Ezt árulja el rólad a nyelved az ősi kínai diagnosztika szerint

nyelvnyit

Mutasd a nyelved, megmondom, ki vagy, vagy inkább hogy vagy! Így kezdődik egy rendelés Kínában, hiszen a nyelvdiagnosztika szorosan hozzátartozik a távol-keleti tanokhoz. A nyelv ugyanis olyan, mint egy térkép a kínai orvosok számára.

Egy kínai orvosnak szinte biztosan az lesz az első kérése, hogy öltsd rá a nyelved. A nyelv ugyanis annyira árulkodó számára, mintha egy röntgenfelvételt látna. A hagyományos kínai orvoslás évszázadok tapasztalatai során állította össze a nyelvdiagnosztika rendszerét, mivel nyelvünk színe, bevonata és nedvessége nagyon hasznos információkat árul el a hozzáértő orvos számára. A kínai orvosi szemlélet szerint ugyanis a különböző szerveink a nyelv bizonyos területeihez kapcsolódnak. Akár a talpreflexológiás pontoknak, úgy a nyelv bizonyos részeinek is megvannak a szervi megfelelői.

Ősi tudomány

A régi kínai bölcsek egyik specialitása, hogy a nyelv állapotából következtetni tudnak arra, hogy milyen állapotban vagyunk. Állítólag a nyelvdiagnosztika rendszerét az úgynevezett yersinia pestis idején kísérletezték ki a távol-keleti orvosok, hiszen így nem kellett hozzáérni a pácienshez. A régebbi korokban a kínai emberek havonta megmutatták a nyelvüket az orvosoknak, akik természetesen még más műveleteket is elvégeztek, majd felállították a diagnózist. Egy kínai megállapítás szerint egy egész élet is kevés a nyelvdiagnózis megtanulásához.

A kínai orvostudomány a nyelv alapján következtet a betegségekre
A kínai orvostudomány a nyelv alapján következtet a betegségekreArtfully79 / Getty Images Hungary

Meridiánok

Ahhoz, hogy betekintést nyerhessünk a nyelvdiagnosztika rendszerébe, először meg kell értenünk az úgynevezett meridiánok bonyolult hálózatát. A hagyományos kínai orvoslás leír egy komplex csatornát, azaz meridiánvezetéket, amely különböző pontokat köt össze a testben. Ezen a bonyolult meridiánrendszeren keresztül áramlik szerintük egyebek mellett az életenergia is. A hagyományos kínai orvoslás szerint az olyan alapvető szervek, mint a lép vagy a máj, ezeken a meridiánokon keresztül a nyelvünkhöz kapcsolódnak. Éppen ezért a nyelvünk árulkodik a különböző testrészeink állapotáról, a betegségeinkről és az általános közérzetünkről. S ha még mindez nem lenne elég bonyolult, a nyelv állapotának különböző kombinációit is képesek elemezni a jól képzett kínai orvosok.

A nyelv részei

A hagyományos kínai orvoslás a nyelvdiagnosztika során négy részre osztja a nyelvet: a nyelv hegye, a nyelv közepe, a nyelv gyökere és a nyelv szélei. A nyelv hegye a szív és a tüdő betegségeit mutatja. A lép és a gyomor a nyelv közepén tükröződik. A nyelv gyökere a veséknek, a nyelv szélei pedig a májnak és az epehólyagnak felelnek meg. Így a nyelvdiagnosztika bizonyos belső szervek betegségeire utalhat.

Mi történik egy ilyen vizsgálaton?

Egyszerűen ki kell nyújtanunk a nyelvünket, a doktor pedig alaposan szemügyre veszi az alakját, színét, a felszín esetleges redőzöttségét vagy töredezettségét, a nyelv lepedékének bevonatát és a nyelvünk mozgékonyságát. A nyelvdiagnosztikát természetes fénynél végzik el, és azt kérik a pácienstől, hogy lehetőleg reggel és éhgyomorral jöjjön. Anélkül, hogy mindenféle diagnózisba belemennénk, annyit leszögezhetünk, hogy a normális nyelv rózsaszín és kissé nedves, nem túl hegyes, és nem túl lekerekített, kevés bevonat van rajta. Mindez a szakértő számára arról is árulkodik, hogy rendben van az életerőnk. Ha ettől eltérő állapotot észlel, akkor a kínai orvos következtetéseket tud levonni, és megteszi a javaslatát.

Mutasd a nyelved, és megmondom, hogy vagy!
Mutasd a nyelved, és megmondom, hogy vagy!Compassionate Eye Foundation/Dav / Getty Images Hungary

A nyugati orvosok is vizsgálják a nyelvet

Bár a nyugati orvostudomány kevésbé olyan alaposan vizsgálja a nyelvet, mint a keleti kollégáik, mégis figyelemmel kísérik eme szervünk változásait. A nyugati, hagyományos orvoslás a nyelvünk állapota alapján következtetni tud például vashiányos vérszegénységre, emésztési zavarokra, folyadék- vagy táplálékhiányra, májbetegségekre vagy emésztési zavarokra. Különböző fertőzések hatására leválik a lepedékréteg, és úgynevezett málnanyelv alakul ki. De a vastagabb, fehér lepedékréteg is árulkodó az európai orvosok számára.

Figyeljünk a változásokra!

Óva intünk mindenkit attól, hogy otthon és mindenféle szakértelem nélkül messzemenő következtetéseket vonjon le a nyelve állapotáról és az esetleges elváltozásokról vagy az ízlelése megváltozásáról. Azt azonban érdemes megfigyelni, hogy lepedékesebb-e a megszokottnál, esetleg megváltozott-e a színe, és keletkeztek-e rajta árkok, barázdák. Ha a nyelvünk fénytelenebb, megnagyobbodtak az ízlelőbimbói, vagy sokkal lepedékesebb a kelleténél, esetleg furcsa törések mutatkoznak rajta, akkor nem árt felkeresnünk egy szakembert.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra