Ezért fáj annyira, ha beütöd a lábujjad

GettyImages-1173742904

Nem csak te érzel pokoli kínt, amikor véletlenül belerúgsz az ágy vagy a szekrény sarkába. Most megtudhatod, mivel magyarázható a lábujjakból sugárzó, elviselhetetlenség határát súroló fájdalom.

A lábujjak beverése csak ritkán jár komoly sérüléssel, viszont roppant fájdalmas tud lenni, és hosszú percekig tartó kellemetlen, sajgó érzést hagyhat maga után. Lássuk, hogy ilyenkor pontosan milyen folyamatok játszódnak le a háttérben, illetve milyen esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Az agyadra megy a fájdalom

Az emberi testben az úgynevezett nociceptorok közvetítik a fájdalmat. Ezek a bőrhöz, az izmokhoz és a belső szervekhez csatlakozó idegsejtek lényegében a sérült sejtek által kibocsátott jelekre reagálnak.

A nociceptorok különböző típusai különböző jellegű károsodásokhoz kapcsolódnak. A forró serpenyő megérintése például a hőnociceptorokat aktiválja, míg a lábujjak beütése a nyomásra, a vágásokra és a sebekre érzékeny mechanikus nociceptorokat hozza működésbe.

A lábujjak sérülése rendkívüli fájdalommal jár
A lábujjak sérülése rendkívüli fájdalommal járKittima Krammart / EyeEm / Getty Images Hungary

Amikor a mechanikus nociceptorok aktiválódnak, üzenetet küldenek a gerincvelőt behálózó idegrostok kötegeibe, majd a jelek innen a talamusznak nevezett információs csomóponton keresztül áthaladva közvetlenül az agykéregbe jutnak.

Az agykéregnek azon része, amely az érintésre, a hőhatásokra és a fájdalomra reagál, egyfajta fejpántként fut végig az agyon, egyes szakaszai pedig különféle testrészeknek vannak alárendelve. A lábfejekhez és lábujjakhoz tartozó régió a közepén található, ahol az agy két fele találkozik.

A szenzoros fejpántként elképzelhető részen az ultraérzékeny arc, száj és kezek foglalja el a legtöbb helyet, de a lábaknak így is jelentős terület jut a kevésbé érzékeny törzshöz és végtagokhoz képest, ami a lábfejben lévő receptorok nagyobb mennyiségét tükrözi.

Elhúzódó fájdalom esetén indokolt lehet az orvosi vizsgálat
Elhúzódó fájdalom esetén indokolt lehet az orvosi vizsgálatSolskin / Getty Images Hungary

A lábujjak beütéséből fakadó kellemetlenségeket tovább fokozza, hogy a fájdalmat közvetítő jelek nem egyszerre érkeznek az agyba. A kezdeti éles fájdalomért a vékony zsírrétegbe burkolt „A-delta rostok” felelősek, amelyek rendkívüli hatékonysággal továbbítják a jeleket. A másodpercekkel később jelentkező tompa, sajgó fájdalom ezzel szemben a kevésbé hatékony „C” rostokból ered, melyeknek idegvégződései széles területet fednek le.

Ez a fájdalom súlyosbodhat, ha a sérülést gyulladást váltja ki.

Azért is fáj jobban, mert a lábujjaid védtelenek

Fontos kiemelni, hogy a lábakban lévő nociceptorok különösen érzékenyek a fizikai traumákra – főleg a lábujjak tekintetében – hiszen kevés bennük a zsír, ami tompíthatná az ütést.

Amikor beütöd a lábujjad, a sérülékeny idegrostokat a testsúlyod két-háromszorosának megfelelő erőhatás éri, ráadásul ez egy apró felületre összpontosul.

Szerencsére az erős fájdalom általában perceken belül elmúlik. Ritkább esetben azonban a trauma súlyos szövetsérülést, ficamot, csonttörést vagy ízületi elmozdulást okozhat. Ha a fájdalom napok után sem szűnik meg, és/vagy a lábujj mozgatására fokozódik, az komolyabb sérülés jele lehet, ezért érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra