Akik ebben szenvednek, egész nyáron menekülnek a napfénytől

GettyImages-163931343

A nyárról a legtöbbeknek a vízparti pihenés, a lubickolás és a napozás jut eszébe. Ám vannak, akiknek a napfény nem a feltöltődést és a barna bőrt jelenti, hanem olyan kellemetlenségeket, mint a bőrön jelentkező csalánkiütés, szárazság, viszketés és kipirosodás. Ők a napallergiások, akik a napfény intenzitásának erősödését követően, tavasztól egészen a nyár végéig menekülnek a napfény elől.

A napallergia vagy más néven fényérzékenység, illetve fotodermatitis, egy olyan állapot, amelyben az emberi bőr túlérzékennyé válik a napfénnyel szemben. A napallergiának többféle típusa létezik, és a reakciók az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A leghatékonyabb kezelési stratégia a napfény elkerülése vagy a bőr letakarása, de vannak egyéb lehetőségek is, melyek szintén segíthetnek.

Örökölhető is a napallergia

Sajnos akinél egyszer már jelentkeztek allergiás tünetek, annál a további napfény-expozíciók során újabb reakciók léphetnek fel, hiszen az első napallergiás tünet után a bőr még érzékenyebbé válik a napfényre. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek különösen oda kell figyelniük a napvédelemre, és kerülniük kell a túlzott napfényt.

A napallergiát kiváltó okok és a tünetek is eltérőek lehetnek
A napallergiát kiváltó okok és a tünetek is eltérőek lehetnekIvan-balvan / Getty Images Hungary

Ám napallergiát nemcsak a napfény okozhatja, hanem lehet akár az immunrendszer túlzott reakciója is, ha például napfényre érzékenyen reagáló gyógyszert vagy kozmetikumot használ valaki. A kutatók még napjainkban sem értik pontosan, hogy mi okozza a napallergiát. Vannak, akik genetikai, pontosabban öröklött mintákat találtak. Más vizsgálatok azonban azt sugallják, hogy a szervezet hisztaminokat vagy immunválaszt indít el napozás után. A bőrreakció típusától függően valószínűleg több különböző oka is lehet a napallergiának.

Így lehetünk allergiások a napsugarakra

A napallergia bárkit érinthet, kortól, nemtől, bőrszíntől függetlenül. A napallergia mindenkire különböző módon hat, és a tünetek súlyossága is változhat.

A kellemetlen tünetek már gyerekkorban is jelentkezhetnek
A kellemetlen tünetek már gyerekkorban is jelentkezhetnekIvan-balvan / Getty Images Hungary

Miután az egyik leggyakoribb ok a genetikai hajlam, ezért, ha valakinek a családjában már előfordult a betegség, akkor nagyobb eséllyel alakul ki nála is. 

A napallergia kialakulása vélhetően egy összetett folyamat, a bőr és az immunrendszer reakciója a napfényre.

Az allergiának több oka is lehet. Az egyik a bőr napfénynek való kitettsége, ugyanis az UV-sugárzás képes elindítani a folyamatot. A napallergia nem azonos a bőr napégésével, hanem egy specifikus túlérzékenységi reakció. Az UV-sugárzás hatására az allergén molekulák, például az olyan napfényre érzékeny vegyületek, mint a fototoxinok vagy fototermikus vegyületek, felszabadulnak a bőrben. Ezek az allergén anyagok elindítják a bőr gyulladásos reakcióját.

Egy másik ok lehet az immunrendszer működése, amikor a felszabaduló allergén anyagok stimulálják az immunrendszer sejtjeit, melyek válaszként citokineket és egyéb gyulladásos molekulákat termelnek, és további gyulladást okoznak a bőrben. Ez a gyulladásos válasz felelős a napallergia tüneteinek kialakulásáért. A gyulladásos folyamat eredményeként olyan jellegzetes tünetek jelentkeznek az arcon, a karon vagy a lábakon, mint a vörös vagy rózsaszínű kiütések, viszketés, égő érzés, duzzanat, bőrpír vagy hólyagok.

A bőr nem felejt, és az első napallergiás reakció után a bőr még érzékenyebbé válik a napfényre, így a tünetek könnyebben előidézhetők. 

A napallergia miatt jelentkező kiütés nem fertőző.

A napallergia további tünetei

A kiütések, a vízzel vagy gennyel telt hólyagok, a duzzanatok, a viszketés, égő érzés és a bőrpír mellett egyéb tüneteket is okozhat a napallergia. Ritkán előfordulnak olyan szisztémás reakciók is, mint például fejfájás, szédülés vagy ájulás, hányinger, hányás, légszomj vagy életveszélyes anafilaxia.

Vannak, akiknél már rövid időn belül jelentkeznek a tünetek, míg másoknál csak hosszabb kitettség után vagy erősebb napfény esetén.

A tünetek erőssége egyénenként változó.

Az érzékenység mértékét befolyásolhatja a bőrtípus, a genetikai hajlam, a korábbi napégési sérülések, gyógyszerek vagy más külső tényezők.

A bőr megfelelő védelme segíthet

Ha a napallergia egyszer már jelentkezett, bármikor ismét felütheti a fejét erősebb, de akár gyengébb napfény esetén is. Teljesen megszüntetni nem lehet, mivel az allergiás reakciók hátterében genetikai és immunológiai tényezők állnak. Jó hír azonban, hogy a tünetek kialakulása megelőzhető.

A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásról
A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásrólCarol Yepes / Getty Images Hungary

Ennek egyik legfontosabb és legegyszerűbb módja a megfelelő fényvédelem. A magas, legalább 30-as faktorszámú napvédő krém védelmet nyújt az UVA- és UVB-sugárzás ellen. 

A jól megválasztott öltözék is sokat segíthet, éppen ezért viseljünk könnyű anyagból készült, jól szellőző, de hosszú ujjú ruhát, hosszú nadrágot és kalapot, amelyek védelmet nyújtanak a napfény ellen.
A napallergiában szenvedőknek le kell mondaniuk a napozásról.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra