Ezeket a színes, olcsó növényeket edd, hogy megakadályozd a szemed romlását

GettyImages-1388935817
Olvasási idő kb. 5 perc

Óhatatlanul öregednek a látóidegek, ahogy elmúlnak felettünk az évek. A szemek romlása elkerülhetetlen, de lassítható folyamat, megfelelő életmóddal tehetünk éles látásunk érdekében. Megmutatjuk, mit javasolnak a szakemberek ez ügyben.

Egy egészséges ember sík területen, ha nincsenek előtte akadályok, akár 5 kilométerre is ellát, azonban kevésszer kerülünk olyan helyzetbe, hogy ezt kipróbálhassuk, s a mindennapi életben már jó pár ezer éve nem is vesszük hasznát eme képességünknek. Sokkal fontosabb az, hogy a közvetlen közelünkben lévő tárgyakat képesek vagyunk-e megfelelő minőségben észlelni. 

Bár az emberiség evolúciós sikerei szempontjából kiemelt szerepe volt a látás élességének, hiszen a rosszul fókuszálók kevesebb táplálékhoz juthattak és kevésbé kerülték el a veszélyes helyzeteket is, a téma a szemmel és a látással foglalkozó tudomány egyik mostohagyerekének számított. Egy, a napokban nyilvánosságra hozott tanulmány azonban megoldást kínál a szem öregedésével járó látásromlásra. 

A látás romlása a negyvenes években válik a legtöbbek számára nyilvánvalóvá. De lehet tenni ellene
A látás romlása a negyvenes években válik a legtöbbek számára nyilvánvalóvá. De lehet tenni ellenePeopleImages / Getty Images Hungary

Vedd észre az első jeleket

Megfelelő működés esetén a látóidegek a retinán képezik le, amit figyelünk, ettől alakul ki a megfelelően éles kép az agyban. Amennyiben bármilyen fénytörési hiba miatt közelre vagy távolra nem látunk jól, a kép homályossá válik. 

Hazánkban minden második embert érint a rövidlátás. A myópiának is nevezett szemprobléma esetén a szembe érkező, párhuzamos fénysugarak a retina előtt érintkeznek egymással, amitől a tőlünk távol eső tárgyak képe homályossá válik.

A második leggyakoribb szembetegségre, a túllátásra a vélt logika alapján gyakorta ennek ellentettjekét tekintünk, azonban ez egy élettani, velünk született tulajdonság. A csecsemők szeme ugyanis arányaiban kisebb, ám optimális esetben az első évet követően korrigálódik magától. Ha a szemgolyó méretbeli eltérése nem tűnik el a csecsemőkorral, a szem össztörőereje csökken, s a fókuszpont előrébb kerül. Ezen a későbbiekben látást korrigáló eszközökkel lehet csak segíteni. 

Sportolók szemét vizsgálva jöttek rá a megoldásra
Sportolók szemét vizsgálva jöttek rá a megoldásraMarc Debnam / Getty Images Hungary

Leggyakrabban negyvenéves kor körül alakul ki olyan szemprobléma, mely befolyással van a látás élességére. Ekkora válik ugyanis olyan mértékűvé a szem romlása, hogy szemüveget kell viselnie az érintetteknek. 

Van megoldás!

A myópiában érintettek eszerint szerencsésebb helyzetben vannak, hiszen a szem fényre adott reakciója nem veleszületett vagy fejlődési eltérés, hanem az öregedési folyamatok és a környezeti feltételek hatására alakul ki. A szemészettel foglalkozó kutatók régóta feltételezték, hogy a fentiek miatt létezik megoldás arra, hogy elkerülhetővé váljon a rövidlátás kialakulása. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények alapján pedig már egyértelmű, hogy helyes volt a feltételezés. Az American College of Sports Medicine szakemberei ugyanis rájöttek arra, melyek azok az anyagok, melyek befolyással lehetnek szemünk fénytörésére. 

A kutatás eredményeképp sikerült meghatározni azt a két vegyületet, melyek képesek a kromatikus kontrasztot javítani, csökkenthetik a csillogást, és felgyorsíthatják a fotostresszből való felépülést.

A vizsgálat során sportolók szemeit vizsgálták a látásélesség és a fókuszálás szempontjából. Mint kiderült, némely tápanyag komoly hatást gyakorol a látásélességre, és azok a résztvevők, akiknél fokozták a lutein és a zeaxantin fogyasztását, sokkal hatékonyabb fókuszra voltak képesek. 

A legszínesebb zöldségek dúskálnak a szemre is jó vitaminokban és karotinoidokban
A legszínesebb zöldségek dúskálnak a szemre is jó vitaminokban és karotinoidokbanChalermchai Thaisamrong / Getty Images Hungary

A karotinoidok közé tartozó lutein és zeaxantin képes a makula közepén felhalmozódni, így segítve látásunkat. Ha tehát szeretnénk megőrizni szemünk világát, érdemes karotinoidokban gazdag ételeket fogyasztani.

A legismertebb mind közül a sárgarépa, melynek nemcsak narancssárga, de lila vagy citromsárga fajtája is kiváló A-vitamin- és karotinoidforrás. Ráadásul nem csak a szemünket, a bőrünket is védelmezi. A harsogó zöld brokkoli is kiváló választás lehet, hiszen a rostokban dús C- és K-vitamin-forrás számtalan antioxidánst, A-vitamint, folsavat, káliumot, foszfort és szelént is tartalmaz.

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a kelbimbó is, mely szintén valóságos vitaminbomba. A káposztaféléknek ezt a fajtáját ráadásul még azok is szívesen eszik, akiknek a menzás káposztafőzelék jut csak a növényről az eszükbe. A változatosan elkészíthető kis gombócok kiváló alapját képezhetik a könnyű, nyári menüknek. 

Szemünk védelmében nagy szerepet játszhat a rendszeres burgonyafogyasztás is. Bár szénhidrátban is bővelkedik, amivel érdemes csínján bánnunk, itt olvashatsz arról, miként lehet egészségesebbé tenni a fogyasztását. 

A bogyós gyümölcsök is jót tesznek a szemnek, a málna, a ribizli, az eper és az egres egyaránt tele van a látást segítő alkotóelemekkel. Ha sikerül feltankolnunk belőlük, a szürke hályog és a makuladegeneráció ellen is sokat tehetünk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek