Sokan teljesen félreértik a testnek ezt a jelzését: így kezeld, hogy elkerüld a legrosszabbat

GettyImages-1447821009

Hamarosan elstartol a nátha- és az influenzaszezon. A szezonális betegségek gyakori velejárója a láz. A hirtelen felszökő testhő olykor rémisztő is lehet, különösen gyerekek esetében. Ám ha tudjuk, miért és mire reagál lázzal a szervezetünk, illetve ha tisztában vagyunk azzal, hogyan kezeljük a tünetet, nincs mitől tartanunk.

Jó tudni, hogy attól függően, milyen életkorban és milyen Celsius-fokkal jelentkezik a láz, másként kell csillapítani. 

Nem egyformán reagálunk a lázra

„Fontos tudni, hogy a láz alapvetően nem egy rossz folyamat, ami a szervezetünkben zajlik, hanem az immunrendszerünk védekező jelzése. A megemelkedett hőmérséklettel a testünk csupáncsak megpróbál ellenállni a betegséget okozó vírusoknak és baktériumoknak, valamint tudomásunkra adja, hogy éppen bajban van, és nagy harcok folynak odabent egyrészt a kórokozók miatt, másrészt a miattuk széteső szövettörmelékek miatt. Ilyen szempontból a láznak gyógyító szerepe is van, hiszen letakarítja a szervezetet, ám mindemellett ki is meríti” – mondja dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki hangsúlyozza: 38 Celsius-fokig hőemelkedésről beszélünk. Amikor már e fölé kúszik a lázmérő higanyszála, vagy ennél magasabb értéket mutat a kijelzője, akkor nevezhetünk bárkit is lázas betegnek. 

Egyénfüggő is, ki hogyan reagál a testhőmérséklet emelkedésére
Egyénfüggő is, ki hogyan reagál a testhőmérséklet emelkedéséreThomas_EyeDesign / Getty Images Hungary

„Ettől függetlenül van, aki már egy 37,3-as hőemelkedéstől is nagyon-nagyon rosszul érzi magát – hangsúlyozza szakértőnk. Éppen ezért sokkal inkább egyénfüggő, hogy ki mikor és hogyan észleli magán a hőemelkedést, a lázat, illetve hogy kit hogyan vesz le a lábáról. Hogy csak az előbbi példánál maradjunk, van, akinek a 37,3-nál is már gyógyszert kell bevennie, mert majd szétmegy a feje, és van, akinek a 38,4 meg se kottyan, szinte észre sem veszi, hogy lázas. Mindenesetre a 38 fok fölötti hőmérsékletet csökkenteni kell lázcsillapítóval.”

A gyerekeket lázgörcs is veszélyezteti

A lázcsillapításra különösen oda kell figyelni a gyerekek esetében, ugyanis, ha nagyon gyorsan emelkedik a gyerek testhőmérséklete, az görcsös tünetekkel járhat – hívja fel a figyelmet a háziorvos, aki hozzátette: ha a gyerek bágyadtabb, ha nem olyan virgonc, mint szokott lenni, kevesebbet eszik, pirosabb vagy rózsásabb az arca, akkor ezekre mindenképpen legyünk figyelmesek, és a gyerekeknek készült speciális készítményekkel azonnal kezdjük el a lázcsillapítást, ha arra szükség van. 

Dr. Mangó Gabriella azt is kiemelte, hogy a 39 fok fölötti láz már egyáltalán nem egészséges, fokozott figyelmet és beavatkozást követel meg.

Ne keverjük a különféle hatóanyagokat

A háziorvos azt javasolja, hogy ha lehetséges, akkor egyféle lázcsillapítót használjunk, ne keverjük a különféle hatóanyagokat tartalmazó készítményeket, és minden esetben legalább 2-3 órát várjunk az újabb adag gyógyszer bevételével.

A nagyon magas láz egyáltalán nem egészséges
A nagyon magas láz egyáltalán nem egészségesKarl Tapales / Getty Images Hungary

„Ügyeljünk arra, hogy egyes lázcsillapítók akár gyomorirritációt is okozhatnak, és hosszú távon, például három-négy napig szedve akár gyomorfelmaródást is okozhatnak, de nem ritka következmény a véres hányás vagy egy nyálkahártya-erózió a bélrendszerben, főként idősebb embereknél. A panaszok elkerülése érdekében javasolt nagyon körültekintőnek lenni a lázcsillapító adagolásával, és ha szükséges, mellé gyomorsavcsökkentőt is szedni” – mondja a háziorvos.

A hűtőfürdő nem azonos a vizes zsebkendővel

Ha pedig valakinek 39–40 fok fölötti láza van, ami nem csillapodik a különféle gyógyszerek ellenére sem, érdemes a hűtőfürdővel is próbálkozni.

A hűtőfürdő is segíthet a betegséggel járó tünetek, például a láz enyhítésében
A hűtőfürdő is segíthet a betegséggel járó tünetek, például a láz enyhítésébenstevecoleimages / Getty Images Hungary

Ilyen esetben már nem elegendő csupán a csuklóra, a homlokra vagy a tarkóra vizes zsebkendőt tenni.

Az orvos azt javasolja, magas láz esetén a beteg feküdjön langyos vízzel megtöltött kádba, amihez lassan, de folyamatosan hidegebb vizet engedünk, hogy megpróbáljuk így lejjebb vinni a hőjét. Ezt követően javasolt ágyba bújni, és újabb adag lázcsillapítót bevenni. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy minél rövidebb ideig legyen 39–40 fok fölötti hőmérsékletnek kitéve a szervezetünk.

Feltétlen forduljunk orvoshoz, ha romlik az állapotunk, vagy ha a gyógyszeres kezelés ellenére három napnál tovább fennáll a láz, illetve azt más, súlyos, szokatlan tünetek kísérik, mint például lázgörcs, gyakori hányás, bőrkiütések, erős fejfájás vagy hasi fájdalom.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra