A népszerű fürdési kellék több kárt okozhat, mint hasznot – figyelmeztetnek a szakemberek

GettyImages-1509026466
Olvasási idő kb. 3 perc

A luffaszivacs éppúgy a baktériumok melegágya lehet a fürdőszobában, mint a mosogatószivacs a konyhában.

Hogy az emberek mikor kezdtek el luffát fürdőeszközként használni, az nem teljesen világos, de a jelek azt mutatják, hogy a gyakorlat a 20. század elején vált népszerűvé. Bár manapság már vannak szintetikus változatai, luffa alatt általában a hengeres szivacstök vagy luffatök néven ismert trópusi tökféléből készült 100 százalékosan természetes szivacsot értjük.

A terméket gyakran azzal hirdetik, hogy a fürdés, zuhanyozás közben használva megkönnyíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását, és serkenti a vérkeringést, ami mindenképp pozitívumnak mondható. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a luffaszivacs egyedi tulajdonságai bizonyos egészségügyi kockázatokat vetnek fel.

Ezért veszélyes luffaszivacsot használni

Az organikus luffaszivacs összetett, egymásba fonódó természetes anyagból készül, ami nagyszerű súrolóeszközzé teszi, de ugyanez a rostos szerkezet kitűnő menedékként és táptalajként szolgál a baktériumok számára. Szakemberek szerint ilyen szempontból a szintetikus luffák sem különböznek (legfeljebb annyiban, hogy a baktériumok elszaporodása kicsit hosszabb időt vehet igénybe).

A luffaszivacs hátránya, hogy könnyen elszaporodhatnak benne a fertőzést okozó baktériumok
A luffaszivacs hátránya, hogy könnyen elszaporodhatnak benne a fertőzést okozó baktériumokPriscila Zambotto / Getty Images Hungary

További kockázatot jelent, hogy a luffákban a baktériumokon kívül a penész is felütheti a fejét, illetve lerakódhatnak rá az elhalt bőrsejtek, valamint mindazok a szennyeződések, amelyeket lesúrolsz a bőrödről.

Ha van rajtad valahol egy apró vágás, a szivaccsal bejuttathatod őket a pórusokba, ami fertőzést okozhat.

Forralással védekezhetsz ellene

Ha aggasztanak a kockázatok, de nem akarsz lemondani a luffa előnyeiről, a szakemberek azt javasolják, hogy minden használat után forrald fel. De sajnos így is előfordulhat, hogy száradás közben a luffában baktériumok telepednek meg (és akkor a fenntarthatósági szempontokról nem is beszéltünk).

A másik lehetőség az, hogy nagyobb mennyiségben vásárolsz luffákat, majd gyakran cserélgeted őket. A természetes luffáknál ezt néhány hetente, a szintetikus termékeknél pedig néhány havonta érdemes megtenni.

Megoldás lehet, ha hetente lecseréled
Megoldás lehet, ha hetente lecseréledFiordaliso / Getty Images Hungary

Alternatívák luffa helyett

Ha úgy döntesz, hogy száműzöd a fürdőből a luffát, nem feltétlenül kell bármit venned helyette. A szakemberek azt mondják, a habosításra a kezed is kiválóan alkalmas, a luffához képest alacsonyabb kockázat mellett (feltéve, hogy előtte alaposan megmosod).

Ha mindenképp szükséged van valamilyen dörzsölőeszközre, szerezz be egy közepesen lágy sörtéjű zuhanykefét. Ez azért is előnyösebb, mert hidrogén-peroxiddal és alkohollal könnyedén fertőtleníthető és tisztán tartható. Csak ügyelj rá, hogy ne maradjon a zuhany nedves közegében, mert ezzel megint csak a baktériumok malmára hajtod a vizet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek