Büntetést kapott a Pfizer koronavírus-vakcinája miatt, nem is először

GettyImages-1303457369

Közel 16 millió forintnak megfelelő bírságot szabtak ki a cégre: a büntetés egy, a koronavírus elleni oltással kapcsolatos Twitter-bejegyzés miatt járt.

Berkeley Phillips, a vállalat egyesült királyságbeli orvosigazgatója egy amerikai Pfizer-alkalmazott bejegyzését osztotta meg a Twitteren még azelőtt, hogy vakcinájuk vészhelyzeti használatbavételi engedélyt kapott volna, ezzel indult a lavina az Index cikke szerint. 

"A vakcinajelöltünk 95 százalékban hatékony a Covid–19 megelőzésében, és 94 százalékban hatékony a 65 év felettiek körében. Minden adatunkat napokon belül benyújtjuk az egészségügyi hatóságoknak. Köszönjük a kísérletünkben részt vevő minden önkéntesnek és mindazoknak, akik fáradhatatlanul küzdenek a világjárvány ellen" - állt a bejegyzésben.

A Pfizer az oltással kapcsolatosan nem megfelelően kommunikált, ezért kapott bírságot
A Pfizer az oltással kapcsolatosan nem megfelelően kommunikált, ezért kapott bírságotBalogh Zoltán / MTI

Ezt aztán sokan megosztották, majd mások bepanaszolták a Vényköteles Gyógyszerek Gyakorlati Kódexének Hatóságánál: úgy vélték ugyanis, hogy a bejegyzéssel egy engedéllyel még nem rendelkező készítményt reklámoztak az interneten.

A hatóság ezzel egyetértett, egyben azt is megállapította, hogy a koronavírus-vakcináról szóló üzenetben „korlátozott” információkat osztottak meg a vakcina hatékonyságáról,

a poszt egyáltalán nem tartalmazott az alkalmazás biztonságosságával kapcsolatos információkat, és nem utaltak a lehetséges mellékhatásokra sem. 

34 800 fontos büntetést kaptak mindezért, ráadásul ez már a hatodik alkalom, hogy a vállalatot hasonló ügyben elmarasztaló ítélet születik. 2022 novemberében vakcinájuk gyerekekre optimalizált változatával kapcsolatosan kommunikáltak hasonlóan egy közleményben, a többi öt alkalommal pedig a közösségi médiában kommunikáltak vitatható módon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek