Középkori diagnosztikai módszer, amit még ma is használunk

GettyImages-105688520
Fekete Luca

A középkorban nem állt rendelkezésre mikroszkópokkal felszerelt laboratórium, mégis találtak egy hatásos módszert, amivel akár még helyes diagnózist is felállíthattak. Nem kellett más hozzá, csak egy kulacs vizelet.

A középkorban az orvosok előszeretettel nézegették, sőt meg is kóstolták a páciensek vizeletét, hogy rájöjjenek, mi a baja a betegnek. Számos középkori szöveg fennmaradt, amelyek azt taglalják, hogy a vizelet színe, szaga, állaga milyen egészségi állapotot tükröz.

Hólyagot utánzó gyűjtőedény

A korszak orvosait megtanították, hogyan gyűjtsenek vizeletmintát, hogyan tanulmányozzák, majd hogyan értelmezzék a tapasztaltakat. Úgy tartották, hogy a megfelelő diagnózishoz szükséges a húgyhólyag teljes tartalmának a vizsgálata, amit egy hólyagot utánzó üvegben vizsgáltak, hogy a lehető legpontosabban lemásolják a testben uralkodó viszonyokat. A vizeletes üveget alaposan le kellett zárni, majd háromszor is meg kellett vizsgálni: egyszer frissen, aztán egy óra után, végül, amikor már teljesen kihűlt a vizelet.

A vizelet színéből is következtettek a betegségekre a középkorban
A vizelet színéből is következtettek a betegségekre a középkorbanОððµð³ Кð¾Ðñœñð² / Getty Images Hungary

A vizelet 20 árnyalata

A vizeletet mindig a fény felé fordítva vizsgálták, hogy lássák a színét és a „sűrűségét”, azaz mennyire tiszta. A hagyomány szerint a vizeletnek 20 különböző árnyalata volt, kezdve a tisztától, mint víz, a tejszerűn és szürkén át a sárgáig és a vörösig, majd a lila, sötétzöld és fekete tónusok következtek. Egyes „hatóságok” a vizelet megkóstolására biztatták az orvosokat, hogy teszteljék édességét vagy savasságát. 

Középkori terhességi teszt

Teresa Tavormina, a Michigan State University középkoriirodalom-professzora több mint 210 uroszkópiás kéziratot fedezett fel középangol nyelven, mellette pedig sok más latin és francia nyelvű leírást is, amelyek a vizeletvizsgálati módszereket taglalták. A kéziratok nagy száma is arról árulkodik, milyen népszerű volt a vizelet tanulmányozása a középkori orvosok körében. Tavormina szerint ezek a szövegek többnyire röviden és tömören felsorolták a tüneteket, valamint a hozzájuk társított vizeletet. 

Amikor például a vizelet nyálkásnak tűnt, az a korabeli orvostudomány szerint férfi betegnél a köszvény, női páciensnél pedig a terhesség jele volt.

Tavormina megjegyzi, hogy ezek a szövegek férfiak és nők vizeletét is elemezték, és a nők egészsége gyakran egy speciális altémaként szerepelt a munkákban. A szövegek szerint meg lehet állapítani, hogy egy nő szűz-e még, közösült-e nemrégiben, valamint a terhesség tényére is fényt derülhet. Ez utóbbi azért is különleges, mert a mai napig a vizeletmintás terhességi gyorsteszt az egyik legegyszerűbb módja a terhesség megállapításának

Már a középkorban is megvizsgálták a vizeletet a terhesség megállapításához
Már a középkorban is megvizsgálták a vizeletet a terhesség megállapításáhozPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Egy szín, számtalan lehetséges betegség

A vizelet egyes árnyalatai számtalan fajta betegséget jelezhettek, így a járulékos tünetekkel összevetve állították fel a középkori „vizeletbírók” a diagnózist. Az élénksárga vizelet például épp úgy utalhatott ízületi gyulladásra, hurutos megbetegedésre vagy gutaütésre, de a kísérő tünetek fényében „beteg anyaméhre” és tüdőbajra is lehetett következtetni belőle. Ha viszont fehér volt, és hidegrázás is társul hozzá, akkor hívni kellett a papot, hogy feladja az utolsó kenetet (de az is lehet, hogy csupán az aranyér miatt fehéredett ki).

A borszínű vizeletet a modern orvostudomány sem tartja egészségesnek, a középkorban azonban egészen furcsa dolgokat társítottak hozzá: pirossá változhatott a vizelet a tánctól, a közösüléstől, a futástól. Akkor tartották kifejezetten veszélyesnek, ha láz is társult a sötét árnyalathoz; ilyenkor vese- vagy májbetegséget sejtettek a háttérben.

A középkorban ugyan helyesen felismerték, hogy a vizeletből következtethetünk az egészségi állapotunkra, de természetesen sokszor melléfogtak.

A modern orvostudományban továbbra is előkelő helyet kap a vizeletvizsgálat, nem véletlenül. Egy angol tanulmány szerint a vizeletvizsgálat bizonyos helyzetben többet érhet a DNS-vizsgálatoknál is: a vizeletben található metabolitok (az anyagcsere folyamán keletkező anyagok) ugyanis rengeteg mindent elárulnak a páciens étrendjéről, így akár az is kideríthető, milyen betegségek kialakulására van esélye az illetőnek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra