A legstílusosabb nagyik és papák: a divat nem ér véget 40 után

GettyImages-1368798190

„Ez a ruha nekem már nem való. Se ujjatlant, se térdig érő szoknyát én már nem vehetek fel. Ez a szín vagy frizura az én koromban már nem illik.” Ki ne hallott volna ilyen mondatokat a nagyiéktól, és persze sok igazság van bennük: kétségtelenül vannak a kor előrehaladtának előnytelen vetületei. Ugyanakkor sokan a korral érnek, és egy harmonikusan és stílusosan megjelenő idős ember látványa legalább annyira szemet gyönyörködtető, mint egy jó külsejű, üde fiatalé.

Érthető, hogy a fast fashion üzletekből nehezen válogatnak a nagyszülők hozzájuk illő ruhadarabokat, a 20-30 éves konfekciódarabokban pedig nehéz trendinek lenni. A cél az ő esetükben nem feltétlenül az utolsó irányzat szolgai követése, hanem

az egyéniség, a harmónia, az önazonosság elérése,

de nyugodtan kombinálhatják meglévő, régi kedvenc darabjaikat is egy-egy trendi és vagány kiegészítővel, ami új lendületet ad megjelenésüknek. Mutatunk pár egyszerű példát.

Szemüvegkeret

Az idősebb emberek egyik leggyakoribb kiegészítője, ami megjelenésük meghatározó eleme: a szemüveg. A megfelelő szemüvegkeret kiválasztása nem csupán esztétikai szempont: a méret a funkció függvénye is, az anyagvastagság, strapabíróság és bizonyos formai követelmények választ kell, hogy adjanak orvosi és praktikus igényekre is.

Még ha a szegecses bőr karkötő túlzásnak is tűnik, a szemüveg igazán vagány
Még ha a szegecses bőr karkötő túlzásnak is tűnik, a szemüveg igazán vagányDiamond Dogs / Getty Images Hungary

Ezek mérlegelése után viszont bátran választhatunk a nagyinak vagy nagyapának egy vagányabb szemüveget, amivel még nem lép ugyan ki a komfortzónájából, de ő is érzi, ha a tükörbe néz, hogy itt valami jó történik vele.

Lépést tartani a korral a megfelelő tempóban nekik is jólesik, csak kell ehhez egy kis külső útmutatás, bátorítás.

A szemüvegkeret egy jó kezdet lehet. Ha a bolti kínálatban nem találunk megfelelőt, vagy az árra hivatkozik a szerény nyugdíjas, érdemes a neten szörfözgetni, mert szuper menő szemüvegkeretek rendelhetők nagyon kedvező áron, és egy program segítségével még virtuálisan fel is tudják próbálni azokat. Ráadásul, mindezt otthon, a fotelből kényelmesen.

Ha jól érzi benne magát, az befelé is jótékonyan hat, nem csak a látvány lesz üdébb
Ha jól érzi benne magát, az befelé is jótékonyan hat, nem csak a látvány lesz üdébbDiamond Dogs / Getty Images Hungary

Hajviselet

Amiben talán a legkonzervatívabbak maradtak nagyszüleink, az a hajviselet: létezik az a felül dauerolt, apró csigagöndörre ondolált, fiúsan rövid standard női frizura, aminek nyakrésznél a hátulja annyira rövid, hogy azt már nem fogja be a csavaró, így elengedtük annak bodorítását. De sebaj, mert az egészet egy decensen lógó, közepes méretű, hosszúkás arany fülbevalóval próbáljuk hirtelen nőiessé tenni, általában kevés sikerrel. Szerencsére ma már egyre kevesebbet látunk ebből a frizurából, ami nem is baj.

Akár hosszú, akár rövid a haj, egy jó fejfedővel nagyon stílusos hatást lehet elérni
Akár hosszú, akár rövid a haj, egy jó fejfedővel nagyon stílusos hatást lehet elérnijacoblund / Getty Images Hungary

Persze, idősebb korban csak ritkán jellemző a dús hajkorona, de egy női rövid haj és imidzs is lehet vagány és nőies: lehet játszani a fazonnal, a színnel ízlésesen és harmonikusan. Az ősz haj is lehet nagyon vagány, ahogy a rövid is nőies, csak 

érdemes finom sminkkel, egy rúzzsal, kevés pirosítóval lágyabbá, nőiesebbé tenni.

Bátran lehet kísérletezni, ha az egyik fazon vagy szín nem válik be, lehet tovább próbálkozni, általában már nem kell attól tartani, mit szólnak majd ehhez a munkahelyen, az unokák büszkék lesznek a kísérletező szellemű nagyszülőkre, és segítenek megtalálni a legkedvezőbb változatot.

…és persze nagyapából is lehet trendi urat varázsolni pár aprósággal
…és persze nagyapából is lehet trendi urat varázsolni pár aprósággalAnchiy / Getty Images Hungary

Kiegészítők

Egy egész ruhatárat lecserélni költséges és nehéz kihívás, emellett talán túl drasztikus változás is lenne. 

Az alak már kevesebbet formálódik, a régi darabok pedig emlékekkel itatódnak át, és viselőjük szívéhez nőnek,

szóval egyáltalán nem kell tőlük megválni. Viszont frissebbé tenni érdemes!

Érdemes mérlegelni: mit mivel, és nem kell túlzásba esni sem, de biztos többet bírnak el stílusban a nagyszülők, mint gondolnánk… Getty Images Hungary
Érdemes mérlegelni: mit mivel, és nem kell túlzásba esni sem, de biztos többet bírnak el stílusban a nagyszülők, mint gondolnánk… Getty Images HungaryDiamond Dogs

Ebben sokat segíthetnek a kiegészítők: egy kendő vagy sál, kalap vagy sapka, hozzá illő táska, esetleg cipő több szett mellé is passzolhat, és mindegyiket egyformán frissebbé és modernebbé teheti. Keressük a színben harmonizáló megoldásokat, a stílusban társítható, modern és trendi vonal mellett önazonosságukat megtartó irányzatokat.

Nem kell harsány színekben gondolkodni egy icipici extravaganciáért
Nem kell harsány színekben gondolkodni egy icipici extravaganciáértcarles miro / Getty Images Hungary

A cipővel óvatosan

Ez igazán vékony jég. A láb az egyik legnagyobb strapának kitett testrész, amelyet egész életünkben koptatunk, így igényei egyre delikátabbá válnak. Kalapácsujjak, tyúkszem, bokasüllyedés, benőtt köröm vagy reumás panaszok árnyalhatják a képet, és nem csoda, hogy a kényelmi szempont kerül előtérbe. Sem a gyógycipők, sem a sneaker típusú cipők nem mutatnak viszont nagyon trendin, vagy hitelesen egy nagyin.

Ideje letenni a feszes, decens viseletet, eljött az ideje a kényelemnek!
Ideje letenni a feszes, decens viseletet, eljött az ideje a kényelemnek!YakobchukOlena / Getty Images Hungary

Mindenre van azonban megoldás: nyugodtan választhatnak kényelmes sportcipőt az idősebb hölgyek is utcai viseletnek, csak el kell engedni hozzá a régi, lábszárközépig érő vagy rakott szoknyát a testszínű harisnyával. Bele kell állni a kényelmesebb életérzés egyéb vetületeibe is:

a sportcipőhöz húzzon nadrágot a nagyi,

a magas szárú csizmához vagy bakancshoz vehet hosszú szoknyát is, a steppelt dzseki nem csak a 20 éveseknek áll jól, vagy az a szín, fazon, ami kellően decens vagy vagány egy szebb korú belevaló nagyszülőn is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra