A tyúkhúrt a népi gyógyászatban már nagyon régóta használják köptetőként, de jónak bizonyult a gyomorsav csökkentésére is.
Szárítva, frissen és főzve is fogyasztható
A régi recept szerint a tyúkhúr föld feletti részét virágzáskor kell összegyűjteni, majd vékony rétegben kiterítve szárítani. De nemcsak szárítva, hanem frissen is kiváló egészségmegőrző hatása van a gyógynövénynek. Salátaként is fogyasztható, de a spenóthoz hasonló íze miatt nagyon finom levest vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Előnye, hogy rengeteg A-, D- és C-vitamint tartalmaz, magas a vastartalma, emellett pedig kalcium-, kálium-, foszfor- és cinkforrás is. A tyúkhúrnak az egész föld feletti része fogyasztható, de külsőleg is hatásos, mivel kiválóan gyógyítja az égési sérüléseket és vágott sebeket is.
Támogathatja az emésztést és a fogyást
Állatkísérletek bizonyítják, hogy a tyúkhúrból készült kivonat elnyomta a progeszteron által kiváltott elhízást, ami a testtömeg-, a testzsír- és májzsírnövekedésben nyilvánul meg. Egy kutatás során kiderült, hogy mindennek a veszélynek kevésbé voltak kitéve azok, akik rendszeresen fogyasztottak tyúkhúrkivonatot.
Sőt, egy hathetes, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereken végzett vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a tyúkhúrból készült lé fogyasztása nem csupán a súlygyarapodást, valamint a testzsír-növekedését akadályozza meg, hanem a teljes és a „rossz” koleszterinnek is nevezett LDL növekedését is csökkenti.
Ez a hatás annak tulajdonítható, hogy a tyúkhúrlében lévő, emésztést gátló enzimek késleltetik a belekben az ételekben lévő zsírok és szénhidrátok felszívódását.
Nyákoldó hatása is van
Megfázás vagy influenzás megbetegedés esetén a tyúkhúr fogyasztásával segíthetjük a váladék feloldását. Miután a gyógynövény köptető hatással is rendelkezik, elősegítheti a nyálka fellazítását, így segít a köhögésben.
Csökkentheti a gyulladást
A tyúkhúr külsőleg is használható. A növényből készült kivonat bőrre kenve gyulladás- és irritációcsökkentőként megnyugtatja a duzzadt területeket, az ízületeket, vagy akár a törött csontokra téve nyugtató hatást fejthet ki. Gyulladáscsökkentő hatását elfogyasztva is kifejtheti, alkalmazható hörghurut esetén is.
Emellett véd a baktériumokkal szemben is, hiszen segíthet a sebek és fertőzések gyógyításában.
A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják erre a célra, elsősorban bőrbetegségek és dermatitisz esetén.
Bőrpuhító, szemnyugtató
Gyulladáscsökkentő és sebösszehúzó tulajdonságai mellett bőrpuhító hatása is van a tyúkhúrnak, ezért gyakran használják összetevőként különféle kenőcsökben. Kifacsart leve helyi alkalmazásra azonban borogatásként is alkalmas.
Nem árt mértéket tartani
A túlzott mennyiségű tyúkhúrfogyasztás hányingert, gyomorpanaszokat, hasmenést és hányást eredményezhet. Emellett az arra érzékenyeknek allergiás kiütést is okozhat, ha közvetlenül a bőrön használják.
Továbbá miután nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a tyúkhúr használata biztonságos a terhes és a szoptató édesanyák számára, ezért a káros következmények megelőzése érdekében nekik kerülniük kell a gyógynövény fogyasztását.
A papsajtnak nem csupán a termése, hanem a virága és a levele is alkalmas gyógyászati célokra. Ha szeretnéd tudni, mikor érdemes a közönséges mályvaként is ismert növényt fogyasztani, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés