Így kerüld el a szőrtüszőgyulladást: tippek a szakértőtől a problémamentes szőrtelenítéshez

GettyImages-1309983186

Nyáron, a rövidnadrágok és ujjatlan felsők időszakában nagy gonddal igyekszünk megszabadulni nem kívánt szőrszálainktól, az eredmény azonban sajnos nem mindig kifogástalan. Az apró, piros pöttyök elleni küzdelem azonban sikeres is lehet – bőrgyógyász szakértő mondja el, mire kell figyelni.

A szőrtüszőgyulladás gyakori és többnyire ártalmatlan probléma: férfiaknál borotválkozás után az arcon, nőknél pedig leginkább a lábszáron és az intim területeken alakulhatnak ki pattanáshoz hasonló, vörös, viszkető, esetleg égő duzzanatok, amelyek közepén genny is előfordulhat. A szőrtüszőgyulladás bakteriális eredetű fertőzés, és annak érdekében, hogy elkerüljük, érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

Tiszta bőr, tiszta eszközök

„Bármilyen szőrtelenítési módszert is választunk, azt tiszta bőrön végezzük, tiszta eszközökkel” – figyelmeztet dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa. „Lényeges, hogy megfelelően hidratált legyen a bőr, tehát használjunk testápolót rendszeresen. Ha száraz a bőr, akkor nagyon könnyen apró mikrosérülések keletkeznek rajta a szőrtelenítés során vagy akár attól függetlenül is, és ezeken a kis mikrosérüléseken keresztül sokkal könnyebben behatol a baktérium” – magyarázza a szakember.

Borotválkozás előtt fontos a bőr síkosítása és puhítása
Borotválkozás előtt fontos a bőr síkosítása és puhításaTim Platt / Getty Images Hungary

Kerüljük a szoros ruházatot

Szőrtüszőgyulladás azonban kialakulhat egyéb tényezők, például a – nyáron nem ritka – fokozott izzadás miatt is, leginkább a hajlatokban. „Ha ugyanis nagyon fel van ázva a bőr, az ugyanúgy hajlamosít bakteriális fertőzés kialakulására.

Ezt még esetleg elő tudja segíteni egy szoros ruházat is, ami egyrészt fokozza az izzadást, másrészt a szőrtüszőnyílásokat elzárja, és a természetes ürülési folyamatot meggátolja.

Ha nincs biztosítva ez a természetes ürülés a tüszőben, ott előbb-utóbb a baktériumok megtelepednek, és elszaporodnak” – hangsúlyozza dr. Kósa Péter. A bakteriális fertőzésekre hajlamosíthat még a cukorbetegség és az elhízás is; valamint az, ha a szőrszálaink nem kifelé nőnek, hanem visszahajolnak, és a bőr alá növekednek. Ezt rendszeres bőrradírozással tudjuk megelőzni.

A tartós szőrtelenítés előnyei

„Ha valakinél gyakran alakul ki szőrtüszőgyulladás, akkor egyértelműen tartós szőrtelenítési módszert kell választanunk. Ez a lézeres szőrtelenítést jelenti, a borotválás és epilálás sajnos nem jelent megoldást. Természetesen a fénnyel való szőrtelenítés sem jelent örökös megoldást, ezt többször meg kell ismételni, akár pár évente újra végezni” – mondja a bőrgyógyász. A férfiaknál is gyakran előfordulnak begyulladt szőrtüszők, leginkább a szakálltájékon. „Ezekben az esetekben a kezelés egy egyszerű fertőtlenítő oldattal történhet, komolyabb eseteknél akár még gyógyszeres kezelés is elképzelhető” – avat be a szakember.

A kulcsszavak: higiénia és hidratálás

Bármilyen szőrtelenítési módszert választunk is tehát, a folyamat előtt érdemes a bőrt síkosítani és puhítani. A gyulladások megelőzése érdekében otthon is használjunk fertőtlenítő oldatokat a folyamat befejezéseként, valamint fertőtlenítsük a használt eszközt. Két szőrtelenítés között pedig ne felejtsük el a rendszeres hidratálást. Az enyhe szőrtüszőgyulladások maguktól gyógyulnak, tehát viszonylag ártalmatlan és könnyen kezelhető kórképről van szó, de a kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos a higiéniai szabályok betartása. Ha pedig ennek ellenére gyakran előfordulnak a kényes területeken a piros pöttyök, érdemes a tartós szőrtelenítést választani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra