nem keverendő össze a valódi szellemi hanyatlással, azaz a kognitív zavarral – ami a beszéddel kapcsolatos problémákkal is jelentkezik –, illetve a demenciával, mely esetben az olyan korábban egyszerű feladatok, mint az öltözködés, a bevásárlás vagy a főzés, is problémát jelenthet. A demencia 65 éves korban kb. 1%, az ennél idősebb emberek között kb. 10%-ban fordul elő, és az elöregedő társadalmakban komoly problémát jelent az egészségügy számára. Azt mondják, az agy olyan, mint egy izom a testünkben: ha folyamatosan dolgoztatjuk, jól fog működni, míg ha nem, hanyatlásnak indul. Ezek alapján sokan a nyelvtanulást és a keresztrejtvényfejtést tartják a legjobb edzésformának, aminek van is alapja. 2017 nyarán 17 ezer ember bevonásával végeztek egy kutatást a londoni King’s College és az Exeteri Egyetem munkatársai, ahol azt vizsgálták, hogy azok a szépkorúak, akik rejtvényt fejtenek, valóban sokkal jobban teljesítenek-e, ha a rövid távú memóriáról vagy a koncentrációról van szó. A válasz egyértelmű igen. Egy friss kutatás szerint azonban az agyadat még inkább támogathatod, ha rendszeresen szedsz multivitamint. 

A nyelvtanulás és a keresztrejtvény késlelteti az időskori memóriavesztést
A nyelvtanulás és a keresztrejtvény késlelteti az időskori memóriavesztéstDaisy-Daisy / Getty Images Hungary

Önmagában nem elég 

A Columbia Egyetem kutatói hatvan évnél idősebb pácienseket vizsgáltak, és arra jutottak, hogy azok, akik mindennap bevették az ajánlott mennyiségű multivitamint, látványosan jobban teljesítettek memóriateszteken, mint akik placebót kaptak, azaz hatóanyag nélküli tablettákat. 

Lok-Kin Yeung, a kutatás vezetője szerint a multivitaminok szedése egyszerű és olcsó módja lehet, hogy az idős páciensek lassítsák a memóriavesztés folyamatát. Ugyanakkor kiemelte:

„Bár a multivitamin biztonságos és könnyű módja az agy egészségének támogatásához, önmagában nem elegendő.”

A szakember azt is kiemelte, hogy a multivitaminok rendszeres szedése mellett fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű, változatos étkezés is.

Több évig kutatták az öregkori memóriavesztést

A kutatásban 3500 hatvan évnél idősebb ember vett részt, akik vállalták, hogy naponta szednek multivitamin-tablettát. Egyik részük valóban kapott hatóanyagot, míg a másik fele csupán placebót három éven keresztül. 

Készülnek kimondottan a szépkorúaknak szánt multivitaminok is
Készülnek kimondottan a szépkorúaknak szánt multivitaminok isMax_grpo / Getty Images Hungary

A résztvevőkkel évente töltettek ki online teszteket, amellyel a rövid távú memóriát és a kognitív képességeket vizsgálták. Az első év végén azt tapasztalták, hogy azok, akik valódi multivitamint kaptak, jobban szerepeltek a feladatokban. Három évvel később pedig esetükben sokkal kevesebb memóriaromlást tapasztaltak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra