Erre utalhat, ha apró pöttyök borítják a lábad

GettyImages-1423993809

A pöttyök felettébb hasonlítanak az epret borító magokra, ezért a jelenséget eperláb néven emlegetik.

A pöttyök – amelyek általában nem viszketnek, és nem okoznak fájdalmat sem – a legtöbb embernél a borotválkozás vagy a gyantázás után jelennek meg, de ritkább esetben akár egy mögöttes bőrbetegség vagy fertőzés jelei is lehetnek.

5 ok, ami miatt pöttyös lehet a lábad

Az eperláb a leggyakrabban a borotválkozással függ össze – különösen akkor, ha régi a borotvád, vagy nem használsz borotvakrémet.

Minél világosabb a bőröd, annál élénkebbnek tűnnek a pöttyök.

A pöttyök általában a borotválkozás után jelennek meg
A pöttyök általában a borotválkozás után jelennek megPhotoAlto/Jana Hernette / Getty Images Hungary

A másik jellemző ok a szőrtüszők eltömődése vagy gyulladása, amely a szőrtüszőgyulladás, avagy a folliculitis tipikus tünete. Ez a viszketéssel és irritációval járó bőrfertőzés borotválkozás, gyantázás vagy túlzott izzadás miatt alakulhat ki. Mivel a meleg és párás körülmények hajlamosító tényezők lehetnek, a gyulladás a pezsgőfürdő használata vagy az edzés nyomán is jelentkezhet.

Ha a lábat borító pontok sötét színűek, a legvalószínűbb magyarázat a pórusok eltömődése. A pórusok lényegében a bőrfelszínen lévő apró lyukak, amelyek olajat és verejtéket bocsátanak ki, ezzel is segítve a test hűtését. A baktériumok, az elhalt bőrsejtek, az olajok és szennyeződések azonban eltömíthetik őket.

A száraz bőr önmagában nem felelős az eperlábért, de a borotválkozás során hozzájárulhat az irritációhoz, ami a jellegzetes pöttyök megjelenéséhez vezethet. Végül, de nem utolsósorban, nem lehet kizárni a keratosis pilaris nevű bőrbetegséget sem. Ez akkor fordul elő, amikor az elhalt bőrsejtek és a keratin nevű fehérje eltömíti a szőrtüszőket, ami a libabőrre emlékeztető apró dudorok formájában ütközik ki, amelyek akár lila vagy piros színűek is lehetnek.

A keratosis pilaris nevű bőrbetegség piros, dudorszerű pöttyöket hagy a lábakon
A keratosis pilaris nevű bőrbetegség piros, dudorszerű pöttyöket hagy a lábakonsruilk / Getty Images Hungary

Így védekezhetsz ellene

A bőrgyógyászok mindenekelőtt azt javasolják, hogy mindig éles, tiszta borotvát, illetve hidratáló hatású borotvakrémet használj. A legjobb, ha zuhanyozás közben vagy közvetlenül azután borotválkozol, amikor a lábaid tiszták, és mentesek az olajoktól és az elhalt bőrtől.

Legfeljebb hat alkalom után feltétlenül cseréld le a borotvát, és két használat között tárold hűvös, száraz helyen, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta a baktériumok.

A megelőzés szempontjából hasznos lehet a bőrradírok és hidratálókrémek rendszeres alkalmazása is, a borotva alternatívájaként pedig az epilátor lehet a megoldás, amely kevésbé sérti fel a bőrt, ezért nem okoz szőrtüszőgyulladást sem.

Megfontolhatod a végleges szőrtelenítés vagy az elektrolízis lehetőségét is, vagy segítséget kérhetsz a bőrgyógyászodtól, aki az elhalt bőrsejtek eltávolítására kémiai hámlasztót javasolhat vagy gyógyszereket írhat fel. A szakemberek gyakran ajánlják a retinolt tartalmazó testápolókat is, amelyek kitisztítják az eltömődött pórusokat és egyenletes textúrát adnak a bőrnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra