Vegyünk-e drogériában olvasószemüveget, piacon napszemüveget? Szemészorvos ad tanácsot

GettyImages-1299172395

Nagyon praktikus a polcról leemelve pillanatok alatt hozzájutni ahhoz, amiből hiányt szenvedünk, de a praktikum és az esztétikum a szakmai szempontok nélkül káros lehet. Dr. Szalai László szemészorvossal az interneten csábító áron rendelhető és megkapó dizájnú, dioptriás lencséjű „instant” megoldásokról, illatszerboltokban elérhető kész olvasószemüvegekről és divatos napszemüvegekről beszélgettünk.

A napszemüveg nem mindig szűr

Ahogy Gombóc Artúr válogathat imádott csokijai között, legalább annyira széles választék áll rendelkezésünkre a dizájnos napszemüvegekből, a strasszostól a színes műanyag keretűn át a fémig, a kék, zöld, barna, piros vagy sárga lencséjűtől a többárnyalatúig. Elérhetők minden valamirevaló divatmárkaüzletben, de vásárokon és kínai piacokon is néhány ezer forintból már bármilyet választhatunk. Pedig nagyon nem mindegy, hogy a külcsín milyen szemészeti tulajdonságokat takar.

Csak óvatosan!

Dr. Szalai László szemészorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyenge minőségű védőréteg a lencsén a napszemüveg esetében többet árthat, mint használ, sőt kifejezetten veszélyes lehet a szemre. A szakértő magyarázatából megtudjuk, hogy a szem működéséről mintázták a hagyományos fényképezőgépek blendejátékát, vagyis amikor felteszünk egy sötét napszemüveget, a pupilla kitágul.

„Tágult állapotában pedig kevésbé védekezik, több káros hullámot enged be”

– osztja meg a Dívány olvasóival a szakember, hozzátéve: „Ha ilyenkor a napszemüveg nem szűri ki a ezeket, az mind bejut a szembe, rákkeltő hatása lehet, degeneratív betegségeket idézhet elő.”

A választék vitathatatlanul széles
A választék vitathatatlanul szélesEnchantedFairy / Getty Images Hungary

„Ezért olyan napszemüveget használni, ami nem biztosítja a megfelelő szűrést, sokkal károsabb, mint egyáltalán nem használni napszemüveget” – tudjuk meg a szemészorvostól.

Ha tehát nem bírunk ellenállni egy kétes eredetű napszemüveg megvásárlásának, érdemes azt bevizsgáltatni egy optikai szaküzletben.

„A legtöbb kereskedelmi forgalomban elérhető napszemüveg ugyan bevizsgálás után kerül a fogyasztók elé, de egy gyenge minőségű védőréteg például néhány papír zsebkendős lencsetörlés után lekopik, és megszűnik biztosítani a kellő védelmet” – magyarázza a szemészorvos.

Mi a helyzet az olvasószemüveggel?

40 éves kor felett következik be a karok rövidülése, de az is lehet, hogy a szemünk romlik? Sajnos, ez utóbbit több tudományos tény támasztja alá. Neve is van a jelenségnek.

Ez a presbyopia vagy öregszeműség.

„A szem öregedésével – avat be dr. Szalai László – a lencsék veszítenek rugalmasságukból, a saját fókuszáló mechanizmus gyengül és közellátáshoz + dioptriás szemüveggel kell segíteni a szemet.”

Ideiglenes megoldásnak alkalmasak a készen vett szemüvegek is
Ideiglenes megoldásnak alkalmasak a készen vett szemüvegek isgchutka / Getty Images Hungary

„Tévedés várni a szemüveg felíratásával, hogy így eddzük a szemet, nehogy elkényelmesedjen. A hibát mérni kell korrekt szemvizsgálat keretei között, és a látás élességének fenntartására kell törekedni” – fűzi hozzá.

Vehetjük készen az illatszerboltban, vagy rendelhetjük Kínából?

Az itthon elérhető kínálat sokszorosát, kreatív, színes, csajos, üde és változatos kereteket kaphatunk akár készen bizonyos üzletláncokban, akár a megfelelő lencse kiválasztásával interneten, többnyire a Távol-Keletről rendelve. 

A szemészorvos azonban óvatosságra int ezek használatával kapcsolatban.

Dr. Szalai László felhívja rá a figyelmet, hogy a késztermékek nem vesznek figyelembe olyan egyéni változókat, biológiai adatokat, amelyeket a szemészorvosnál, optometristánál történő vizsgálat megállapít a lencse elkészítéséhez. Például a két szem töréshibája, vagyis a szükséges dioptria eltérő lehet, amit természetesen nem várhatunk el egy előregyártott terméktől, ahogyan semmilyen más aszimmetriát sem.

Az igazán megbízható eredményhez szemészeti vizsgálat ajánlott
Az igazán megbízható eredményhez szemészeti vizsgálat ajánlottultramarinfoto / Getty Images Hungary

De olyan változó biológiai értékekkel sem képesek számolni a tömegcikként készített ajánlatok, mint az egyénenként eltérő pupillatávolság, a fényérzékenység vagy a monitor böngészéséhez javasolt kékfény-szűrés. Nem is beszélve a cilinderességről, amely egy 0–180 fokos skálán mérhető mindkét szem esetében. Éppen ezért a szakértő azt tanácsolja, a készen rendelhető vagy kapható szemüvegeket tartogassuk olyan „instant” megoldásnak, amikor tűzoltásként van szükség szemüvegre:

nyaraláskor egy otthon felejtetett szemüveget kell ideiglenesen pótolni, vagy amíg elkészül a rendelt szemüveg,

de hosszú távú, tartós megoldásért keressük fel a szemorvost, és az egyéni értékek mentén készíttessük el okulárénkat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra