Ha eddig automatikusan kidobtál minden élelmiszert, ami lejárt, valószínűleg feleslegesen pazaroltál. Ha ugyanis egy terméket bontatlanul, sértetlen csomagolásban, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolsz, akkor még hetekkel, sőt akár hónapokkal a lejárati idő után is fogyasztható maradhat. A pontos időtartalom azonban a termékkategóriától függően széles spektrumon mozoghat.
Ezt jelenti valójában a lejárati idő
„Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő szerepel” – írja a Nébih Maradék nélkül programjának oldalán, amely hasznos információkkal szolgál a termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. Az útmutató szerint
a lejárt fogyaszthatósági idejű termékekkel nem szabad kísérletezni, azokat ki kell dobni, mert komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak.
Ez különösen érvényes a kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszerekre, anyatej-helyettesítő tápszerekre, amelyek a lejárat után semmi esetre sem fogyaszthatók.
Fontos minden esetben megvizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e. Emellett ügyelned kell arra is, hogy az élelmiszereket a gyártói útmutatóban foglaltak szerint tárold. A fagyasztott áruknál például a tárolási hőmérséklet nem haladhatja meg a mínusz 18 fokot.
Még ha a fentiek stimmelnek is, a fogyasztás előtt elengedhetetlen ellenőrizni az olyan érzékszervi jellemzőket, mint a szín, az íz, az állag és a szag. Ha valami eltér a normálistól, így például penészedést vagy kellemetlen szagot tapasztalsz, az élelmiszer egészségügyi kockázatot jelenthet.
Lejárt élelmiszert nem árulhatnak
A szabályok szerint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek nem hozhatók kereskedelmi forgalomba. Egy uniós rendelet ugyanakkor lehetőség ad arra az élelmiszer-forgalmazóknak, hogy az ilyen termékeket rászorulók részére adományozzák. Ez esetben biztonságos fogyaszthatóságukért a kereskedő felel.
Eddig fogyaszthatók a lejárati idő után a termékek
Amennyiben megbizonyosodtál arról, hogy az adott termék érzékszervi szempontból megfelelő, az ajánlás szerint a lejárati időn túl az alábbi időtartalomig lehet fogyasztható:
- Tojás (mosatlan, hűtőszekrényben tárolt): 2 hét
- Szendvicskrém: 1 hónap
- Kolbász (szárításos érlelésű): 2 hónap
- Szalámi (szárításos érlelésű): 2 hónap
- Kemény sajt: 2 hónap
- Kávéital (magas hőmérsékleten hőkezelt): 2 hónap
- Olaj, zsír: 2 hónap
- Chips, sós ropogtatnivalók: 2 hónap
- Tejpor: 2 hónap
- Margarin: 2 hónap
- Fagyasztott hal, baromfi, zöldségek, gyümölcsök: 3 hónap
- Édes keksz, csokoládé: 3 hónap
- Müzli, gabonapehely: 3 hónap
- Aszalványok: 3 hónap
- Sonka: 3 hónap
- Szalonna: 3 hónap
- Emlős állatból készült fagyasztott termékek: 6 hónap
- Keménycukor: 6 hónap
- Majonéz: 6 hónap
- Üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök: 6 hónap
- Só, cukor, édesítőszerek, szirupok: 9 hónap
- Gabonafélék: 9 hónap
- Száraztészta: 9 hónap
- Rizs: 9 hónap
- Száraz hüvelyesek: 9 hónap
- Instant termékek: 9 hónap
- UHT tej, UHT tejszín: 9 hónap
- Szószok: 9 hónap
- Konzerv: 12 hónap
- Lekvár: 12 hónap
- Kávé, tea, kakaópor: 12 hónap
- Ásványvíz: 12 hónap
- Méz: 12 hónap
Érdemes megjegyezni, hogy egyes termékek, mint az olaj, a zsír, a margarin és a szalonna, hajlamosak lehetnek az avasodásra. A lejárt tojásokat pedig egyesével feltörve, külön edényben kell ellenőrizni, és kizárólag alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni. Ha valamilyen elváltozást tapasztalsz a szag, a szín és az állag tekintetében, ne kockáztass. Akár ételmérgezést is kaphatsz miatta, ezért jobban jársz, ha kidobod.
Kíváncsi vagy, hogy mik azok az ételek, amelyek a legtöbb ételmérgezéses esetet okozzák? Ide kattintva megtudhatod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés