Ezeket az öltözködési bakikat ne kövesd el nyáron, főleg ne a munkahelyen

GettyImages-76038340

A nyári melegben az ember hajlamossá válik lezserebbre venni öltözködését, és túlzásba vinni a nyári könnyedséget. Az sem segíti a helyes döntések meghozatalát, hogy némelyik ruha esetén már a kirakatban sem lehet eldönteni, hogy utcai, otthoni, háló- vagy strandviseletnek szánták. Ezeket a gyakori nyári öltözködési bakikat ne kövesd el idén, főleg, ha dolgozni indulsz.

Az öltözködési szabályok a hivatalosan is elfogadott dress code kritériumok között megkülönböztetik a business casual, a smart casual és a business/informal munkahelyi viselet kategóriáit. Ezeknek ősztől tavaszig talán könnyebb eleget tennünk, nyáron valahogy nagyobb a hőség és a kísértés.

Kezdjük az egészet elölről, vagyis inkább alulról.

Lábbeli

Azt felesleges is említeni, hogy a flip-flopnak nevezett „tangapapucs” névre is hallgató kényelmes, de annál flegmább viselet nem utcai öltözék. Egy tengerparti fürdőváros utcáin pálmafás bermudával ugyan igazán autentikus és „cool”, de egy nagyváros metróaluljárójában vagy egy irodaházban, kánikula ide vagy oda, zavarba ejtő látvány. 

Az irodai tangapapucs uniszex nyári öltözködési baki
Az irodai tangapapucs uniszex nyári öltözködési bakiJohner Images / Getty Images Hungary

A kéreggel is rendelkező körömcipők női lábbeliként még lapos sarokkal is elfogadott irodai viseletek, de egy néhány centiméteres sarokmagasság nem csak a lábnak, a szemnek is jót tesz. A kéreg megléte mellett fontos az is, hogy a lábujjak rejtve maradjanak. Már csak abból a nyers tényből következően is a zárt orrú körömcipő az, ami az irodai viselet sajátja, mert a nyitott orrú aligha kompatibilis a munkahelyen egyébként dukáló harisnyával.

Ezzel meg is érkeztünk egy örök klasszikus bakiforráshoz, a harisnyához. Mindenképpen érdemes egy aprócska kitérőt tenni e felé a viselet felé. A nagykönyv szerint bizonyos helyzetek szoknyához és körömcipőhöz igenis megkövetelik a harisnya viseletét. Nagyanyáink ezt valahogy úgy fogalmazták meg: „egy úrinő nem mutatkozik csupasz lábbal”. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de az továbbra is igaz, hogy igazán egy vékony, selyemfényű, testszínű harisnya teszi elegánssá a lábat körömcipőben. A matt, bőrszínnél feltűnően sötétebb árnyalatú nejlonharisnya viseletét viszont minden esetben kerüljük.

Tomportájék

Fentebb kúszva a (női) testen újabb hibalehetőségeket találunk. A nyári ruhák gyakran kellemesen szellős, vékony textíliájának jellemző tulajdonsága lehet, hogy átlátszó szövésűek is. Ezek a strandon kívüli viseletre teljesen alkalmatlanok, azonban vannak olyan világos színű szoknyák, nadrágok, akár kosztümalsórészként is, amelyek akaratlanul is a kelleténél jobban engedik átszűrődni a fehérnemű vonalát. Talán éppen ezért is van az, hogy a valódi business look a sötét színeket részesíti előnyben, amelyekkel ez kisebb eséllyel történhet meg, mint egy bézs, citromsárga, netán fehér kosztümalsóval. Az irodai színvilág alapvetően a fekete, szürke, barna, kék és inkább csak felsőnek a fehér. Ma már ez is szabadabban értelmezett, és a kevésbé szigorú környezetben persze lehet csinos egy világos komplé, de nézzük meg a tükörben hátulról is, mielőtt komoly meetingre indulunk benne.

Amikor valami belesimul a szabályokba és mégis tükrözi az egyéniséget
Amikor valami belesimul a szabályokba és mégis tükrözi az egyéniségetpixelfit / Getty Images Hungary

Deréktól fölfelé

A mély dekoltázs nyáron ugyan praktikus, de a business megjelenéshez csak nagyon korlátozott mértékben engedhető meg, a kivillanó vállak nyári hanyag extravaganciája és hűsítő jelensége pedig egyáltalán nem. És van még egy óvatosan kezelendő „apróság”, ez pedig a melltartópánt. Már csak azért sem illik irodában ujjatlanban hűsölni, mert a vékony, netán spagettipántos felsők alól előszeretettel kandikál ki a melltartópánt nem kollégákra, főleg nem üzletfelekre tartozó képe. 

Nem illik, na, egyszerűen nem, de ez még utcán sem ízléses
Nem illik, na, egyszerűen nem, de ez még utcán sem ízlésesMichael Brennan / Getty Images Hungary

Kiegészítők

A nyárhoz jól passzolnak a színes, feltűnő és vidám nyakláncok, karkötők, fülbevalók, de ezek ugyancsak komolytalanná teszik az összhatást. A business outfit öt különböző, visszafogott ékszernél, decens bizsunál többet nemigen visel el. Szintén hiába praktikus, mi több, olykor kimondottan szükséges is nyáron a napszemüveg, az iroda nem nézi jó szemmel azok ideiglenesen fejtetőn pihentetett látványát, mert az azt a benyomást keltheti, hogy épp csak egy pillanatra ugrottunk be nyaralni indulván, de fél lábbal már a napsütésben járunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra