Több milliárd baktérium van benne, mégis nap mint nap használod

GettyImages-120749203
Olvasási idő kb. 4 perc

A konyhai szivacsok tökéletes táptalajt jelentenek a megbetegedéseket okozó baktériumok számára, ezért az egészséged is múlhat azon, hogy hogyan és meddig használod őket. Most az otthoni használatról lesz szó, a munkahelyi közös konyhában, egymás után használt szivacs által okozott ételmérgezés és sokféle fertőzés lehetőségére nem térünk ki.

A konyhában sok olyan eszköz van, ami nap mint nap megfordul a kezedben, beleértve a tányérokat, az evőeszközöket, a poharakat és a vágódeszkát. Van azonban egy másik tárgy, amellyel nemcsak te érintkezel, hanem minden más is: a konyhai szivacs. Ez pedig komoly higiéniai aggályokat vethet fel.

Mi a baj a szivaccsal?

„Felépítésük miatt a szivacsok kitűnő menedéket biztosítanak a különféle mikroorganizmusok számára, amelyek között sok patogén is lehet” – figyelmeztet élelmiszer-biztonsági kódexében az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA), amely szerint az élelmiszer útján terjedő kórokozók mellett a szivacsokban gyorsan elszaporodhatnak az élesztő- és penészgombák is.

És általában el is szaporodnak, mert ahogy arra Jason Bolton élelmiszer-biztonsági szakértő, a Maine-i Egyetem professzora is rámutatott, a legtöbb ember nem tudja, hogy a konyhai szivaccsal óvatosan érdemes bánni.

Egyetlen szivacs-köbcentiméter akár 54 milliárd baktériumot is tartalmazhat.

A mosogatószivacs a legnagyobb baktériumtanyák közé tartozik
A mosogatószivacs a legnagyobb baktériumtanyák közé tartozikADragan / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni a baktériumok ellen?

Bolton a mosogatószivacs rendszeres, akár napi szintű tisztításában és fertőtlenítésében látja a megoldást, ami történhet hőkezeléssel vagy vegyi úton is. Kezdjük az előbbivel. A baktériumok elpusztításához mosd meg a szivacsot meleg, szappanos vízzel, majd dobd be egy percre a mikróba (magas fokozatra állítva!). Fontos, hogy a szivacs nedves legyen, és ne tartalmazzon semmilyen fémes elemet, mert ez tüzet okozhat.

Ha inkább a vegyszerek erejében hiszel, akkor áztasd a szivacsot fehérítős oldatba. Hogy mennyi fehérítőre lesz szükséged, az nagyban függ az adott termék összetételétől. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a fehérítő 8,25 százalék nátrium-hipokloritot tartalmaz, akkor egy liter meleg vízhez körülbelül fél, negyed teáskanálnyi fehérítővel számolhatsz. Az oldat nagyjából egy perc alatt fejti ki hatását.

Van egy harmadik, kissé szokatlanul ható opció is. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) alá tartozó Mezőgazdasági Kutatási Szolgálat úgy találta, hogy egy szárítási ciklussal ellátott mosogatógép hasonló hatékonysággal távolítja el a baktériumokat, mint egy mikrohullámú sütő.

Miközben a mosogatógép a baktériumok 99,9998 százalékát pusztítja el, addig a mikrohullámú sütőnél 99,99999 százalék ugyanez az érték.

Bolton ennek ellenére kevésbé lelkesedik az ötletért, hiszen a mosogatógépek tisztítási hőmérséklete eltérő lehet, ha pedig a szivacs hozzáér a fűtőelemhez, akár ki is gyulladhat.

Ez a szivacs bizony már cserére szorul
Ez a szivacs bizony már cserére szorulFrancesco Scatena / Getty Images Hungary

Még valami. Mivel a potenciálisan veszélyes baktériumok elszaporodásának egyik alapfeltétele a nedvesség, a szivacsot ne hagyd vízben állni, használata után pedig alaposan csavard ki. Figyelj arra is, hogy egy tiszta, jól szellőző helyen tárold, ami csökkentheti egy esetleges keresztszennyeződés esélyét. Ehhez tökéletesen megfelel egy szappantartó, de a boltokban kaphatók kifejezetten erre a célra szánt szivacstartók is. Az America's Test Kitchen azt javasolja, hogy legalább havonta egyszer ezt is tisztítsd meg forró, szappanos vízzel.

Mennyi ideig szabad használni egy szivacsot?

Arra vonatkozóan, hogy a szivacsot milyen sűrűn kell lecserélni, nincs általános érvényű szabály. Bolton azt mondja, ez azon is múlik, hogy milyen sűrűn használod, és mennyire törődsz a tisztán tartásával.

Ha ritkán használod, két hétig is kihúzhatod vele.

Ha azonban a szivacs elszakad, megsérül, vagy kellemetlen szagot áraszt, akkor nincs mese, ideje újat venned helyette. A szakember hozzátette, a mosogatószivacsot soha ne használd olyan felületek vagy berendezések tisztításához, amelyek előzőleg nyers hússal vagy hallal érintkeztek, mert keresztszennyeződést kockáztatsz.

Erre jelölj ki egy másik szivacsot vagy rongyot, majd rögtön mosd is ki (vagy környezetbarát alternatívaként használj papírtörlőt). Ha nincs másik szivacsod, a mosogatást a biztonság kedvéért egy tiszta konyharuhával fejezd be.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek