Ezzel a kontaktlencsével a jövőben talán monitorra sem lesz szükséged

GettyImages-872707992

Képzeld el, hogy beszédet kell mondanod, de ahelyett, hogy lenéznél a jegyzeteidre, a szavak a szemed előtt gördülnek fel, bármelyik irányba nézel. Már most örülsz ennek, igaz? Nos, nem is olyan lehetetlen, ráadásul ez csak egy azon funkciók közül, amiket az intelligens kontaktlencsék gyártói ígérnek, hogy a jövőben elérhetők lesznek.

„Képzelj el egy eszközt, amelynek a segítségével a zenész a szemei előtt látja az akkordokat, amiket a hangszerén lefog. Vagy esetleg a szeme előtt »lebeg« a dalszöveg. Vagy egy sportolót, akinek a látóterében ott van minden biometrikus adat és a versennyel kapcsolatos információ” – az intelligens kontaktlencséket fejlesztő cég egyik munkatársa pontosan ezeket ígéri.

A technológia csúcspontja, ami betegségeken is segít

A gyártó hamarosan megkezdi az intelligens kontaktlencse átfogó tesztelését már embereken is. A termék szklerális lencséje korrigálja majd a felhasználó látását, de egy apró microLED kijelzőt, intelligens érzékelőket és szilárdtest-elemeket is tartalmaz. Hogy ez a köznyelvben mit jelent?

Hamarosan megkezdik az intelligens kontaktlencse átfogó tesztelését
Hamarosan megkezdik az intelligens kontaktlencse átfogó tesztelésétmetamorworks / Getty Images Hungary

Készítettek egy olyan prototípust, amelyet teljes körű szolgáltatásnak neveznek, ami nemcsak hordható, de a lencsék képesek lehetnek a szemnyomás vagy a glükózszint ellenőrzésére, ami kifejezetten hasznos lehet a cukorbetegek számára.

Jelenleg is folynak kutatások olyan lencsék kifejlesztésére, amelyek bizonyos biomarkerek – például a fényszint, a rákhoz kapcsolódó molekulák vagy a könnyben lévő glükóz mennyisége – nyomon követésével képesek diagnosztizálni és kezelni olyan betegségeket, mint a glaukóma, a cukorbetegség vagy akár a rák. A fejlesztők szerint izgalmas látni, meddig jutott a technológia, és milyen lehetőségeket kínál a betegek életszínvonalának javítására.

Számos akadályt kell még leküzdeni

Bár a fejlesztések jól állnak, az okoslencse-technológiának még számos akadályt le kell küzdenie. Az egyik kihívás az lesz, hogy milyen akkumulátorokkal táplálják majd, ami kellő mennyiségű energiát ad. Nyilván hihetetlenül kicsiknek kell lenniük, de úgy, hogy közben működképes legyenek. A cég még teszteli a termékét, de azt szeretnék, ha a páciensek egész nap hordhatnák a lencséket anélkül, hogy újra kellene tölteniük. 

„A tényleges akkumulátor-élettartam attól függ, hogyan és milyen gyakran használják, akárcsak manapság az okostelefont vagy az okosórát” – magyarázza a cég szóvivője.

A fejlesztések jól állnak, de az okoslencse-technológiának még számos akadályt le kell küzdenie
A fejlesztések jól állnak, de az okoslencse-technológiának még számos akadályt le kell küzdenieAndrew Brookes / Getty Images Hungary

Mi lesz a személyiségi jogokkal?

A Google 2014-es okosszemüvegének piacra dobása óta, a személyiségi jogok lehetséges megsértése miatt, nem próbálkoztak hasonló eszköz elkészítésével. 

„Bármilyen diszkrét, előre néző kamerával rendelkező eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy képeket készítsen vagy videót rögzítsen, kockázatot jelent a járókelők magánéletére nézve” – hangsúlyozta egy jogi szakértő.

Az intelligens szemüvegeknél legalább van lehetőség arra, hogy jelezzenek a járókelőknek, amikor felvételt készítenek –például piros figyelmeztető fények –, de kontaktlencséknél nehezebb elképzelni, hogyan lehetséges megvalósítani egy ilyen funkciót. Az adatvédelmi aggodalmak mellett a gyártóknak a lencséket viselők adatbiztonságával kapcsolatos kételyeiket is el kell oszlatniuk. Ugyanis az okoslencsék csak akkor tudnak működni, ha nyomon követik a felhasználó szemmozgását, ami mások számára is könnyen kiszúrható. De a félelmek még itt sem érnek véget. Mi van akkor, ha ezek az eszközök adatokat gyűjtenek arról, hogy mit nézünk, mennyi ideig nézzük, megemelkedik-e közben a pulzusunk, izzadunk-e, vagy más reakciót kivált-e belőlünk?

Lelepleződhet a hazugság és a szexuális irányultság

Az Access Now digitális jogokkal foglalkozó kampánycsoport vezető elemzője szerint az ilyen típusú intim adatok felhasználhatók arra, hogy problémás következtetéseket vonjanak le a szexuális irányultságunktól kezdve egészen addig, hogy igazat mondunk-e a például egy kihallgatás során.

A készítők tudják, hogy az okoskontaktlencsét nem azonnal fogják elfogadni az emberek.

Ugyanakkor, szerintük szüksége van már a világnak egy új fogyasztói termékre, és elkerülhetetlen, hogy szép lassan minden szemüvegünk okossá váljon. A kontaktlencsét gyártó cég a maga részéről azt állítja, hogy minden adatot biztonsággal védenek, és bizalmasan kezelnek. Kérdés, elhisszük-e majd.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra