Akik ebben szenvednek, egész nyáron menekülnek a napfénytől

GettyImages-163931343

A nyárról a legtöbbeknek a vízparti pihenés, a lubickolás és a napozás jut eszébe. Ám vannak, akiknek a napfény nem a feltöltődést és a barna bőrt jelenti, hanem olyan kellemetlenségeket, mint a bőrön jelentkező csalánkiütés, szárazság, viszketés és kipirosodás. Ők a napallergiások, akik a napfény intenzitásának erősödését követően, tavasztól egészen a nyár végéig menekülnek a napfény elől.

A napallergia vagy más néven fényérzékenység, illetve fotodermatitis, egy olyan állapot, amelyben az emberi bőr túlérzékennyé válik a napfénnyel szemben. A napallergiának többféle típusa létezik, és a reakciók az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A leghatékonyabb kezelési stratégia a napfény elkerülése vagy a bőr letakarása, de vannak egyéb lehetőségek is, melyek szintén segíthetnek.

Örökölhető is a napallergia

Sajnos akinél egyszer már jelentkeztek allergiás tünetek, annál a további napfény-expozíciók során újabb reakciók léphetnek fel, hiszen az első napallergiás tünet után a bőr még érzékenyebbé válik a napfényre. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek különösen oda kell figyelniük a napvédelemre, és kerülniük kell a túlzott napfényt.

A napallergiát kiváltó okok és a tünetek is eltérőek lehetnek
A napallergiát kiváltó okok és a tünetek is eltérőek lehetnekIvan-balvan / Getty Images Hungary

Ám napallergiát nemcsak a napfény okozhatja, hanem lehet akár az immunrendszer túlzott reakciója is, ha például napfényre érzékenyen reagáló gyógyszert vagy kozmetikumot használ valaki. A kutatók még napjainkban sem értik pontosan, hogy mi okozza a napallergiát. Vannak, akik genetikai, pontosabban öröklött mintákat találtak. Más vizsgálatok azonban azt sugallják, hogy a szervezet hisztaminokat vagy immunválaszt indít el napozás után. A bőrreakció típusától függően valószínűleg több különböző oka is lehet a napallergiának.

Így lehetünk allergiások a napsugarakra

A napallergia bárkit érinthet, kortól, nemtől, bőrszíntől függetlenül. A napallergia mindenkire különböző módon hat, és a tünetek súlyossága is változhat.

A kellemetlen tünetek már gyerekkorban is jelentkezhetnek
A kellemetlen tünetek már gyerekkorban is jelentkezhetnekIvan-balvan / Getty Images Hungary

Miután az egyik leggyakoribb ok a genetikai hajlam, ezért, ha valakinek a családjában már előfordult a betegség, akkor nagyobb eséllyel alakul ki nála is. 

A napallergia kialakulása vélhetően egy összetett folyamat, a bőr és az immunrendszer reakciója a napfényre.

Az allergiának több oka is lehet. Az egyik a bőr napfénynek való kitettsége, ugyanis az UV-sugárzás képes elindítani a folyamatot. A napallergia nem azonos a bőr napégésével, hanem egy specifikus túlérzékenységi reakció. Az UV-sugárzás hatására az allergén molekulák, például az olyan napfényre érzékeny vegyületek, mint a fototoxinok vagy fototermikus vegyületek, felszabadulnak a bőrben. Ezek az allergén anyagok elindítják a bőr gyulladásos reakcióját.

Egy másik ok lehet az immunrendszer működése, amikor a felszabaduló allergén anyagok stimulálják az immunrendszer sejtjeit, melyek válaszként citokineket és egyéb gyulladásos molekulákat termelnek, és további gyulladást okoznak a bőrben. Ez a gyulladásos válasz felelős a napallergia tüneteinek kialakulásáért. A gyulladásos folyamat eredményeként olyan jellegzetes tünetek jelentkeznek az arcon, a karon vagy a lábakon, mint a vörös vagy rózsaszínű kiütések, viszketés, égő érzés, duzzanat, bőrpír vagy hólyagok.

A bőr nem felejt, és az első napallergiás reakció után a bőr még érzékenyebbé válik a napfényre, így a tünetek könnyebben előidézhetők. 

A napallergia miatt jelentkező kiütés nem fertőző.

A napallergia további tünetei

A kiütések, a vízzel vagy gennyel telt hólyagok, a duzzanatok, a viszketés, égő érzés és a bőrpír mellett egyéb tüneteket is okozhat a napallergia. Ritkán előfordulnak olyan szisztémás reakciók is, mint például fejfájás, szédülés vagy ájulás, hányinger, hányás, légszomj vagy életveszélyes anafilaxia.

Vannak, akiknél már rövid időn belül jelentkeznek a tünetek, míg másoknál csak hosszabb kitettség után vagy erősebb napfény esetén.

A tünetek erőssége egyénenként változó.

Az érzékenység mértékét befolyásolhatja a bőrtípus, a genetikai hajlam, a korábbi napégési sérülések, gyógyszerek vagy más külső tényezők.

A bőr megfelelő védelme segíthet

Ha a napallergia egyszer már jelentkezett, bármikor ismét felütheti a fejét erősebb, de akár gyengébb napfény esetén is. Teljesen megszüntetni nem lehet, mivel az allergiás reakciók hátterében genetikai és immunológiai tényezők állnak. Jó hír azonban, hogy a tünetek kialakulása megelőzhető.

A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásról
A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásrólCarol Yepes / Getty Images Hungary

Ennek egyik legfontosabb és legegyszerűbb módja a megfelelő fényvédelem. A magas, legalább 30-as faktorszámú napvédő krém védelmet nyújt az UVA- és UVB-sugárzás ellen. 

A jól megválasztott öltözék is sokat segíthet, éppen ezért viseljünk könnyű anyagból készült, jól szellőző, de hosszú ujjú ruhát, hosszú nadrágot és kalapot, amelyek védelmet nyújtanak a napfény ellen.
A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásról.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra