Tömegek szedik a gyógyszert, amely megállíthatja az egyik leggyakoribb rákfajta terjedését

GettyImages-1180193116

A sztatinokként ismert gyógyszerek csökkenthetik az emlőrákos nők halálozási kockázatát – derült ki egy új kutatásból.

A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a halálozás kockázata lényegesen alacsonyabb lehet azoknál a mellrákos nőknél, akiknek csökkent a koleszterinszintjük az általában lipidcsökkentő gyógyszereként felírt sztatinok szedése után. Ez azért is nagy szó, mert az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos betegségként évente több mint 500 ezer nő halált okozza világszerte.

Így hatnak a sztatinok a mellrákra

Korábbi tanulmányok szerint a magas koleszterinszint összefüggésbe hozható a mellrák nagyobb kockázatával. A JAMA Network Open című tudományos folyóiratban közzétett kutatás eredménye azonban arra utal, hogy a sztatinok alkalmazása megszakíthatja a rákos sejtek jelátvitelét és a tumor fejlődését.

A sztatinokként ismert gyógyszerek koleszterincsökkentő hatásukról ismertek
A sztatinokként ismert gyógyszerek koleszterincsökkentő hatásukról ismertekrogerashford / Getty Images Hungary

„A sztatinok potenciálisan előnyös szerepet játszhatnak az emlőrák kezelésében, kiemelve a koleszterinkezelés fontosságát a rák prognózisában” – jegyezte meg az eredmény kapcsán dr. Wael Harb hematológus és onkológus szakember.

A vizsgálat során a kutatók 13 378 mellrákos nőnél értékelték a sztatinok hatását egy 4,5 éves periódus alatt. Így jöttek rá, hogy azoknál, akik diagnózisuk után elkezdték szedni a gyógyszereket, és ezáltal alacsonyabb lett a koleszterinszintjük, csökkent a halálozás kockázata. Hasonló megfigyelést tettek az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákos esetekben is.

A kockázat tovább csökkent a sztatinhasználat növekvő intenzitásával – állapította meg a tanulmány.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, a halálozás esélye nem változott azoknál a nőknél, akiknek a koleszterinszintje nem csökkent jelentősen a sztatinok szedése után, és azt gyanítják, hogy a gyógyszerek az áttétes betegségben szenvedők túlélési arányát sem javítják.

Innen ismerhető fel a mellrák

Az emlőrák a mell rosszindulatú megbetegedése, az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus. Első érzékelhető tünete az emlőben kialakuló, fájdalmatlan csomó vagy megvastagodott szövet. Veszélye, hogy a tumor egy bizonyos idő elteltével áttöri a hámszövet és a kötőszövet határán elhelyezkedő struktúrát, majd áttéteket okozhat a nyirokcsomókban, a tüdőben, a májban, a csontban és az agyban. Kezelése általában komplex, vagyis sebészeti, sugárterápiás és kemoterápiás beavatkozások kombinációját igényli.

Egyelőre nem írják fel mellrákra gyógyszerként 

Harb szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a mellrákban szenvedőknek – leginkább az ösztrogénreceptor-pozitív daganatok érintettje számára – előnyös lehet a sztatinterápia, különösen, ha az csökkenti koleszterinszintjüket.

A sztatinokat azonban jelenleg nem írják fel rutinszerűen az emlőrák kezelésére. Szakemberek szerint ez még túl korai lenne.

A gyógyszer mellrák elleni terápiás alkalmazására még várni kell
A gyógyszer mellrák elleni terápiás alkalmazására még várni kellBoy_Anupong / Getty Images Hungary

„A tanulmány eredményei a meglévő kutatásokkal együtt előkészíthetik az utat a jövőbeli klinikai vizsgálatok előtt, és potenciálisan integrálhatják a sztatinterápiát a mellrák szokásos kezelésébe, de előnyeinek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség” – mondta az onkológus.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra